Egy bohóchal miatt

  • - sam - / PORT.hu

Az animáció napjainkban korlátlan lehetőséget jelent, és teljes alkotói szabadságot ad. Az animátor bármit megtehet, filmje szólhat szörnyekről, bogarakról, vagy helyezheti történetét a tenger alá is, a hatás garantáltan nem marad el. Ráadásul a rajzfilmnek nincs konkrét célcsoportja, a mozi minden korosztályhoz szól, kicsi és nagy gyerekekhez, felnőttekhez egyaránt. Így van ez a Finding Nemo esetében is.

A történet egyszerű, a túlzott atyai gondoskodás ellen lázadó kis bohóchal (Némó) váratlan bajba kerül, apja, Pizsi pedig váratlan tettet hajt végre érte. Szenillával - frissen szerzett, memóriazavarokkal küszködő új barátjával - bejárja a tengert, különös kalandokba keverednek, és ahogy az lenni szokott végül helyreáll a rend, és ahogy az elvárható: bekövetkezik a személyiségváltozás is. Pizsi végül megbékél önmagával és fiával, kalandja során új barátokat szerez, és bár a film közepe kicsit lelassul, a happy end nem maradhat el.

A film igazi értékét a kis lények elképesztő személyisége adja, amelyek kitalálása és vászonra álmodása nem kis gond lehetett az alkotóknak. A feladatot kitűnően oldották meg - ahogy az Oscar-díjas Madárkák a dróton-ban is - csak a mimikára, mozgásra és az uszonymozgatás csekély lehetőségeire hagyatkozva, emberi tulajdonságokkal ruházták fel a tengeri lényeket. A film leginkább az emberekben kialakult sztereotípiákra, az állatokra akaratlanul ráhúzott tulajdonságokra épül, végül mégis megkérdőjelezi azokat. A tenger alatti világ sokféle meglepetést tartogat, ezeket leginkább a szülők fogják értékelni. Valójában nem is a történet a lényeg, a hangsúly leginkább a karaktereken van, ezektől válik a film igazán érdekessé és szórakoztatóvá.

Ennek ellenére a Némó nyomában - a történetvezetés miatt - leginkább gyerekeknek szól, s a magyar szinkron néhol fárasztó és erőltetett poénjaitól eltekintve nagyon szórakoztató a történet, a karakterek ötletesek és viccesek. Úgy tűnik a Pixar és a Disney összefogásából csak jó dolog születhet, a film Amerikában már felülmúlta a nagy rivális Oroszlánkirály sikerét - forgalmazási és tetszési adatok tekintetében egyaránt. Egy kis bohóchal miatt lelkes most mindenki, Némó miatt érdemes moziba menni.