Élő szövet a fémvázon

  • L. Zs. / PORT.hu

2018-at írunk: az apokalipszis már nem csupán félelmetes jóslat, hanem rideg valóság. A gépek leradírozták a civilizációt a Föld színéről, ám a túlélők szórványos csoportjai még nem adták fel a küzdelmet. John Connor tudja, az ő feladata a szabadságharc élére állni.

Jubileumi jutalom
James Cameron filmtörténelmet írt az orwell-i évben, 1984-ben készült darabbal, amely Terminátor - A halálosztó címen került a magyar mozikba. Az akkor harmincéves rendezőnek ez volt a harmadik filmje, így feltehetően legmerészebb álmaiban sem gondolta, hogy ekkorát fog szólni. Sógorunk, Arnold Schwarzenegger már túl volt Conan, a barbár szerepén, mégis igazán ezzel a filmmel indult el azon az úton, amely Kalifornia kormányzói székéig vezetett. Egy ekkora sikert természetesen nem lehetett folytatás nélkül hagyni, és az alkotók dicséretére legyen mondva, az 1991-ben megjelent második rész (Terminátor 2 - Az ítélet napja) méltó módon követte az elsőt. A harmadik részre tizenkét évet kellett várni, ám jobb lett volna, ha soha nem készül el - borítsuk rá inkább a feledés jótékony fátylát. A sorozat negyedik, legújabb darabja éppen huszonöt esztendővel az eredeti alkotás után kerül közönség elé, hogy kiköszörülje az előző rész által okozott csorbát.

Apokalipszis most
A film kezdő képkockáin egy halálraítélt utolsó perceit látjuk: Marcus Wright (Sam Worthington) bűntudatát enyhítendő felajánlja testét a rákkutatás nemes céljaira. Ezután ugrunk tizenöt évet. 2018-ban a Föld már nem éppen kellemes hely: kopárabb, mint a Mad Max-ben, és a Világok harcában megismertnél is gonoszabb gépek tartják rettegésben a maroknyi túlélőt, akik szakadtabbak, mint a zioni polgárok. Az ellenállás oszlopos tagja John Connor (Christian Bale), aki anyja magnófelvételeiből pontosan tudja, milyen fontos szerep jut neki a gépek és az azokat irányító Skynet elleni küzdelemben. Azzal is tisztában van, hogy meg kell védenie a leendő apját, Kyle Reese-t (Anton Yelchin), aki jelenleg még tinédzser. Tovább színesíti a koktélt a kutatóintézetből élve előkerülő titokzatos férfi, Marcus Wright, aki felborzolja kissé a kedélyeket - a gépekét, John Connorét, és a Skynetét egyaránt. Ember (avagy gép) legyen a talpán, aki megmondja, kinek az oldalán áll. És ahogy nincs vasárnapi ebéd rántott hús nélkül, úgy természetesen nincs Terminátor-film Arnold Schwarzenegger nélkül - igaz, csak rövid időre tűnik fel, és az arcmimikája még a korábbi részekben tapasztaltnál is rezzenéstelenebb.

A szereplőgárda
A színészek teljesen rendben vannak. Christian Bale napjaink egyik legjobb férfiszínésze, és már akcióhősként is bizonyított, legutóbb Batman hálás szerepében. Ezúttal is meggyőzően alakítja a kemény, mégis érző szívű főhőst (eme szervével lesznek is problémái), jóllehet a forgatókönyv nem nyújt számára túl tág kereteket a sziporkázáshoz. Méltó partnere a Marcust alakító Sam Worthington. Eddig kevésbé volt ismert (én A nagy mentőakció egyik epizódszerepében láttam), de nem lennék meglepődve, ha a jövőben gyakrabban tűnne fel nagy költségvetésű filmekben. A legelképesztőbb azonban az volt számomra, hogy a fiatal Kyle Reese-t alakító Anton Yelchin (a Charlie Bartlett-ből) mennyire hasonlít Michael Biehn-re, a klasszikus mű főhősére. Ezúton is gratulálok a castingosoknak. Egyébként pedig a mellékszerepekben is olyan nevek tűnnek fel, mint Helena Bonham Carter vagy Michael Ironside.

Korrekt akciómozi
A forgatókönyvírót és a rendezőt sajnos már nem tudom olyan elismerő szavakkal illetni, mint a szereplőket. A sztori egyszerű és kiszámítható - a végén néhány logikai bukfenccel, nincsenek emlékezetes párbeszédek, nincs fajsúlyos női szereplő (mert lássuk be, a különös nevű Moon Bloodgood által alakított karakter ehhez kevés, a terhes Mrs. Connor pedig szinte említésre sem érdemes), és nincs egy igazi főgonosz, aki pedig úgy kell az ilyen filmekbe, mint egy falat kenyér. Cserébe nagyon jó a látvány, dúsak és tökösek az akciójelenetek. Szóval egy átlagos, 2009-es színvonalon elkészített akciófilmnek kiváló, a harmatgyenge harmadik Terminátor-részt is felülírja, de az első két darab kultmivoltához hozzá se szagol.

Kinek ajánljuk?
- Akinek nincsenek különösebb elvárásai a sztorit illetően, viszont odavan a jól megcsinált akciófilmekért.
- Akiket bizserget, ha egyszerre két-három jó pasi is szerepel a vásznon (vélhetően főleg női nézők).

Kinek nem?
- Akinek az elvárásai az első két Terminátor-film által magasra tett lécet verdesik.
- Aki szerint nem létezhet Terminátor-film valódi Schwarzenegger nélkül.


6/10