Ha ötvenesek összejönnek

  • L. Zs. / PORT.hu

Nancy Meyers romantikus vígjátékában a Julie&Juliához hasonlóan Meryl Streep ismét Párizsban kiművelt konyhaművészt alakít, ezúttal azonban nem él boldog házasságban, hanem tíz éve elvált. Jó ideje krónikus férfihiányban szenved, amikor egyszerre két ősz halántékú udvarló is felbukkan a színen.

Egyedülálló nő megosztaná
Jane sikeres pékség- és étterem-tulajdonos, három szép és okos gyereket is felnevelt, a magánélete azonban parlagon hever, amióta a férje tíz éve lelépett egy jóval fiatalabb barnával. Most, hogy a gyerekek is kirepültek a fészekből, Jane kissé érthetetlen módon még tovább szeretné bővíteni amúgy is tágas otthonát. Így ismeri meg Adamet (Steve Martin), a válását két és fél éve kiheverni próbáló félszeg építészt, aki a maga óvatos módján elkezdi tenni neki a szépet.

Szex az exszel
A két érett korú, csalódott ember komótosan kibontakozó szelíd szerelmének édes-bús története azonban túl egyszerű és unalmas lenne, így aztán Jane a közös fiuk diplomaosztójának apropóján viszonyt kezd ex-férjével, Jake-kel (Alec Baldwin). Az éltes és testes Jake-et már halálosan fárasztja ifjú és arrogáns neje, valamint annak óvodáskorú, pimasz gyermeke. Visszavágyik hát a kényelmes és nyugis asszonyölbe, amelyhez mégiscsak 19 év köti.

Füvezés és fűzés
A bizarr szerelmi háromszög aztán mindenféle fura és viccesnek szánt helyzeteket produkál, de sajnos ezek csak ritkán szellemesek valóban. Sokszor inkább erőltetettek, mint például a vő figurája, aki véletlenül szemtanúja lesz após- és anyósjelölt titkos légyottjának, és ettől kezdve folyton idegesítően kínlódik és feszeng. Sokat elárul a mű humorfaktoráról, hogy Jane többet nevet egy fél vicces cigi hatására, mint a néző az egész film alatt.

Vigyázat: Baldwin (majdnem) meztelen!
A szereplőválasztást sem minősíthetjük egyértelműen találónak. Meryl Streep ugyan mindig hoz egy megfelelő, elvárt színvonalat, ez azonban most mégis távol áll attól, amire ő jól megírt karakterek esetén képes. Végig az az érzése az embernek, hogy kényelmetlenül érzi magát a szerepben. A szebb napokat látott Alec Baldwinnal sem alkotnak harmonikus párost, mert igaz ugyan, hogy szegény Alec idősebbnek néz ki a koránál (51), de azért mégis túlzás volt Meryl mellé majdnem egy tízessel fiatalabb partnert választani. Töredelmesen bevallom, Steve Martinnal engem eleve büntetni lehet, de tényleg nem ezért mondom, hogy alakításából hiányzott minden sárm és karizma. Ez nyilván nemcsak az ő hibája, ennyit lehetett kihozni Adam figurájából. Fogalmam sincs, mit gondolt az író-rendező Nancy Meyers, vajon mitől lenne hiteles, hogy a főhősnő rákattan.

A fentieknél jobban már csak a befejezést lehet ostorozni, amikor is körülbelül négyszer fordul meg a széljárás, hogy végül melyik pasit választja Jane. Ez egyszerűen túlkomplikált, de így legalább méltó a film címéhez.

Kinek ajánljuk?
- Ötven felettieknek, úgyis viszonylag kevés film szól kifejezetten róluk és nekik.
- Azoknak, akik szerint egy film Meryl Streeppel csak jó lehet.
- Akik értékelik a petyhüdt Streep és a vaskos Baldwin öniróniáját.

Kinek nem?
- Harminc alattiaknak - túl nagy a generációs szakadék.
- Steve Martin-fóbiásoknak.
- Akik Alec Baldwint úgy szeretnék megőrizni emlékezetükben, ahogy akkor nézett ki, amikor beválasztották a filmtörténet 100 legszexibb sztárja közé.


5/10