Fontos filmes karakterek, akiket a nézők miatt dobtak ki az ablakon

A néző nagy úr, ha neki nem tetszik egy szereplő, annak jó eséllyel már nem lesz helye a folytatásban. Más kérdés, hogy van, amikor a néző túl nagy úr, akinek túlságosan is a kedvében akarnak járni.

Willie Scott (Kate Capshaw) - Indiana Jones és a Végzet Temploma (1984)

Az elveszett frigyláda fosztogatói után Spielberg nem akarta, hogy Indy megint nácikkal harcoljon, új kalandra akarta vinni, amihez egy másik szerelmi szál kellett, így szegény Marion Ravenwoodot, vagyis Karen Allent ejtették, és behozták Kate Capshaw-t, mint a kényeskedő bárénekesnőt. Rossz döntés volt, azért is, mert Capshaw éppen Spielberg felesége volt – a főnök feleségét mindenki utálja -, és mert maga a karakter is iszonyatosan irritáló volt. A nézők utálták, így Capshaw-t nem hozták vissza az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagra (1989), a nosztalgiázó Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában (2008) pedig nem ő, hanem Karen Allen tért vissza. Teljesen jogosan.

Rose Tico (Kelly Marie Tran) Star Wars: Az utolsó Jedik (2017)

Kelly Marie Tran azon kevés színészek közé tartozik, akiknek sajnos inkább átok, semmint áldás lett a Csillagok háborúja sagában kapott szerepe. Az utolsó Jedikben még a főszereplők közé tartozó Rose Ticót alakító színésznő ugyanis 2018-ban törölte magát a közösségi oldalakról, miután a Star Wars-rajongók (és a mindenbe belekötő trollok) tömege kezdte el őt szekálni a filmekben nyújtott alakítása, a kinézete és a vietnami felmenői miatt. Külön kipécézte magának szegény lányt a szélsőjobb, még a Wookiepedia oldalát is széttrollkodták, így a stúdió kényelmetlen helyzetbe került: ha kihagyják, akkor engedtek az erőszaknak, ha nem, sok nézőt vesztenek, így egy kompromisszumos megoldást választottak: a Star Wars: Skywalker korában ugyan láthatjuk, de igazi szerepe nincs, csak egy, a támaszponton látható arcok közül.

Sean Boswell (Lucas Black) – Halálos iramban: Tokiói hajsza (2006)

Két „standard” Halálos iramban film után a 2001-ben megkezdett franchise producerei úgy döntöttek, kicsit elmennek egy másik irányba, és új arcokat hoznak be, hátha unják a rajongók a régieket. Így lett a japán fővárosban játszódó harmadik film hőse a kölyökképű Sean Boswell, aki, már nem is tudom, mit csinál ott, azon túl, hogy illegális gyorsulási versenyeken indul, és segít a filmeseknek ázsiai autószponzorokat felhajtani. Csakhogy az őt játszó Lucas Black finoman szólva is szerény képességekkel van megáldva, és az sem segített, hogy kicsit Paul Walkeresre vették, pedig neki csak nagyon halvány utánzata lehetett. Szegényt ott is hagyták az út szélén, a Halálos iramra (2009) vissza is állt a régi rend, pedig ha van franchise, ahol nem gond a már rég halott vagy teljesen elfelejtett karakterek visszahozása, az pont ez.

Myers ügynök (Rupert Evans) - Pokolfajzat (2004)

Guillermo del Toro nagyszerű képregény feldolgozása pont a remekül eltalált karakterek miatt működött olyan jól. Hellboy zseniálisan lett eltalálva, Ron Perlman erre a szerepre született, de Karel Roden is nagyszerű Raszputyin volt, Doug Jones pedig még annál is jobb Abe Sapienként. Ehhez képest az ügynökségnél fontos szerepet kapó Myers ügynökre legfeljebb azért emlékezhetünk, mert örökké bamba képet vág és nem ért semmit – dramaturgiai célja az, hogy a nézőt képviselje - és ehhez képest elég meglepő, hogy összejön Hellboy szerelmével, Liz Shermannel (Selma Blair). Az sem sokat segített, hogy szegény Rupert Evans maga is egy enyhén idegesítő fazon, rühellték is a rajongók, így az cseppet sem volt meglepő, hogy Myers  ügynök a Hellboy II - Az Aranyhadseregben (2008) nem tért vissza – a magyarázat rá az volt, hogy áthelyezték az Antarktiszra.

A Joker (Jared Leto) - Suicide Squad - Öngyilkos osztag (2016)

Azért az elég ritka, hogy a rajongók úgy utálnak egy karaktert, hogy azt menet közben építik le, ahogy az is ritka, hogy valaki azt hiszi, ő lesz az adott film főszereplője, aztán arra ébred, hogy bilibe lóg a keze. Pontosan ez történt Jared Letóval, és ez nagyrészt az ő hibája. Persze a koncepció is billegett, hiszen ott volt még az Osztag, vagyis úgy kilenc másik főszereplő, akik mellett már elég kevés hely volt, de Leto mindent megtett, hogy kigolyózza magát – és ő végig azt hitte, hogy csak hozza a karaktert. A rajongók már a külsején is kiakadtak, aztán jöttek a hírek a színésztársaknak küldött óvszerekről és patkányokról, a stúdiónál pedig érezték: nem szabad erőltetni ezt a szálat, és a Joker jeleneteinek zöme a vágóasztalon maradt. Ami még így sem mentette meg a filmet!

Az összes szereplő - Szellemirtók (2016)

Én nem mondom azt, hogy a Paul Feig rendezte női Szellemirtók reboot vállalhatatlanul rossz volt, de azt sem, hogy tényleg jól sikerült. Kate McKinnon vicces volt benne és fura, de ő mindig az, Chris Hemsworth kicsit megcsillogtathatta vígjátéki oldalát, de a többiek legfeljebb a kötelezőt hozták, Melissa McCarthy és Kristen Wiig talán még annyit sem, de nem ez volt a film legnagyobb hibája, hanem az, hogy nem bántak tisztelettel egy rajongva szeretett franchise-zal. A hamarosan érkező Szellemirtók - Az örökség (2021) pótolni fogja a hibát, rengeteget nosztalgiáznak benne – és egy büdös szóval sem említik a női szellemirtókat, sőt. Már az előzetesben is hangsúlyosan szerepel, hogy az elmúlt 30 évben SEMMIFÉLE szellemet nem észleltek, vagyis az a film meg sem történt.  

Jar Jar Binks (Ahmed Best) - Star Wars: Baljós árnyak (1999)

Ezt azért messziről lehetett látni, hogy jön, hiszen Jar Jar nem csak a Star Wars filmek legirritálóbb figurája, hanem a teljes filmtörténet legidegesítőbb és legfeleslegesebb karaktere, amelynek mind a szerepe, mind a megvalósítása gyalázatosan rossz lett. Merthogy a tökkelütött gungani egyetlen jellemvonása az ügyetlenség, a kinézetét pedig nem is lehet hová tenni. Ilyen fizikai jellemzőkkel egyetlen lény sem tudna létezni, ő mégis kapott két tuskólábat, egy zsiráfnyakat, két búvártalpat fülnek, hüllő bőrt és csigaszemeket, irritáló hangot és még folytathatnánk, mert ennek az izének egyetlen olyan porcikája sincs, amit sikerült eltalálni. Mindenki utálta, de rettenetesen, ám ahhoz már késő volt, hogy teljesen kiírják a másik két részből, így aztán amennyire csak lehetett, rövidre fogták a jeleneteit.