Guy Ritchie újra blöffölt

Legyen szó reklámfilmről vagy erőszakos, poénos gengszterfilmről, ha Guy Ritchie csinálta, az egyértelműen meglátszik rajta. A Ravasz, az Agy és a két füstölgő pucskacsővel kezdve fogalommá vált a neve; eltéveszthetetlen látványvilág, a sarki kocsma friss humorát hozó párbeszédek és eredeti ötletek jellemzik alkotásait.

Plusz a telitalálos szereplőválasztások. Brad Pitt jeleneteit a Blöffben sosem fogjuk elfelejteni, de Jason Statham is az ő felfedezettje. A színészek új filmjében, a Rocknrollában is tökéletesek a tökéletlen piti bűnözők szerepére, ezúttal Gerard Butler a húzónév. Az ötletes kamerakezeléssel és az alvilági hangulattal sincs nagy gond; ez bizony Guy Ritchie erőssége. De sajnos mindez már kevés - a Rocknrolla annyira hasonlít az előző filmjeire, hogy már nem is szórakoztató.

A csavarok, fordulatok már ismerősek - semmi újítás, ugyanaz a lényeg, mint eddig is. London alvilágának kishalait kényszerhelyzetbe hozza a helyi nagyhal, aki viszont egyenesen az orosz bevándorló ingatlanos cápát akarja behálózni. Neki viszont a zavarosban csipegető halacskák tesznek be - ezzel zárul a kör, és a sok, külön-külön futó szál egy nagy csomóvá bogozódik. A pitiánerek nem is tudják, milyen nagy bajban vannak, és mennyire hajszálon múlik az életük - ismerős a helyzet? Hát igen, végülis a Blöff és A Ravasz, az Agy... alapja is ugyanez volt.

Kicsit talán több most a megmondó-monológ, csak sajnos ez nem erény, sőt - igazából mindegyik szereplő olyan ellenszenves, hogy a szintén ellenszenves okoskodásuk már tökéletesen hidegen hagyja a nézőt, nincs cinkos összekacsintás velük, amit a jó szövegek hallatán még a negatív karakterekkel kapcsolatban is érez a néző.

Egyszóval Madonna exének nem sikerült megismételni a nagy dobásait - de ennek ellenére egy rá jellemző, élvezhető filmet küldött nekünk újévre a mozikba. Akit nem zavar az újdonság hiánya és a folytonos deja-vu élmény, nem tartotta Guy Ritchie-t zseninek, csak egy különleges stílusú iparosnak, az nem fog csalódni, mert amúgy egyszeri alkalomra jó kis film ez a Rocknrolla is. Csak nem kell csodálkozni, ha fél nap múlva már semmire sem emlékszünk belőle.