Ezt nézd meg! - Páratlan párosok

A monodráma műfaját a színház előszeretettel kezeli külön kategóriaként: egész fesztiválokat rendeznek belőlük itthon is és szerte a világon. A kétszereplős vagy két színész által játszott előadásoknak azonban többnyire nem jár saját fesztivál, összefoglaló nevet sem kaptak, pedig rendszeres vendégei a magyar színpadoknak. Erre a hétre mindjárt hármat is ajánlunk a budapesti közönségnek.

Prostitúció (Jurányi Inkubátorház, rendező: Németh Ákos)

Németh Ákos író-rendező a prostitúció, a prostituálódás témájából írta legújabb darabját, és mindjárt meg is rendezte a Jurányi Házban. A "prostitúció" fogalma itt szélesebb értelemben veendő: nem csak a szexuális szolgáltatást jelenti, hanem minden olyan ügyletet, amely üzlet tárgyává teszi az embert. A jeles táncművész go-go girlöket képezne ki jó pénzért, miután művészete nem hoz neki elég bevételt. A középkorú férfi öregecskedő feleségét cserélné le egy egyetemista lányra, aki teste eladásából finanszírozza egyetemi tandíját. A drogfüggő lány szintén testét ajánlja fel a drogdílernek, cserébe az anyagért. A négy szkeccsből háromban két kiváló színészt, Tompos Kátyát, és Kocsis Gergelyt láthatjuk, a negyedikben Tompos Kátya egy kislány monológját adja elő.

Az előadás május 23-án, hétfőn 20 órától látható a Jurányi Inkubátorházban.

 

Az utolsó óra (Rózsavölgyi Szalon, rendezte: Alföldi Róbert)

Mark St. Germain az idős Freud életének végső szakaszáról írta darabját, amikor a pszichoanalízis atyja a nácik elől Londonban talált menedéket. Itteni lakásában kereste fel a már nagybeteg tudóst az író és keresztény teológus C. S. Lewis, hogy a halál árnyékában a legnagyobb kérdésről, Isten létéről vagy nem létéről beszélgessenek. A megveszekedett ateista Freud élete legvégén sem adja fel hitetlenségét, a két történelmi alak elképzelt dialógusa mégsem az egymás melletti elbeszélésről, hanem egymás megértésének kísérletéről szól. A két szerepet a Nemzeti Színház két egykori igazgatója, Jordán Tamás és Alföldi Róbert játssza, utóbbi ezen kívül a rendezésért is felel.

Az utolsó óra című előadást május 27-én, pénteken két alkalommal, 18 és 21 órakor is láthatja a közönség.

 

És Rómeó és Júlia... (Centrál Színház, rendezte: Horgas Ádám)

Az ismert és kedvelt színész-házaspár, Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter már 2000 óta játssza Shakespeare romantikus tragédiáját. Horgas Ádám rendezésében a darab összes szerepét ketten alakítják, ami egyszerre dramaturgiai és színészi bravúr. Igazi jutalomjáték ez kettejüknek, ahol megmutathatják sokarcúságukat, amelyet persze más előadásokból is ismerhet a közönség, de ilyen gazdagságban és erővel nemigen. Díszlet és más eszközök nem segítik őket, színészi játékuk ereje sodorja végig a nézőt a shakespeare-i művön.

Az előadás május 28-án, szombaton 19 órás kezdettel látható a Centrál Színházban.

Az előadásokat a 7óra7 ajánlja.