Gyilkos ígéretek

Este van, esik az eső, valahol Londonban. Fiatal fiú fut be apja üzletébe, ahol az éppen az utolsó vendég haját készül lenyírni. A srác remegő kézzel zárásra fordítja a táblát. Közben a vendég orosz akcentussal viccelődik. Apja ráparancsol, hogy vegye el a borotvát és vágja el a "mocskos orosz" nyakát. Az eddig mit sem sejtő kuncsaft már menekülne, de a borbély erősen fogja, míg kamasz fia a torkát nyiszálja sírva. Folyik a vér.

Egy feltűnően fiatal, állapotos lány gyógyszertárba megy, és segítséget kér (orosz akcentussal), a patikus elzavarná, ám a lányból vér kezd ömleni. Kórházba kerül, de nem tudják megmenteni, csak a kislányát. Az ügyeletes szülésznő (Naomi Watts) talál nála egy oroszul írt naplót. Különösen fontossá válik a számára, hogy a baba jó kezekbe kerüljön. A napló lefordításától reméli, hogy talál valamiféle nyomot, amiből a gyermek kilétére következtet. Így kerül kapcsolatba az első bekezdésben tárgyalt eseménnyel.

A kanadai rendezőzseni, David Cronenberg legutóbbi munkája, az Erőszakos múlt után ismét Viggo Mortensennel forgatott, aki ezúttal is bizonyította, hogy érdemes a bizalomra, igazi karaktereket is képes megformázni - alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Ezúttal is egy rejtélyes múlttal bíró hőst játszik, és olyan hitelesen alakítja a brutális, érzéketlen maffia-sofőrt, hogy az embernek feláll a hátán a szőr.

A szövegkönyvért az a Steven Knight a felelős, aki az illegális szervkereskedelemmel foglalkozó Gyönyörű mocsokságok szerzője volt, így nem meglepő, hogy legújabb könyvében is a világ sötétebb oldalával, esetünkben az orosz maffiával foglalkozik. Bár néha el-eljut hozzánk, átlagemberekhez is egy-egy gyilkosság híre, például a plutóniummal megmérgezett Litvinyenko halála, ez csak a jéghegy csúcsa; általában távol tartjuk magunkat ettől a világtól. A film mégis igyekszik emlékeztetni arra, hogy mások milyen tortúrákon mennek keresztül naponta - talán hogy ezáltal feldolgozzuk a bűntudatot és tehetetlenségérzést. Mindenesetre a fesztiválzsűrik imádják a társadalmi problémákat boncolgató alkotásokat.

A film-noir elemeit a gengszterfilmbe ágyazó fordulatos mozi legemlékezetesebb jelenete minden bizonnyal az, mikor Viggo Mortensen meztelenül kénytelen felvenni a harcot két csecsen rosszfiúval. A Vörös Zsaru óta a legjobb szaunázós bunyó.