Ez a 7 leghitelesebb sorozat

Ott van köztük a legjobb maffiaszéria, egy aktuális politikai komédia és korunk Dallasa is.

Mi számít hitelesnek? Ha még a dokumentumfilmek sem teljesen objektívek, akkor hogy lehetne ugyanezt elvárni egy sorozattól? Az valóban nem lehetséges, hogy egy fikciós alkotás minden tekintetben életszagú legyen, mégis vannak olyan alkotók, akik legalább törekednek rá, hogy ha már a sztorit illetően elszalad a fantáziájuk, legalább a bemutatott helyszín vagy a közeg legyen hiteles. Most ilyen példák következnek a maffiatörténetektől a politikai szatírákon át korunk Dallasáig.


Breaking Bad (2008-2013) + Better Call Saul (2015-2022)

Minden idők egyik legjobb sorozata, a Breaking Bad, amelyben egy középiskolai kémiatanár drogot kezd gyártani, hogy anyagi biztonságot nyújtson a családjának, előzménysorozata, a Better Call Saul középpontjában pedig Saul Goodman áll, a kétes hírű ügyvéd.

Mindkét sorozatot a valós helyszínen, Albuquerque-ben és környékén forgatták, sőt, a bemutatott helyszínek közt sok olyan üzlet és szórakozóhely van, amelyek léteznek, és amelyeket a helyiek is szívesen látogatnak – a sorozat miatt érkező turistákkal együtt. Utóbbiakat segíti eligazodni Miguel S. Jaramillo az Instagram-oldalán (breakingbadlocations), amely az összes felhasznált helyszínt bemutatja. A Vice-nak adott interjújában Jaramillo kifejtette, hogy azután kezdett bele a vállalkozásba, hogy lenyűgözte, milyen pontosan és valósághűen ábrázolják a várost a sorozatban.

„Ha az átlagnéző lát például egy olyan elviteles csomagolást, mint a „Blake's Lotaburger”, valószínűleg azt gondolja, hogy ez egy kitalált étterem egy furcsa névvel, de a Lotaburger egy albuquerque-i intézménynek számító gyorsétterem.”

Jaramillo szerint a termékek és helyszínek azért kerültek be a sorozatokba, mert a stáb és az írók jártak ott, és felfedezték ezeket a helyeket – és ez a természeti környezetre is igaz.

A két sorozat Albuquerque más aspektusait is bemutatja: pontosan és gyönyörűen örökítik meg Új-Mexikó tájképét.”

Nem mindenki van ennyire megelégedve a sorozat hitelességével, illetve népszerűségével. Pláne a tulajdonosai annak a háznak, amely Walter White lakhelyének helyszínéül szolgált. Az ott élő család a rajongók állandó birtokháborítása és pizzadobálása miatt arra kényszerült, hogy elkerítsék a telküket. Ami azért ironikus, mert a Breaking Bad végén is elkerítik azt a házat, mivel a sorozatban is turisztikai látványossággá válik.


Maffiózók (1999-2007)

Az HBO kultikus maffiasorozata, amely a Tony Soprano által vezetett bűnszövetkezetre koncentrált, elsősorban New Jersey északi részén játszódott, és ez a helyszín elválaszthatatlanul összekapcsolódott a sorozat identitásával. David Chase, a Maffiózók kreátora szerint a helyszínválasztást részben az indokolta, hogy valami mást akartak csinálni, mint a tipikus New York-i belvárosi gengszterfilmekben.

A maximális hitelesség érdekében sok cselekményszálat a The Newark Star-Ledger újság híreiből vettek, a szereplők közül többen helyi amatőr színészek voltak, és még a nem New Jersey-ben játszódó jeleneteket is az államban vették fel.

A szériát a New Jersey-i lakosok és a helyiek is dicsérik a pontossága miatt, volt, aki egyenesen egy "dokumentumfilmhez" hasonlította, mondván, a Maffiózók vetítésének idején nőtt fel, és úgy érezte, mintha csak fogták volna az életüket, és betették volna a tévébe.  Ahogy a Redditen írta egy másik felhasználó:

Az apám úgy nézett ki, úgy beszélt, és úgy öltözött, mint Tony akkoriban. Biztos vagyok benne, hogy sokszor ugyanazok az ingek voltak rajtuk.”

