Ezt a 10 Marvel-szuperhőst és -főgonoszt várjuk a legjobban idén

Van köztük személyiségzavaros Batman-hasonmás, meleg szupertini, kattant szektavezér, pakisztáni igazságosztó és egy női Hulk is.

A Marvel-vonaton nincsen fék, idén is menetrendszerűen érkeznek az új sorozatok és filmek. Amíg az MCU első két fázisában a szélesebb közönség által is ismert karaktereket mutattak be (lásd: Vasember, Thor, Hulk, Amerika kapitány stb.), most már a képregények másod- és harmadvonalából válogatnak. Ha szeretnél képbe kerülni az új szereplőkkel, akkor segítünk!

Holdlovag (Moon Knight)

A hasonlóságok miatt a Marvel Batmanjeként is emlegetett, Doug Moench író és Don Perlin rajzoló alkotta, zaklatott sorsú szuperhős eredetileg 1975-ben bukkant fel a Werewolf by Night című képregénysorozat 35. számában a címszereplő farkasember ellenfeleként, majd később hosszabb-rövidebb önálló sorozatai is futottak, és már önálló történeteinek legelején megkapta sajátos eredettörténetét: Marc Spectornak, az egykori zsoldosnak Khonszu egyiptomi holdisten ad új életet, hogy bosszúállóként szolgálja őt.  A szuperképességekkel egyébként nem rendelkező Holdlovag komorabb hangulata miatt soha nem tartozott a Marvel legnépszerűbb karakterei közé, ezért is lehet különösen érdekes, hogy besorozták az MCU szuperhős-legénységébe.

A karaktert a Star Wars-franchise-ból átruccant Oscar Isaac alakítja, méghozzá úgy, hogy a disszociatív személyiségzavarban szenvedő karakter különböző személyiségeihez más-más akcentust használ. A hat epizódból álló minisorozat, amelyet Magyarországon forgattak le, március 30-án debütál a Disney+-on.

Arthur Harrow (Moon Knight)

Forrás: Disney+

 

A januárban bemutatott előzetes ellenére sem lehet túl sok konkrétumot tudni a Moon Knight történetéről, de az biztos, hogy a főhős ellenlábasa az Ethan Hawke által alakított Arthur Harrow lesz.

Nem véletlen, hogy Harrow neve még a képregényrajongóknak se mond sokat, a karakter a Moon Knight egyetlen részében tűnt fel, még 1985-ben. A történet szerint a férfi egy orvosi Nobel-díjra jelölt tudós, aki a fájdalomküszöböt kutatja, de kiderül, hogy állatok helyett valójában embereken kísérletezik a náci orvosok példáját követve.

A trailerből ítélve a sorozatbéli Harrow nem orvos, hanem inkább szektavezér, aki próbálja arra ösztönözni a főhőst, hogy fogadja el személyisége sötétebb oldalát. Hawke úgy nyilatkozott, hogy a karaktert David Koresh szektavezérből, Carl Jung pszichiáterből, Fidel Castro forradalmárból, a Dalai Lámából és Lev Tolsztoj íróból gyúrta össze.

Midnight Man (Moon Knight)

Forrás: Marvel

 

A Moon Knight két főszereplője mellett említést érdemel Anton Mogart is. A Midnight Man művésznéven futó férfi műtárgyakra szakosodott tolvaj, specialitása, hogy mindig éjfélkor lép akcióba. A  Doug Moench és Bill Sienkiewicz által kreált karakter először a Moon Knight 1981. januári számában tűnt fel. A Holdlovag partnere, Marlene Alraune egyből le is lőtte, de a július-augusztusi számokban kiderült, hogy mégsem halt meg.

A karaktert az a Gaspard Ulliel formálja meg, akinek ez volt az egyik utolsó szerepe, mert idén januárban síbalesetben életét vesztette.

Ms. Marvel (Ms. Marvel)

Kamala Khan a Marvel Kapitány 14. számában tűnt fel 2013 augusztusában, 2014 februárjában pedig már meg is kapta a saját sorozatát Ms. Marvel néven.

A sztori szerint Kahn egy New Jersey-ben élő, átlagos tinilány, pakisztáni bevándorló szülők gyermeke, mélyen vallásos muszlim rokonsággal. Kamala a tinédzsergondok könnyebb elviselése érdekében fanfiction történeteket írogat a Bosszúállókról, a nagy példaképe pedig Carol Danvers, azaz Marvel Kapitány – az ő tiszteletére veszi fel utóbb a Ms. Marvel nevet, amikor az Inhumans nevű csoport mesterkedése nyomán ő is szuperhősképességekre tesz szert, és képes lesz alakváltással ugyanúgy megnyúlni, mint Reed Richards a Fantasztikus Négyesből.

A hat epizódból álló sorozatverzió nyáron érkezhet a Disney Pluszra a pakisztáni muszlim családból származó, kanadai állampolgárságú Iman Vellani főszereplésével. 

Red Dagger (Ms. Marvel)

Forrás: Marvel

 

A Ms. Marvelben nem egy, hanem rögtön két pakisztáni igazságosztó szerepel. A karakter először a képregény 2016. októberi számában tűnt fel, az igazi neve Kareem, és eleinte még Karacsiban hősködött, onnan egy diákcsereprogram keretében került New Jersey-be, ahol a Khan családnál lakott. Különleges képességei egyébként nincsenek, leszámítva, hogy kiváló késdobáló.

