Ezek az idei Design Hét legfontosabb eseményei

Lenyűgöz a szecesszió, érdekel a kortárs divat, és szívesen varrnál saját, menő pénztárcát, vagy inkább egy világhírű bútortervezővel cserélnél eszmét? Ezt az október 5. és 19. között megrendezett Design Héten mind megteheted.

Kozma Lajos emlékév

 

View this post on Instagram

A post shared by Vékony Zsolt (@zsolt.vekony) on

 

70 éve hunyt el Kozma Lajos, a világhírű építész, iparművész, belsőépítész és bútortervező, aki a híres Átrium mozit modern épületét és kockás-tükrös előterét is tervezte, de nemcsak ebben a stílusban alkotott. Két évtizeddel korábban még ő tette fogalommá a Kozma-barokk kifejezést. Idén egy egész emlékévet szentelnek a munkásságának, a 2018-as Design Héten többek között a Kozma hírnevét megalapozó Budapesti Műhely működését mutatják be a Műcsarnokban. Ez egy olyan egyedülálló vállalkozás volt a múlt század elejének Magyarországán, ahol Kozma vezetésével asztalosok, faszobrászok és kárpitosok készítették a gyönyörű bútorokat és lakberendezési tárgyakat, és az egésznek mai szemmel is profi marketinget is kerítettek. Csak aztán jött az első világháború, de pár év alatt is bámulatos tárgyakat hoztak létre. A bütykölésre kapható felnőttek és gyerekek Kozma Lajos motívumvilágából merítve fajátékokat, ékszereket vagy akár kisbútort is készíthetnek a Műcsarnokban vagy a Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziumban.




Nyitott stúdiók

 

 

A Design Héten minden évben más stúdiók működésébe lehet belenézni, így az érdeklődők megtudhatják, hogyan készül egy-egy újrahasznosított kiegészítő, divatos kollekció, látványterv vagy akár egy kávézó belső tere, és néhány helyen az alkotásba is be lehet kapcsolódni. Idén a magyar divatvilágból a NON+ és Vágó Réka műhelyébe lehet belesni, vagy a Müskinnhez, ahol bőrből, vászonból és más kísérleti, újrahasznosított anyagokból készülnek a menő kiegészítők, és arra is adnak lehetőséget, hogy mindenki elkészítse a saját darabját. Az is kiderülhet, mi a Tipton titka, akik újrahasznosított anyagokból készítenek szemüvegkereteket, amiket a világ több országában forgalmaznak.




A mi szecessziónk

 

View this post on Instagram

A post shared by Iparművészeti Múzeum Budapest (@iparmuveszeti) on

 

Az Iparművészeti Múzeum csodaszép szecessziós gyűjteményegyüttese a Városligeti fasorba költözik, és A mi szecessziónk című kiállításon láthatók a Ráth György-villában. Az Iparművészeti Múzeum egykori első főigazgatójának villáját most újították fel, így magát az épületet is érdemes felfedezi, amit úgy rendeztek be, mintha egy korabeli polgári otthonban sétálgatnánk, és közben közelről gyönyörködhetünk a magyar szecesszió, a brit Arts and Crafts mozgalom és a francia art nouveau remekműveiben.

 

Magyar Formatervezési Díj

 

 

Minden évben a Dizájn Hét egyik fontos eseménye a Magyar Formatervezési Díj nyerteseinek és nevezettjeinek kiállításmegnyitója az Iparművészeti Múzeumban, ahol az aktuális és felkapott fiatal tervezők munkái mutatkoznak be. Az Iparművészeti Múzeum felújítása miatt a helyszín idén a harmadik kerületi Flashback Photo Stúdió, és a zártkörű eseményt követően bárki megnézheti a kortárs próbálkozásokat, amik között mindig találni zseniális és kevésbé zseniális darabokat.

 

Sztárdesignerek: Marc Sadler, Sebastian Herkner és Marc Venot


 

A Design Héten a kortárs dizájn nemzetközi képviselői is tiszteletüket teszik, Sebastian Herkner a fiatal német designergeneráció egyik legelismertebb képviselője, aki Stella McCartney-nál töltötte gyakorlatát, 2006 óta pedig saját stúdiójában dolgozik, és most a MOME-n ad elő. Franciaországból érkezik Marc Venot formatervező, aki a matematika és a fizika után kanyarodott a design felé, egy luxusmárkáknak dolgozó cégnél kezdte, hét éve már a saját stúdióját vezeti olyan ügyfelekkel, mint a Normann Copenhagen, a Thonet vagy a Ligne Roset. A modern bútordesign iránt érdeklődőknek Marc Sadler tart előadást, és a szerencsések egy workshopon fejleszthetik a tervezői készségeiket.

 

A beton arcai kiállítás 5.0

 

A Design Hét eseményei nemcsak a fővárosra korlátozódnak, a pécsi Nick Udvarban például a szigetmonostori Beton Szimpóziumon készült 2018-as művek tekinthetők meg. Ezen túl vidéken elsősorban Sopronban, Debrecenben, Győrben és Pécsen érdemes design programokat keresni októberben.

 

Még több esemény és infó erre.