...és világbéke!

Zohan népnemzeti hős, a szentföldi Neo, és a Tel-Aviv-i James Bond egy személyben, aki úgy érzi, a csúcson kell abbahagyni. Szögre akasztja hát a kézigránátot, és eltűnik mindenki szeme elől, hogy a továbbiakban világ egy távoli sarkán fodrászként tengesse életét. Sokan hasonlót javasolnak Adam Sandlernek is.

Ha elhallgatnak a fegyverek

Zohan, a két lábon járó csodafegyver, az izraeli tesztoszteronbomba, aki ha kell, fogával állítja meg a pisztolygolyót. Más kérdés, hogy ez az egész pofozkodás az arabokkal már annyira sem villanyozza fel, mint egy bencés Mária-zarándoklat. Valójában nem akar mást, mint a strandon a bikinis lányok felé villantani combközelítő izmait, miközben egy száll makkban humusz-szendvicseket készít, tornamutatványként pedig farpofával veszi le a feldobott lepényhalat. Titokban pedig - és most ragadd meg a Kalasnyikovod - hajstylist akar lenni Amerikában. Megjátssza hát saját halálát, Mózes-bozontját trendi körszakállra igazítja, és új ígéret földjét keresve fejest ugrik a New York-i szépségiparba. A Miami Vice-inget magára húzó, hülye akcentusú idegen egy kuncsaftot sem hagy kielégítetlenül, ha más nem, a szalon raktárában minden melíroztatni érkezett ötvenes háziasszony megkapja, amire vágyik. Ám a múlt nem hagyja magára, hamarosan valaki felismerik benne a palesztinok első számú ellenségét.

Az igazi Zohan

A vérontásra ráunt harcosból lett fodrász ötlete annyira képtelenség, hogy csak igaz lehet: valóban él s alkot egy Nezi Arbib nevű izraeli ex-katona, aki talán nem ilyen romantikus körülmények között, de a fegyverek elhallgattatása után a kaliforniai Solana Beach-re költözött és női fodrászként működik a mai napig. Sandler meg is kereste személyesen a fiatalembert, hogy elújságolja neki, hamarosan a mozivásznon láthatja viszont alteregóját.
Hozzá kell tenni, a sztori már 2000-ben elkezdett formálódni - Robert Smigel, a Saturday Night Live ismert poéngyárosa, Judd Apatow, többek között a 40 éves szűz elkövetéséért is felelős kultúrterrorista, valamint a vizesnyolcas Adam Sandler keze alatt -, ám akkoriban még túl közel volt 9/11 élménye ahhoz, hogy egy terroristákkal operáló vígjáték elkészülhessen.

Közel-keleti csúcs

A filmben minden egy jól kitaposott ösvényen halad, még a régi cimborát Rob Schneidert, sőt Mariah Carey-t is benyomták egy - a bevételt leszámítva - minden szempontból indokolatlan cameo erejéig. Ezen felül izraeli és arab színészek egyaránt feltűnnek a vásznon, néhol épp egy a másik népcsoportból való karaktert alakítva. És ezzel rá is tapintottunk a produkció lényegére. Közhellyé koptattuk, hogy szépségkirálynők három kívánsága között a világbéke rendre előkelő helyen szerepel - mint ahogy erre a gegre már a Beépített szépség is ügyesen rájátszott anno. Ám azt gondolom, amennyi panelt a Zohan-film elpuffogtat, ez a legkevesebb, amit megengedhetünk magunknak. Összefoglalnám a morális mondanivalót: Amerikában az odavándorolt arabok és zsidók és egyebek végtelen szeretetben élnek egymás mellett, éljen a világbéke. A baj az, hogy ezt a film szereplői is összefoglalják, hátha valaki süket és vak (és szépségkirálynő). És nem egyszer, nem kétszer.
Így bár a film kétségtelenül és menthetetlenül ostoba, a jó szándék végett az amerikai kritika jóval elnézőbb vele, mint amit megérdemelne. John Podhoretz, neokonzervatív és Izrael-barát zsurnaliszta például "meglepően szofisztikált humorúnak" nevezte a filmet, míg az Entertainment Weekly szerint egész egyszerűen "egy újabb Adam Sandler-vacakkal" van dolgunk. Mindent egybevetve, a komikus sosem akart még ilyen mély gondolatokat átadni, ugyanakkor sosem ment még ilyen messzire az idiotizmusban. Ez lett belőle.

Kinek ajánljuk?
- Javíthatatlan pacifistáknak.
- Szépségkirálynőknek.
- Nagyon részeg embereknek.

Kinek nem?
- Akik kiütést kapnak a Sandler-Schneider duó poénjaitól.
- Akiknek számára a vígjáték a medence-tájéknál magasabban kezdődik.
- 14 évnél idősebbeknek.

5/10