Ezt meg kell hallgatnod!

Punk­musical­kabarétársulat, a nu jazz fenegyereke, a magyar hiphop úttörői és egy groove metal/HC­ zenekar - igazi tavaszköszöntő válogatás, amit kimondottan ínyenceknek ajánlunk.

The Tiger Lillies (UK) (május 12. 20:00, A38)

A Tiger Lilliest szeretjük. Hogy ez a sommás megállapítás tényleg indokolt, elég visszatekinteni az elmúlt tizenöt évre, hiszen láthattuk a Szigeten, az Akváriumban, a Trafóban, vagy az A38­on. A szeretet annak a műfajnak és persze annak a sajátos előadásmódnak szól, amelynek a Tiger Lillies a mestere. A brit punk­musical­kabarétársulat önmagát csak anarchista brechtiánus utcai operatriónak titulálja és ebben valóban minden benne van: a weimari Berlin hangulata, a varieté, az avantgárd és az abszurd, utcaszínház és koncert, amelyet Martyn Jaques elképesztő falzettje tart össze. A brit színházi világ elismert társulata, amelyet mellesleg Grammyre is jelöltek már, mostanában koncertesítette műsorát és a legjobb dalait tartalmazó Very Worst of The Tiger Lillies című programmal járja a világot és érkezik Budapestre, hogy ismét nagyon szeressük.

Erik Truffaz (CH­F) lemezbemutató (május 14. 20:00, A38)

Ismét egy nagy visszatérő. Erik Truffazért mindenki odavolt. Talán ő volt az, aki Magyarországra importálta a nu jazzt a kilencvenes évek második felében. Ő volt az origó, mellesleg a legjobb is, azaz az alfa és az omega. Emlékeztek? A francia­svájci trombitás zenei - leginkább Miles Davist idéző - világa rengeteget változott, mégis máig azonnal felismerhető. Lehetett downtempo, spoken word, blues, sőt komolyzene, minden munkája a Blue Note kiadó fontos kiadványa lett. Bár zeneileg nagyon távol áll már a davisi hagyományoktól, abban biztosak lehetünk, hogy Miles is azt tenné, amit Truffaz: a jelen zenei stílusaiba gyúrja hangzásvilágát, elektronikába, dárenbészbe, hiphopba vagy akár popzenébe. Legfrissebb lemeze ennek jegyében született megújult kvartettjével, amely idén januárban jelent meg Doni Doni címmel, és egy Szerelem (így!) című dal is hallható rajta. Ő is szeret minket!

Hősök 15. és AKkezdet Phiai "20." live (vendég: SoulClap, május 5. 18:00, Budapest Park)

A szülinapi hír igaz is meg nem is. Az AKPH esetében a 20­as szám nem véletlenül van idézőjelben. Saiid és Újonc valóban 1996­-ban kezdték közös zenei pályájukat, akkor még HTA (Higher Tone Alliance) néven. A zenekar valójában valamikor 1997 és 1999 között alakult meg, de erre talán már sosem derül fény. Az AKPH esetében az eltelt iksz, de minden bizonnyal nagykorúsággal egyenértékű év a magyar hiphop underground egyik legnépszerűbb csapatává növesztette a duót. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy az eltelt évek során mindössze két albumot - oké, az egyik dupla - készítettek. Hogy mégis mennyire meghatározó dalokról van szó, május 5­én az Amoebában kiegészülve ismét kiderül. Előttük egy másik meghatározó csapat, az idén 15 éves veszprémi Hősök ünnepel. valószínűleg az összes ismert klip­ és rádiósláger elhangzik, márpedig ezekből bőven található. A koncertek után Gerysson, Kool Kasko és DJ Quick folytatja az szülianapi partyt, immár házibuli­hangulatban.

Jinjer (UKR) (május 20., Dürer Kert)

Bírod a metált? Bírod az ukrán metált? Utóbbi kérdésre valószínűleg a PORT magazin olvasóinak töredéke válaszol igennel. Pedig tőlünk keletre, északkeletre tényleg izgalmas zenei élet folyik. A Jinjer egyenesen a legendás Napalm Recordsnál dolgozik, ahol jelenleg harmadik nagylemezét készíti. Az Európában intenzíven koncertező négytagú zenekar groove metal/HC­ben utazik, ahol bizony tényleg nő a főhős. A kifejezetten csinos Tatjana kiváló énekes, és persze férfiakat alázó módon hörög. Gender témán lovagló zeneipari szakmunkásoknak erősen ajánlott, egy újabb szakdoga lehetőség Hörgés női szemmel címmel, de ha félretesszük az irónia­faktort, egy kiváló zenekart kapunk, amely garantáltan első osztályú koncertélményt nyújt. Fiúk, gatyát felkötni.