Garfield

Roger nyúl óta sok festék rajzolt karakter kifolyt az animáció figurákat élő színészekkel keverő mozifilmek kiagyalóinak tollából, Tapsi Hapsi haloványra sikeredett come backje után pedig ezúttal a háromkockás Garfield-képregény hősén a sor, hogy bemutatkozzon mozis kétdimenziós firkaként is.

Bár az elkényeztetett, kövér és rosszindulatú házikedvenc kiválóan működik a mozivásznon, épkézláb történetet kerekíteni egy legjobb esetben is csak egyoldalas, kilenckockás egyetlen gegre kihegyezett képregényekből nem egyszerű feladat, s bizony nem is sikerül maradéktalanul megoldani a feladatot a film agytrösztjeinek. Mert ki hallott már arról, hogy a gazdáján diktátorként uralkodó cinikus, rémséges házimacska jelleme pozitív irányba fejlődnék? Az ötlet képtelen képregényen, sőt mitöbb, talán képtelen mozgóképen.

A lasagnazabáló lusta macska a legnagyobb elégedettséggel éli tohonya hétköznapjait: bamba gazdája, a lúzer Jon fejére nőve szinte bármit megengedhet magának. Aztán persze bekövetkezik az eredeti Jim Davis nevével fémjelzett képregényekben is gyakori fordulat: Jon (Breckin Meyer) csajozni próbál, a bombázó állatorvos (Jennifer Love Hewitt helyett azonban csak egy együgyű ebet, Ubult sikerül hazavinnie. A Garfield egyeduralmát fenyegető farokcsóváló jószág ráadásul a helyi gonosz nagykutya karmai közé kerül, Garfield pedig kiszabadító hadjáratot indít.

És igen, itt van a kutya, pontosabban a macska elásva, jellemfejlődésről ugyanis normál, képregényes keretek között szó sem eshet - bár szerencsére a film legnagyobb részében Garfield jól ismert karakterét láthatjuk, azért egy picit elszomorító lehet a változás a rajongók számára. Gyermekek számára szánt rajzfilmnek egyáltalán nem rossz, bár ez kétségtelenül inkább Garfield világszerte ismert karakterének és nem a főszereplő színészek halovány jelenlétének köszönhető.

Minden hibájával együtt a Garfield-rajongóknak kötelező darab, szórakoztató látni jól ismert képregény-szereplőket megelevenedni a vásznon. Legnagyobb pozitívuma azonban kétségtelenül a mozi vérbeli gyerekfilm volta, a Garfield ugyanis szerencsére nem vonultatja fel a mostanában már gyerekfilmekben is trendi agresszív jelenetek egész tárházát, így válik igazi családi mesévé, amiben sajnos nem bővelkedik mostanság a mozipiac.