Ha feltárul az alvilág

  • TóCsa / PORT.hu

Egy franchise képes eltartani egy egész filmstúdiót. A 20th Century Fox rajzfilmrészlege gyakorlatilag a Jégkorszak-sorozatnak köszönheti létjogosultságát, ami pedig a híres motkány figura miatt élhet tovább részről részre. Szerencsére az alkotók még egyáltalán nem fogytak ki az ötletekből, így a harmadik felvonás sem okoz még csalódást.

Motkány vs. Többiek

A Jégkorszak-széria diszkrét bája részben abban rejlik, hogy párhuzamosan két történetet is figyelhetünk egyszerre. Először is itt van nekünk a különféle teremtményekből (kardfogú tigris, mamut, lajhár...) álló furcsa csorda road movieba torkolló kalandja fő szálként, mellettük pedig az egyfolytában makkot kergető Motkány afféle vicces betétként. Persze a két szál néha érintkezik, de ez csak azt a célt szolgálja, hogy a néző ne érezze azt, hogy két különböző filmet néz egyszerre. Mivel a Motkány vált a sorozat legkedveltebb figurájává, az alkotók egyre nagyobb teret engednek neki, ezért a harmadik részben a makkon kívül egy motkánylányt is társul kap, hogy egy szerelmi szál is ékesítse a filmet. Kettejük kalandjai a legjobb régi Tom és Jerry epizódok üldözéseire emlékeztetnek, közös tangójelenetük pedig garantált rekeszizomszaggatással jár.

A harmadik 3D-ben

A harmadik részt a mai divatot követve az alkotók három dimenziós változatban készítették el, ami azzal járt, hogy a történet helyett sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a látványos akciókra, menekülésekre és üldözésekre. Az új epizód is road movie, melynek sztorija csupán alibi ahhoz, hogy egy dinoszauruszokkal és egzotikus növényekkel teli dzsungelbe jussanak hőseink, ahol kiválóan lehet használni a harmadik dimenzió nyújtotta lehetőségeket. Új karakterként egy nagy és néhány apróbb dínó, valamint Buck, a harcos menyét (az eredetiben a kiváló Simon Pegg hangjával) jelenik meg, és mindez ad annyi frissességet a mozinak, hogy a családalapításra kihegyezett sablonos történet végig lekösse figyelmünket.

Summa

A lassabb indulás után eleinte csak abban reménykedtünk, hogy a Motkány azért majd megmenti a filmet, de később szerencsére a forgatókönyvírók is magukra találtak, így a fő szálon is egyre jobb poénoknak lehetünk szem- és fültanúi. A látványosságok tényleg működnek, és aki csak teheti, 3D-ben tekintse meg a filmet, mivel igazi hullámvasútszerű élményben lehet része. A Fox és a Blue Sky eredetiségben és technikai újításokban valószínűleg sosem fog a Pixar babérjaira törni, de mindig képesek bennünket színvonalasan szórakoztatni. A harmadik részen alig érződnek még a fáradtság jelei, tehát szinte biztosra vehető, hogy lesz még folytatás.

Kinek ajánljuk?
- Motkány fanatikusoknak.
- Akik a nyári kánikulában némi frissítő humorra vágynak.
- Családosoknak hétvégi programként.

Kinek nem?
- Akik már az előző két részt sem szerették.
- Akik nyaranta nem szeretnek havas környezetet nézni.
- Akik nem szeretnek folytatásokra jegyet váltani.

7/10