Ez a True Detective is ugyanaz, csak pepitában

A kritikákat és a nézettségi adatokat látva jogosan hozsannázza az egekig mindenki Nic Pizzolatto mesterművét. És ha innen nézzük, a második évad nem egy hamkó replikája az elsőnek, hanem egy korrekt újragondolása, a stílusjegyek markáns megtartásával.

A történet más, a helyszín más, a szereplők sem ugyanazok. Hé, ez nem is a True Detective, mondhatnánk. Pedig az. A felszíni egyezések kapargatása után könnyen rájöhetünk, hogy a címen kívül sokkal mélyebb kapcsolódási pontok vannak a két évad között.

A múlt és a jelen összefonódása

Az első évadban Rust (Matthew McConaughey) és Marty (Woody Harrelson) egy több évtizedes gyilkossági ügyet göngyölítenek fel, miközben őket is vallatják, hogy kiderüljön, Rust mennyire sáros az ügyben. Nem elfelejteni: összesen itt is négy ember dolgozik ugyanazon az ügyön. A második évadban egy gyilkosság köt össze négy embert, három rendőrt és egy gengsztert, akik a maguk módján próbálják megoldani és egyben eltussolni az ügyet, de persze közben saját démonaikkal is komoly, vérre menő harcot kell vívniuk. Hogy ne rágja meg az agyukat a múlt terhe, inkább a hónaljig gázolnak a melóban. Igen, pont úgy, mint Rust.

Nem mindennapi ügy

Az első évad fiatal lányokat halálba erőszakoló szektásait és a teátrálisan elhelyezett holttestet nem kell magyarázni. Ben Caspere esete viszont nem ennyire adekvát, de nem kell a Mensa tagjának lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, ez nem egy szimpla gyilkosság, ezt Paul (Taylor Kitsch) is sejti, amikor megtalálja a parkban ücsörgő, város felé ”néző”, savval kiégetett szemű holttestet. Az meg már csak hab a tortán, hogy az áldozatot még kasztrálták is. Az elnöki kúriájában fellelhető faltól falig érő fallikus motívumokat látva nyilván a szakszerű kiherélésre is lesz ésszerű magyarázat.

A partnerek megbecsülése és nagy ívben lesajnálása

A nehéz ügy, a szexuálisan aberrált Ben Caspere-gyilkosság szoros együttműködésre kényszeríti a három rendőrt, az így kialakult kötelék miatt nem is tudnak egymás bajaira, múltbéli titkaira, elfojtott ingereikre koncentrálni, csak az ügyre. Pedig Paul háborús múltjában lappang még valami az erősen elnyomott homoszexualitáson túl. De ez a fajta nemtörődömség az első évadban is megvolt: Matt se tudott de nem is akart komolyabb figyelmet szentelni Rust zsebfilizofálgatásainak.

A bűnbak megtalálása

Kellett egy kis idő, de csak kiderült, hogy az első évadban azért nyitották meg újra a Carcosa-ügyet, mert azt hitték, hogy Rust az az elmebeteg állat, aki újra szedi az áldozatokat a Sárga király nevében. Itt is van egy nyomozáson belüli nyomozás, hogy Collin Farrell karakterét, a kissé könnyen megkenhető Ray Velcoro nyomozót bekasznizhassák. Egyszer fogadott el segítséget Frank Semyontól (Vince Vaughn), amikor megkapta a feleségét megerőszakoló férfi címét, azóta is ezt a ”baráti” szívességet törleszti.

Szekták mindenütt

Carcosa, fiatal lányok molesztálása, megerőszakolása, mindez valami fura vallási becsípődéssel megfűszerezve, állati maszkokat húzva, teátrális keretek között. Nem ragozzuk, elég beteg. Ehhez képest az üres tekintetű Ben Caspere csak egy rebootolt Bernie bácsi a Hóbortos hétvégéből. De nem lehet elmenni amellett, hogy Ray-t egy holló vagy varjú maszkos idegen lövi mellkason (igaz, gumilövedékkel), amikor az titokban Caspere hétvégi kéjlakjában kutakodik. És ez csak egy, mert nem kell nagyon megerőszakolni a témát, hogy ide lehessen kapcsolni Ani (Rachel McAdams) apját, aki anno egy szekta atyaúristeneként dolgozott főállásban.

Ami az első évadban megvolt az itt is megvan, hisz a bevált csapaton minek változtatni. Merengés az autóban, masszív piázás és bagózás, elfojtott szexualitás, önpusztítás és önmarcangolás napi 24-ben. Mi meg kötögethetjük össze a szálakat, hisz minden mindennel összefügg. Hétről hétre az HBO-n.

 

A PORT.hu ajánlja:

A törvény nevében /True Detective/, HBO