Utánakutattunk, merre is ikszeljük be a legjobb schnitzelezőket Budapesten és Bécsben. A bécsi szelet, avagy eredeti nevén schnitzel, avagy konyhai nevén rántotthús olyan alapételünk mint a gulyás vagy a marhapörkölt: nem vegetáriánus magyarként biztos, hogy fogyasztottunk már. De melyek azok az éttermek, ahol ezt a kulináris alapszót a lehető legkomolyabban veszik? Milyen a tradícionális rántotthús és hol rakják le elénk a legjobb, tíz ujjunkat megnyalós bécsi szeleteket? Jól kiklopfolt, tojásba forgatott válaszmorzsák következnek aranybarnára sütve.
Figlmüller – az osztrák hagyomány
Tenderloin – avagy a rövid karajon belül szűzpecsenye Bécs talán legismertebb, rántott húsra szakosodott [img id=578068 instance=1 align=left img]éttermének olyan alapvetése mint filozófusoknak a cogito ergo sum. Az étterem 1905-ben nyitotta meg kapuit és azóta is töretlen népszerűségnek örvend helyiek és külföldiek körében – amely a leggondosabban elkészített ételek mellett az olyan figyelmességeknek is köszönhető talán, hogy egy magyarok körülülte asztalhoz magyar pincért küldenek (bizonyára azért nem minden nációból tartanak valakit a konyhán, de hamár akad egy magyar, a gesztus nagyra értékelendő).
Schnitzeljeik nemzetközileg elismertek és a tradicionális Bécsi módon készülnek: csont nélkül, vékonyra klopfolt (már a szó is német, az osztrákoknak a nyelvükben van a rántott hús-készítés), kör alakú, 25 dekás sertésszeleteket forgatnak a liszten és tojáson kívül birodalmi, az étterem számára külön készített kenyérmozsába, hogy aztán minőségi, könnyű zöldségolajban aranybarnára sütve teljesítse be rendeltetését: egy nagyon elégedett vendég gyomrába vándoroljon. Nincs mese: a Figlmüller étterem a bécsiszelet osztrák temploma.
Bécsiszelet vendéglő – a rántott hús házhoz jön
Jelenleg hét éttermet üzemeltet az 1993-ban
nyílt Bécsiszelet vendéglő
Budapesten, melyek többségéből lehetséges [img id=578067 instance=1 align=left img]a házhoz szállítás is. Ha hihetünk az
online krónikáknak, akkor ők lennének az elsők, akik Bécsi szelet név alatt
rántott húsra szakosodtak a fővárosban.
A hagyományos ízek rajongói mellett a kísérletező kedvűek sem maradnak éhen, mivel a rántotthúsok számos változatos formában és ízvilággal érkeznek: roston sült sertésszelet hagymával, kapros juhtúróval és egyéb nyalánkságokkal, olyan vicces nevekkel mint Könnyű Testi Sertés. A vendéglők többsége nagy férőhelyű és közepes árkategóriájával nem kell kétszer meggondolnunk, hogy betévedjünk munka közben egy ebédre a Bécsiszelet vendéglők valamelyikébe.
Bruno & Bruno – Díjnyertesre rántva
[img id=578069 instance=1 align=right img]Fledermaus: még sosem hallottuk ezt a szót, de
állítólag ha a Bruno & Bruno étterembe tévedünk, akkor biztos, hogy meg
fogjuk jegyezni.
A 2011-ben díjnyertes rántott hús a sertés hátsó combjának belső felületéről lefejtett lédús és puha húsdarabból készül (ami denevérszárnyhoz hasonlít – innen a név), amelyet Ausztriából importálnak és olyan szaftos és kombinációt ad ki a minőségi zsemlemorzsával karöltve, ami a tapasztalt húsrajongók szerint a muszáj megkóstolni kategória.
Ezt gyakran aranypecsenyének is hívják, amelyet több gasztro szakértő is a rántott húsok királyának tart.
Rosenstein – Bécsi szelet bárányból
Rövid ideig sütik omlósra, kívül pedig ínycsiklandóan ropogósra a finom és friss bárányhúst a nyolcadik kerületben családias éttermében, a Rosensteinben, amely 1996-os nyitása óta vonz minden rágófoggal megáldott személyt.
Bécsiszelet vendéglő no. 2 – A férfias adag
Bécsiszelet vendéglőből
sem csak egy van, a bátrak és éhesek nagy örömére ugyanis a 30 dekás
borjúszelet a [img id=578070 instance=1 align=left img]gasztronómiai élvezeteken kívül betyáros erőpróbára is hív, vajon
sikerül-e az utolsó morzsáig befalni – de elegendő jó bajor sör mellett
szerintünk biztos menni fog.
Schnitzel & Things – Bécsiszelet az óceán túlvégén
Végül pedig egy rántott érdekesség: New Yorkban, azon belül is Brooklynban operál a Schnitzel & Things, az Egyesült Államok első és egyetlen, rántott húsra szakosodott étterme. Először csak egy kisteherautóból kezdték meg az elviteles kiszolgálást, de a futótűzként terjedő népszerűségnek köszönhetően saját éttermet is nyitottak. Schnitzeljeiket sertéskarajból készítik és minőségi, organikus alapanyagokból, köretekben pedig eredeti megoldásokkal kísérleteznek – azaz úgy tűnik a hagyományos és újszerű jó kombinációjának ütőerét tapintotta ki a cég.