Fagypont alatt

Tíz évvel egy balul sikerült kísérleti robbantás után a fegyvert kifejlesztő tudós, Dr. Long egy Montanaban lévő kisváros tisztességben megöregedett polgára, aki egyfajta apa-fiú kapcsolatba került a helyi bár felszolgálójával, Timmel (Skeet Ulrich). Nem csoda hát, hogy amikor valóságos hajtóvadászat kezdődik a fegyver megszerzéséért, a halálos sérülést szenvedő doktor utolsó erejét összeszedve titkát és magát a fegyvert Timre hagyja. Arra kéri a fiút, hogy az őt üldöző gonosz katonatiszt, Brynner tábornok elől vigye a fegyvert a kilencven mérföldre található katonai bázisra. A legnagyobb gondot mégsem a tábornok zsoldosseregének kíméletlensége jelenti, hanem az, hogy a fegyver 50 Fahrenheit hőmérséklet felett magától aktiválódik, így meg kell oldani a fagyos hangulatú szállítást. Éppen kapóra jön a friss fagylalt-szállítmány, amely az Arlo (a mindig túl sokat és túl gyorsan beszélő Cuba Gooding Jr.) által vezetett hűtőfurgonban érkezik. Nincs is más hátra, mint egy kis győzködés után irány a doki által megadott katonai létesítmény. Az út azonban a vártnál mozgalmasabban alakul, mivel a tábornok kegyelmet nem ismerő emberei semmilyen eszköztől nem riadnak vissza annak érdekében, hogy megakadályozzák a két ifjút tervük sikeres végrehajtásában.
Az alapszituáció nagyon hasonlatos a Féktelenül sztorijára, azzal a különbséggel, hogy az 50-es limit most nem a kilométerórára, hanem a hőmérőre vonatkozik. Az sem érheti villámcsapásszerű meglepetésként a nézőt, hogy két hősünk legalább annyira ellentétei egymásnak, mint a film eredeti és magyar címe. Ilyesmit láttunk már nem is egyszer a Halálos fegyverben, ahol Riggs és Murtaugh nyomozók legalább annyira nem illenek össze, mint egy felemás pár zokni.
Skeet Ulrich hozza a tőle megszokott hűvösséget, s még akkor sem tűnik felengedni, mikor halálhágókon és vízeséseken keresztül vezet cseppet sem zökkenőmentes kirándulása. Cuba Gooding Jr. ismét legalább annyit szövegel, mint a Jerry McGuire-ban, azzal a különbséggel, hogy most a "Show me the money" szállóigéje helyett kénytelen olyan bárgyúságokat ismételgetni, mint "A francba!", vagy "Meg fogunk halni!".
A jó előre kiszámítható cselekményvezetés ellenére másfél óra könnyed kikapcsolódásban lehet része annak a nézőnek, akit nem zavar, hogy ezt a filmet tulajdonképpen már vagy tucatszor látta, igaz, akkor nem Ulrich és Gooding Jr. főszereplésével. De mint tudjuk, ismétlés a tudás anyja, így hát valódi akció-tudorokká képezhetjük magunkat a Robbanáspontnak elnevezett gyorstalpaló tanfolyam résztvevőjeként.