Félelem nélkül

Paták dobogása visszhangzik a völgyben, a mustangok nyerítve vágtáznak erejüket fitogtatva. Nem tűrnék meg a gyeplőt, hiszen ősi ösztönök szerint élnek. Vadak még, vagy talán csak igazán szabadok. A tájat tekervényes út szeli ketté. A távolból rozzant teherautó ütemes kattogása hallik, de a domboldal mögül még csak a kipufogó füstje szállt fel. Ahogy az ütött-kopott jármű közelebb ér három karakteres, szúrós tekintet néz velünk farkasszemet. Első pillantásra is feltűnhet, hogy három egészen eltérő jellem, de testvérek; vagyis annál sokkal többek: legendák.

Az 1920-as években, Virginia állam egyik elszigetelt megyéjében vagyunk, ahol a helyiek saját törvényeik szerint élnek. A többség tiszteli a másét, éppen ezért, ha az erőszakos külvilág átlépi földjeik határát nem tétováznak vasököllel odacsapni. A gazdasági válság időszaka, a szesztilalom éppen most lépett életbe. A helyi szeszfőzdék egyik pillanatról a másikra illegális bűncselekmény helyszíneivé váltak, a helyiek pedig mocskos vadorzókká. Legalábbis azok, akik nem hajlandóak áldozni valamicskét a törvény oltárán. Charlie Rakes (Guy Pearce) különleges ügynök is azért érkezett, hogy az igazságszolgáltatás álarca mögé rejtőzve saját zsebeit tömje tele. A pszichopata és könyörtelen módszereinek hála, Rakes sikerrel bővíti az "önkéntes" adományosztók táborát, de a Bondurant testvérek ellen semmit sem ér a megfélemlítés. Rakes minden lépése csupán egy újabb ütés a darázsfészekre és egy újabb szög a saját koporsóján. Jack (Shia Lebeouf), Forrest (Tom Hardy) és Howard (Jason Clarke) ugyanis kitartóbb, makacsabb és erősebb mint egy csorda zabolázatlan mustang.

A film megtörtént eseményeket dolgoz fel. A forgatókönyvírók között Nick Cave mellett Matt Bondurant nevét olvashatjuk, aki vélhetően a legendás testvérek egyik ma is élő leszármazottja. Nick Cave harmadszorra dolgozott együtt Hillcoattal. A 2005-ös western hangulatú Az ajánlat után, most a gengszterfilm zsáneréhez nyúltak. A műfajt illetően aligha tévedtek nagyot, a 20-as évek Amerikája a régi kocsikkal, a tekert cigarettával és szivarokkal, a blues és a country zenével, a félre biccentett kalappal és a Tommy Gun forró, füstölgő csövével igazán hangulatos atmoszférát teremt. Bár a film középpontjában a vidéki emberek állnak, Jack nagyravágyása és a városi gengszterek mellékszála lehetőséget teremt egy-egy korhű kosztüm és néhány lenyűgöző oldsmobil felvillantására. A történet minden nosztalgikus bája ellenére mégis kissé sematikus marad. A naturalista véres epizódoknak és a bravúros szereposztásnak hála azonban egy pillanatra sem unatkozunk, leszámítva talán a film utolsó befejező perceit, amit egy giccsből induló hatalmas közhely, akarom mondani, élettanulság zár.

Értékelés: 7/10