Érkezési sorrend – Érkezés előzetes

A hét legfontosabb filmes eseménye kétségkívül Denis Villeneuve új filmjének első előzetese volt, ami önmagában is izgalmasabb, mint az egész havi filmtermés együtt!

Ha egyszer eljönnek hozzánk az idegenek, akkor nem csak az lesz a kérdés, mik a szándékaik, hanem az is, miként fogunk velük kommunikálni – és hogyan. Ez a magát szinte minden műfajban kipróbáló kanadai Denis Villeneuve (Sicario - A bérgyilkos, Ellenség, Fogságban) új filmjének kiindulópontja és lényege. A nálunk is ismert Ted Chiang sci-fi író 1998-as Story of Your Life című novellájából készült mű főszereplője a nagyszerű Amy Adams, aki egy elismert nyelvészt alakít – akinek előadásait mégis kevesen látogatják -, akit az amerikai katonaság kér fel, hogy közvetítsen köztük és az idegenek között.

Mert majd’ elfelejtettük, a Föld  12 különböző pontján hatalmas, különös méretű idegen űrhajók ereszkedtek le, és nyilvánvalóan arra várnak, hogy az emberek felvegyék velük a kapcsolatot. A hajókon 18 óránként egy „ajtó” nyílik, ezen keresztül lehet bejutni, hogy megtudják, mit is akarnak és milyen szándékkal érkeztek a jövevények, és már csak azért is kevés idő van a megoldásra, mert a Föld különböző, az egymással való együttműködést megtagadó kormányai mind más-más megoldást keresnek, és egyik garantáltan rosszabb, mint a másik. Hősnőnknek csak két személy képes segíteni, egy matematikus (a fontos szerepben rég látott Jeremy Renner), és az a katonai parancsnok, aki felkérte a munkára (Forest Whitaker).

Az előzetes egyszerűen fantasztikus, és nem csak azért, mert egy nagyszerű történetet előlegez meg, amelyből kiderül, hogy az idegenek elmosódó fekete tintakarikák segítségével kommunikálnak, és nem mindegy, hogy az adott kör jelentése fegyver vagy szerszám. Látszik, hogy az Érkezés képi világa egy olyan összetett és eredeti gondolati síkot képez le, amire rég volt példa a mozikban, és azt már rég tudjuk, hogy van olyan nagyszerű Villeneuve rendező, hogy ez az anyag az ő kezében tényleg valami fantasztikussá válhat – tudományos fantasztikussá. Adams, Renner és Whitaker mellett a fontosabb szerepekben Michael Stuhlbargot, Tzi Mát és Mark O'Brient láthatjuk, a forgatókönyvet Eric Heisserer írta, az operatőr Bradford Young, a zenét pedig az izlandi Jóhann Jóhannsson szerezte. A filmet itthon az InterCom forgalmazza, a bemutatót valamikor novemberben tartják – a nemzetközi premier 2016. november 11-re esik. Villeneuve pedig már dolgozik a Blade Runner folytatásán, aminek Ryan Gosling lesz a főszereplője, na arra is befizetünk már most.

Update: Ted Chiang novelláskötetét az Agave Könyvek gondozásában várhatóan a film premierjének napján adják ki magyarul.