Flúgos nyomozók

Sherlock Holmes lavinát indított el. Pontosabban az előre megfontolt szándékkal elkövetett krimiözön vétségében bűnrészesként részt vett a szülőatya, Sir Arthur Conan Doyle is. Sherlock Holmes megszületésével kiderült, hogy az emberek zabálják a flúgos nyomozókat, sőt minél flúgosabbak, annál népszerűbbek. A flúghoz Holmes esetében még hozzájárult az időszakonként fogyasztott morfium és kokain is, a franchise mai képviselői viszont simán csak kattantak, és ez jól is van így, hiszen hogyan üldözhetné a bűnt valaki, aki maga is illegális tevékenységet folytat. Persze a bolondéria mellé szükséges egy hatalmas adag zsenialitás is, és innentől végtelen mennyiségben klónozható Sherlock: lehet nőnemű, lehet ballonkabátja, lehet tisztaságmániás, a lényeg, hogy nyomozzon ki mindent.

De hogyan kerül a hibbant zseni a testületbe? Dr. Csont esetében például egy jóképű FBI ügynök társaságában. Az érzéketlen zseni és a két lábbal a földön járó gardedámja végtelen mennyiségű poénra adhat alkalmat. Épp ezért is szeretünk annyira egy tál popcornnal leülni Dr. Csont nyomozásai elé. Amely tál popcorn első szemei persze rögtön torkunkon akadnak a szutymákos, félig bomló tetemek láttán, amelyben úgy tobzódik a sorozat, mintha pusztán csak színes gumimacikat szórnának gyerekeknek. A Dr. Csont újabb nagy erőssége, hogy a hibbant zseniknek se szeri se száma a sorozatban, hiszen a nyomozásban részt vevők, de sokszor még a gyilkosok is az „agyasok” táborához tartoznak.

Monk, a flúgos nyomozó szintén nem a kokaintól fura alak, hanem mert egy korábbi tragédia után megzuhant és úgy is maradt. Mellé is kell persze pesztra, aki az USB kábel szerepét tölti be a valóság és a nyomozó agya között. Persze a bűnügyek megoldásához főleg zsenialitás szükségeltetik, abban pedig Monk nem szűkölködik. Ha vicces, és nem gyomorforgató, vagy nyomasztó krimire vágyunk, akkor Monk a mi emberünk. Emberünk? Inkább földönkívülink.

Columbo manapság már ugyanolyan klasszikus, mint elődje, Holmes. Persze a végtelen szériában gyártott sorozatban a mennyiség nem feltétlenül csapott át minőségbe, de a vasalószűz ballonkabát, és a büdös szivarcsonk így is bevonultak a krimitörténelembe. Arról nem is beszélve, hogy Peter Falk igazán szerethető színész.

Sherlock és Watson több friss gyártású sorozatban is újból együtt nyomoz. Így a CBS Elementary-jában, ahol Watsont a szexi Lucy Liu, Holmes-t pedig Johnny Lee Miller alakítja. A rend kedvéért Sherlock itt ugyan bűnbe esett a drogokkal, de aztán leszokott. Zsenialitása viszont a régi, és modern környezetben is ugyanolyan jól működik.   

Igaz, nem eléggé kattant, de a hobbiból nyomozók táborát erősíti Miss Marple, akit egy ilyen bűnügyi felsorolásból bűn lenne kihagyni, még akkor is, ha félig-meddig csak kakukktojásként kerül most ide. Az arisztokrata körökben, sokszor egzotikus környezetben játszódó krimik úgy ejtik rabul az olvasót, a nézőt, mint a bűnözőket a bilincs. A különc öreg hölgyről nem is beszélve, aki bármelyik nyugdíjbiztosításnak remek reklámarca lehetne, olyan fiatalos.

A fenti fura figurák mind megnézhetők lesznek a héten, és ha esetleg bele szeretnénk pillantani egy valódi magánnyomozó munkájába, akkor a Discovery-n Brian Wolfe-ot is megtekinthetjük szerdán, csütörtökon, szombaton és vasárnap. Az Elementary nyomozópárosát a hét minden napján láthatjuk az AXN-en, és szintén minden nap a TV2-n; pénteken és szombaton pedig az AXN White-on. Dr. Csont kedden, szerdán, pénteken borzolja a kedélyeket az RTL-en; szombat kivételével minden nap a Cool-on; és hétfőnként az RTL KLUB-on. Monkkal minden nap találkozhatsz a Viasat3-on; szintén minden nap az Universal Channel-en; vasárnaponként pedig a Viasat6-on és az RTL-en. Columbo ezen a héten egész estés filmekben fog nyomozni: a Becsületbeli ügy, Story4, szombat; A nagy elterelő hadművelet, RTL+, Film+, szerda; A nős detektív és a szex, Film+, RTL+, kedd; Columbo farkast kiált, Film+, RTL+, péntek; Gyilkosság, füst és árnyak, RTL+, Film+, hétfő; Gyilkosság, mint önarckép, Film+, RTL+, csütörtök; Kettős csapás, Story4, vasárnap; Rekviem egy hullócsillagért, Duna Televízió, péntek; Rövid szivar, ATV, vasárnap; Türelmetlen hölgy, ATV, hétfő; Végzetes nyom, TV2, szombat.
Miss Marple pedig a Rejtély az Antillákon-ban nyomoz szombaton, a Story4-en.