Az alelnök (2012 - 2019)

Az HBO Emmy-díjas politikai szatíráját nemcsak olyan stílusban forgatták, mint egy (ál)dokumentumfilmet, de néha kísértetiesen közel kerültek az igazsághoz.

Jóval azelőtt, hogy Kamala Harris lett az Egyesült Államok első női alelnöke, Az alelnök írói és szereplői is arra panaszkodtak, hogy a valóság milyen gyorsan utoléri a sorozat szatirikus történéseit. Armando Iannucci kreátor elmondta, hogy Obama sajtóirodájának tagjai is dicsérték a sorozat hitelességét.

A legrosszabb visszajelzés, amit kapunk, amikor tényleg azt hisszük, hogy kitaláltuk a legnevetségesebb történetet… aztán felhívnak Washingtonból, és megkérdezik: "Honnan tudtátok ezt meg?"

A Nylon magazin szerzője, Samuel Ashworth szerint a washingtoni politikai szférában játszódó számos sorozat közül Az alelnök az egyik legpontosabb, különösen a pánikkeltésben:

„Egyetlen sorozat sem ábrázolja jobban azt a nyers pánikot, ami a politikai világban az embereket eluralja a folyamatos áskálódásokat az alelnök emberei közt... és legfőképpen azt, ahogyan a karakterek egyensúlyoznak a hataloméhségük és a lebukástól való félelmük között. Ebből is látszik, hogy A kártyavár kamu: Frank és Claire szinte semmitől sem félnek. De ez a város tele van késekkel, és így tele van rettegő emberekkel. És ennek így is kell lennie. Ez a demokrácia lényege: senki sem érinthetetlen…”


Drót (2002-2008)

A Drót minden idők egyik legjobb, kritikusok által leginkább elismert bűnügyi sorozata, amely főként Nyugat-Baltimore alacsonyabb jövedelmű, erősen afroamerikai negyedében játszódik. Bár minden évad más-más központi témával foglalkozik (illegális kábítószer-kereskedelem, kikötő, oktatás és iskolák stb.), a karakterek és a történetszálak átívelnek az évadok között, és a sorozat végig nagy hangsúlyt fektet a város drogbárói és rendőrei közti interakciókra.

A Drót egyik kreátora, David Simon a Baltimore Sun bűnügyi újságírójaként dolgozott, míg a társalkotó, Ed Burns rendőrnyomozó volt Baltimore-ban, így mindkettőjük személyesen és szakmailag is erősen kötődött a helyszínhez.

Bár a legtöbb bemutatott lakótelepet már évekkel a sorozat forgatása előtt lebontották, a PBS-nek a baltimore-i születésű Lee Gardner azt nyilatkozta, hogy a Drót elég pontosan ábrázolja Nyugat-Baltimore-t. Ezt a városrészt túlnyomórészt alacsonyabb jövedelműek lakták és lakják még ma is, és a fiatal fekete férfiak közül sokan, más lehetőség híján, belekeverednek a virágzó utcai drogkultúrába.

Néhány helyi szerint a Drót túlságosan is közel került a valósághoz. Ahogy Stewart Watson mondta a The Guardiannek:

Azért nem néztem a Drótot, mert úgy éreztem, hogy átélem. Nem jelentett volna számomra kikapcsolódást."

Sonja Sohn, aki a Drótban Kima Greggs rendőrnyomozót alakította, elmesélte, hogy a városi tisztviselők nem voltak elégedettek Baltimore ábrázolásával, és néhányan közülük személyes sértésnek vették a sorozatot.

A színész, aki ReWired for Change néven nonprofit szervezetet indított Baltimore-ban, amely a fiataloknak segít kitörni a bűnözés körforgásából, hozzátette:

Bármennyire is ki nem állhatta a városvezetés a Drótot, kénytelenek voltak foglalkozni a problémákkal, mert szerintem be akarták bizonyítani, hogy a városuk jobb, mint amit a sorozat bemutat. Tehát a Drót végül is pozitív hatással volt a városra.”