A sorozatverzió történetéről még nem tudni semmit, de vélhetően romantikus viszony fog szövődni Ms. Marvel és Kareem között, akit Aramis Knight alakít majd.

She-Hulk (She-Hulk)

A legfontosabb Marvel-hősök listáját végignézve egy igazán nagy hiányzót láthatunk, már ami a filmes, illetve sorozatos adaptációkat illeti: Jennifer Walterst méltatlanul mellőzték – eddig.

Az eredeti szakmája szerint ügyvéd Walters Bruce Banner, azaz a Hulk unokatestvére. Képességeit úgy szerezte, hogy miután egy bűnöző súlyosan megsebesítette, csak vérátömlesztéssel lehetett az életét megmenteni, a donor pedig Banner volt, a gamma-sugárzás így őt is „megfertőzte”.

She-Hulkként Jennifer nem olyan erős, mint az unokatesója, de ő átalakulva is képes megőrizni az intelligenciáját, és magát a transzformációt is jobban tudja kontrollálni. Karrierje során a Bosszúállókban és a Fantasztikus Négyesben is tag volt, miközben ügyvédként is tovább küzd az igazságtalanság ellen.

A 10 epizódból álló Disney Plusz-szériában az Emmy-díjas Tatiana Maslany alakítja a karaktert, de természetesen Mark Ruffalo is feltűnik majd, mint Hulk.

Titania (She-Hulk)

Forrás: Marvel

 

She-Hulk ellenfele a sorozatban egy hasonlóan erős női amazon lesz. Titania a Secret Wars #3-ban debütált 1984-ben. A karakter neve eredetileg Mary MacPherran volt, az alacsony és vékony lány életét megkeserítették az iskolai zaklatások, így amikor Doctor Doom szuperképességeket ajánlott neki cserébe azért, hogy csatlakozzon hozzá, igent mondott. Titaniaként ereje megközelíti She-Hulkét, ráadásul fizikailag is nehéz megsebezni. A képregényekben szupergonoszból idővel átalakult antihőssé.

A sorozatban a pakisztáni származású Jameela Jamil alakítja, aki a The Good Place – A jó hely Tahani Al-Jamiljaként lehet ismerős.

Riri Williams (Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott!)

Forrás: Marvel

 

A Fekete Párduc várva várt folytatásában többnyire az első rész szereplői térnek vissza (kivéve sajnos a 2020-ban elhunyt Chadwick Bosemant), de lesz egy újonc is, Riri Williams, azaz Vasszív, akit Brian Michael Bendis író és Mike Deodato kreált még 2016-ban, és az Invincible Iron Man sorozatban tűnt fel.

Riri egy 15 éves, ösztöndíjas mérnökhallgató az MIT-n. Apja halála után édesanyjával, Ronnie-val és apai nagynénjével, Sharonnal él Chicagóban. A lány egyedül létrehoz egy, a Vasemberéhez hasonló páncélruhát az egyetemről lopott anyagok felhasználásával. Tony Stark tudomást szerez róla, meglátogatja őt, és úgy dönt, hogy támogatja a lányt, hogy szuperhős válhasson belőle.

Hogy pontosan mi lesz a szerepe a filmben, még nem tudni, csak azt, hogy Dominique Thorne alakítja majd.

America Chavez (Doctor Strange az őrület multiverzumában)

Forrás: Marvel

 

A csillagmintás dzsekit viselő lány a Vengeance #1-ben tűnt fel 2001 szeptemberében, majd csatlakozott a Young Avengers csapatához, később pedig saját sorozatot kapott. A másik dimenzióban született tinédzser képes a multiverzumok között közlekedni, emellett sérthetetlen és repülni is tud. A képregényekben a S.H.I.E.L.D. oszlopos tagja, és ő viszi tovább az időközben elhunyt Amerika Kapitány örökségét. Leszbikusságát nyíltan vállalja, így ő a Marvel-univerzum első latin-amerikai LMBTQ-karaktere. A filmben a mexikói származású Xochitl Gomez alakítja.

Gorr The God Butcher (Thor: Szerelem és mennydörgés)

Gorr, a Mészáros Jason Aaron és Esad Ribic 2013-as képregényében (Thor: God of Thunder #2) debütált. A háttértörténete szerint egy távoli bolygón nőtt fel, és kezdetben tisztelte az isteneket, de rengeteg tragédia érte, szülei, barátai és állapotos felesége is elhunytak, ezért megtagadta az égieket. Később, amikor megtudta, hogy valóban léteznek az istenek, haragra gerjedt, amiért nem hallgatták meg az imáit, és úgy dönt, hogy bosszúból elpusztítja őket.

Taika Waititi filmjében elvileg a saját variánsaival együtt száll szembe Thorral, vagyis ebben a folyatatásban is a multiverzum kerül majd fókuszba.

Christian Bale a szerep kedvéért természetesen ismét nagy fizikai átalakuláson ment át, és elég komolyan lefogyott. A forgatási fotók alapján a képregényekben inkább egy szörnyre hasonlító figurának humanoid vonásai lesznek, és CGI helyett főleg sminkkel és maszkkal változtatják meg a színész külsejét.

Via: Screenrant