Felírom a nevedet!

  • - sam - / PORT.hu

Mit tennél, ha találnál egy füzetet, amibe kedved szerint írhatnál neveket? És ha azok, akiket a füzetbe írtál, meghalnának? Lelkiismeret furdalásod lenne vagy inkább Nietzsche-t olvasnál? Mese felnőtteknek.

A kultusz
A film alapját egy japán manga szolgáltatta, a sorozat 2006-ban ért véget, 108 fejezettel. A hazájában elképesztő sikereket elért sorozatból ekkor készült élőszereplős film, melynek azóta már folytatásai is készültek. Az első darab, a Death Note hozzánk két év késéssel érkezett meg. A rajongók nagy örömére.

Kira maszkjában
Yagami Light igazi jófiú. Kiválóan tanul, otthon figyelmes és kedves, testvérével jól kijön, apját isteníti. Látszólag minden rendben vele, szerelmi élete épp bimbódzóban és mindemellett még a sportban is jeleskedik. Mindez csak az álca, Light valójában belefullad az unalomba, fárasztja, hogy állandóan tökéletes legyen. Minta életet élni, eszményi és igazságos világot remélni, soha senkinek csalódást nem okozni. Egy este azonban élete végérvényesen új fordulatot vesz, amikor az utca sötétjében egy furcsa füzetre bukkan. Ryuk, a halálisten ejtette az orra elé, mert Light-hoz hasonlóan ő is szörnyen unatkozik. A papírlapok mágikus erővel bírnak, akinek a neve a füzetbe bekerül, 40 másodpercen belül meghal. Light ezzel megkapja a jogot, hogy emberek élete felett döntsön, a jogosultság mellé azonban felelősség is jár. Light azonnal megpróbál megfelelni ennek, és egy tökéletes, igazságos, bűnözéstől mentes világot akar létrehozni. Megszületik hát Kira, a gyilkos, aki után már a hatóságok is nyomozni kezdenek, Light pedig már negyed annyira sem jófiú, mint azt elsőre feltételeztük róla. A hatalom megrészegít, a többit tudjuk. Természetesen azonnal a nyomába ered egy szintén zseniális elme, L legalább annyira fondorlatos és eltökélt, mint Light. Az már külön elemzést érdemelne, hogy vajon Light és L valóban két külön személy-e, vagy csak egy megbomlott elme lelkiismerete kelt életre, mert a szerepek messze nem egyértelműek. A cukorfüggő L sem a megtestesült jó, csupán a technika mögé bújó, elszánt igazságosztó, és Light sem csak gyilkolás iránti vágy által hajtott kamasz. Ő a saját igazságában hisz. Jó és a rossz küzdelme egy emberben, ám hogy melyikük a jó és melyikük a gonosz, még nem dőlt el.

Bábuk a sakktáblán
A film lehetne mese, de nem az. Jóval több ennél, csak a kiindulópontja meseszerű. A legkisebb fiú elindul, hogy rendet tegyen a világban, de ez a világ már nem az egyértelmű erők harcának színhelye. Ryuk, a halálisten csak első ránézésre tűnik ijesztőnek, gorilla mozgásával, az alma utáni csillapíthatatlan vágyával, valamint érdeklődő ábrázatával még csak véletlenül sem rettegni való figura. Ami félelmetes benne, az a játék iránti vágya, játszótere pedig a halandók világa. Unalmát enyhítendő egy kamaszra bízza a füzetet, hagyja, hogy életeket vegyen el, útravalót nem ad. Talán tehetetlen, talán nihilista. Egy olyan lényre bízza az élők sorsát, aki naivsággal és egyfajta undorral tekint embertársaira, aki igazolást lel a füzetben mindenhatóságára. Talán Ryuk nem is találomra választotta ki őt.

Kérdezz-felelek
A film legnagyobb erénye, hogy több kérdést hagy hátra, mint amennyit megválaszol. Moralizál, kérdésekkel bombázza a nézőt, olyanokkal, amikre nincsen jó válasz. Egy olyan sajátos világba visz el, ahol egyikünk sem szeretne lenni, mert az ember a kicsinységében tökéletes. Vajon képesek vagyunk-e ezen átlépve naggyá válni? A mai korban vannak-e még nagy formátumú emberek? Egy technika által vezértelt világban, ahol már szinte semmit sem magunk végzünk el, lehet-e hős valaki? Létezik-e nagyság egyáltalán? Valószínűleg nem.

Kinek ajánljuk?
- Az animációs sorozat rajongóinak.
- A japán filmek kedvelőinek.
- Igazságosztóknak.

Kinek nem?
- Akiket a moralizálás fáraszt.
- Akik nevetni mennek a moziba.
- Akiket mélyebben érdekel a téma. Nekik a sorozatot javasoljuk.


8/10


Kezdők kedvéért íme a Halállista szabályzata Gabesz összefoglalásában:
- Akinek a neve felkerül a halállistára, meg kell halnia.
- Az írás csak arra a halandóra hat, akinek az arcát magunk elé képzeljük. Azonos nevű emberek az arcképük ismeretének hiányában nem halnak meg.
- A kiválasztott név leírása után 40 másodpercen belül meg kell határozni a halál okát. Ennek hiányában az illető 40 másodpercen belül infarktust kap, és meghal. A halál okának meghatározása után további 6 perc 40 másodperc adott arra, hogy a halál konkrét részleteit kifejtsék.
- Ha a Halállista a földre kerül, már az emberi világhoz tartozik. Az új birtokosa 39 nappal a füzet elbirtoklása után megláthatja a halálistent, aki leejtette.
- A Halálistenek minden, a Halállistára leírt ember nevével meghosszabbítják a saját életüket annyival, amennyi az adott ember életéből még hátra volt. A halandókra ez nem vonatkozik.
- A Halálistenek minden ember feje fölött látják annak nevét és a hátra lévő napjainak számát. Ha egy halandó is ezzel a képességgel akar rendelkezni, elveszíti hátralévő élettartamának felét.
- Egy Halálisten csak akkor halhat meg, ha beleszeret egy halandóba, és embert öl azért, hogy szerelme halálát megakadályozza.
- A Halállista minden oldala, és azok darabkái ugyanazzal a hatással bírnak, mint az egész füzet. Bármivel lehet írni rá, amíg a betűk jól olvashatóak.
- A Halállista lehetőséget ad arra, hogy először a halál körülményei legyenek meghatározottak, a nevet 19 napon belül később is pótolni lehet.
- A halál körülményeinek lehetségesnek, és az áldozatra jellemzőnek kell lenniük. Ellenkező esetben a halál oka minden esetben szívinfarktus lesz.