Yellowstone (2018-)

Forrás: Paramount+

 

Taylor Sheridan sikersorozata a Montana államban található fiktív Yellowstone Dutton Ranch, az Egyesült Államok legnagyobb szarvasmarha-birtoka körül játszódik. A cselekmény középpontjában a Dutton család, a szomszédos amerikai indián rezervátum lakói és a földfejlesztők között kirobbanó konfliktusok állnak.

A sorozatot nagyrészt Montana és Utah államban forgatják, többek között a Chief Joseph Ranch-on, egy valódi farmon. Bár a Dutton család és a farm kitalált, sokan történelmi előképeket sejtenek mögötte, például a Waggoner Ranch-ot, amelyet Dan Waggoner alapított 1849-ben. Az 510 ezer hektáros texasi birtok az Egyesült Államok legnagyobb rancha, és a Waggoner leszármazottakon keresztül öröklődött, amíg 2015-ben el nem adták.

Montana államban található a 248 ezer hektáros Galt Ranch is, amely az "utolsó amerikai cowboynak" nevezett Bill Galt tulajdona. A Looper szerint Galt helikopterrel figyeli a földjét, és köztudottan politikusokat is vendégül lát, ahogy azt a sorozatban is gyakran láthatjuk.

Luke Grimes, aki Kayce Duttont alakítja, a Vanity Fairnek így nyilatkozott:

"Taylor Sheridan nagy rajongója a hitelességnek... Azt akarta, hogy mindannyian tényleg megértsük, miben veszünk részt. Nagyszerű, hogy ezt olyan nézőknek is megmutathatjuk, akiknek fogalmuk sincs róla, hogy sok ember számára ez még mindig egy létező életforma. Én magam sem tudtam, hogy ez még mindig ennyire része az amerikai nyugatnak."

Mark Jarrett, a Yellowstone forgatásihelyszín-menedzsere a New York Postnak beszélt arról, hogy mennyire fontos, hogy egy igazi marhatenyésztő farmon forgattak:

A farm az egyik főszereplője a sorozatnak, és a nagysága és a mérete teszi azzá."


A Fehér Lótusz (2021-)

A MAX eddig két évadot megélt szatirikus dramedyjében több különböző vendéget követhetünk, akik egy hétig a fiktív Fehér Lótusz üdülőhelyen nyaralnak – az első évadban Hawaiin, a másodikban Palermóban.

A sorozat a hawaii kultúra bemutatását illetően ugyan nem törekszik autentikusságra, de egy helyi üdülőhelyen masszőrként dolgozó nő az SFGATE nevű oldalnak nyilatkozva elmondta, hogy a sorozat elég hitelesen ábrázolja, ahogyan a vendégek viselkednek, és különösen azt, hogy hogyan kell őket kiszolgálni:

Mindenre panaszkodnak. És mindent ingyen akarnak. Aki ennyi pénzt költ, az panaszkodni fog... Szükségük van minden figyelmedre, úgy akarják érezni, hogy ők az egyetlen vendégek ott.”

Bár a vendégek viselkedése a sorozatban néha túlzásnak tűnhet, olyan történeteket is felidézett, amelyek még furcsábban hangzanak – például azt a vendégét, aki hashajtót vett be, és az asztalra ürített a masszázs közepén. Az is előfordul, hogy a vendégek túlságosan barátságossá válnak, ahogyan azt a sorozatban láthattuk:

„Amikor egy gyógyfürdőben dolgozol, és te vagy valakinek a masszőrje, az emberek ragaszkodnak hozzád... Még miután elmennek, akkor is megmarad ez a kapcsolat, akár e-mailben, akár sms-ben. Minden évben visszajönnek, és ugyanazt a személyt keresik fel.”

A masszőr az üdülőhelyeket is hibáztatja, amiért felbujtják a vendégeket:

A szállodákban úgy érzed, hogy az egész világ körülötted forog. A vendégek valóságérzékelése teljesen eltolódik."

 

via: Ranker