Elhunyt a kém, aki a világ legjobb kémregényeit írta

89 éves korában, tüdőgyulladásban elhunyt John Le Carré a világhírű kémregényszerző, akinek a műveiből számos emlékezetes kémfilm született.

1931-ben született Dorsetben David John Moore Cornwell néven. Ötéves volt, amikor anyja elhagyta a családot, testvérével együtt a nagyszülei nevelték fel. 18 éves volt, amikor a berni egyetem hallgatójaként beszervezte a brit hírszerzés. Szolgált a hadseregben, majd beiratkozott az oxfordi egyetemre, ahol a kémelhárítás tisztjeként a szovjetbarát hallgatók megfigyelése volt a feladata. 1958-ban tiszti rangot kapott az MI5-nél, ügynököket irányított, kihallgatásokat szervezett, telefonvonalakat hallgatott le és betöréseket hajtott végre. 1960-tól az MI6 munkatársaként Németországban, a bonni brit nagykövetségen dolgozott mint fedett ügynök. Első regénye Ébresztő a halottaknak címmel 1961-ben jelent meg John Le Carré álnéven. Ekkor született meg leghíresebb karaktere, George Smiley is, akit kollégájáról, a szintén egyszerre író és kém Lord Clanmorrisról (írói nevén John Bingham) mintázott.

1963-ban írta meg A kém, aki bejött a hidegről című regényét, amelyet sokan a legjobban sikerült, legfontosabb művének tartanak. Az óriási siker hatására kilépett a hírszerzéstől, hogy írói karrierjére koncentrálhasson. A legutolsó ügye az MI6 egyik vezetőjének, Kim Philby-nek az árulása volt, aki felfedte a KGB-nek több brit ügynök kilétét, majd a Szovjetunióba menekült. 1974-ben ezt örökítette meg Suszter, szabó, baka, kém című regényében, a Karla-trilógia első részében.

A rendszerváltásig Le Carré számított a hidegháború legismertebb krónikásának, a kommunizmus után azonban témát változtatott, történetei helyszínéül többek között a szovjet utódállamokat, Közép-Amerikát, illetve Afrikát választotta. 2008-ban a Times a huszonkettedik helyre rangsorolta az 50 legnagyobb brit író 1945 óta című listáján. Saját bevallása szerint ezek a legjobb regényei: A kém, aki bejött a hidegről, Suszter, szabó, baka, kém, A panamai szabó, Az elszánt diplomata.

Szinte minden fontosabb regényéből készült adaptáció. Olyan rendezők ültették át a vászonra a filmjeit, mint Martin Ritt (A kém, aki a hidegből jött), Sidney Lumet (Ébresztő a halottnak), John Boorman (A panamai szabó), Fernando Meirelles (Az elszánt diplomata), Anton Corbijn (Az üldözött) vagy Tomas Alfredson (Suszter, szabó, baka, kém), leghíresebb karaktereit pedig többek közt Richard Burton, Alec Guinness, Ralph Fiennes, Gary Oldman és Philip Seymour Hoffman keltették életre. A panamai szabó és az Elszánt diplomata forgatókönyveit részben ő maga írta, és cameoszerepben több filmben is feltűnt.