Habos-magazinos

Szerelem: örök vígjátéki téma. Félreértés a szerelem körül, a szerelmesek ügyetlenkedései, míg egymásra találnak: még örökzöldebb téma. Donald Petrie hosszú című filmje sem akar mást, mint újból megmelegedni ennél az örökbecsű tematikánál. Közben szövődik a gonosz ármány is, persze a jó barátok sem hiányoznak. A szerelmesekért viszont tényleg nem kell aggódnunk, mert a másfél óra végeztével szépen, okosan, ahogy kell, egymásra találnak.

Az is elég, ha a részletekre figyelünk, mert a főhősök sorsa meglehetősen kiszámíthatóan halad a maga útján. A helyszín New York. Andie (Kate Hudson) egy Cosmopolitan-Joy-Nők Lapja-stb.-szerű női magazinnál húzza az igát. Saját rovata van, mégsem érzi, hogy élete álma lenne sminktippekről vagy öltözködési tanácsokról írni huzamosabb ideig. A munkahely kellemes, noha a főnökasszony enyhén emlékeztet Szörnyella de Frászra. Még a magyar hangja is ugyanaz, aki a 101 kiskutya filmes változatában Glenn Close-t "szinkronizálta". Lara (Bebe Neuwirth) egyesíti magában a sárkányság ismérveit, egy kis boszorkány-érzettel fűszerezve. A "találékony" sminkesek-öltöztetők persze nem bízták a véletlenre: fekete haj, vörös ajkak, döglesztő keleties ruhák. Lehet tőle félni és a színésznő is meggyőzően lehengerlő ebben a hálás karakterszerepben.

Ott hagytuk el a sztorit, hogy női magazin. Andie új témája a negatív pasi-fogás vagyis Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? Horogra akad a reklám-szövegíró Ben (Matthew McConaughey). Andie elpróbálja rajta mindazon fájdalmas közhelyeket, melyeket a férfitársaságokban tipikus női hibákként emlegetnek. Például a macsóparti megzavarása női jelenléttel vagy a meccsnézés áhítatának zargatása. Csupa unalomig ismert helyzet, alapvetően férfiszempontból. Akármennyire is a kedves Kate Hudson (aki éppen anyja szöszi-szerepkörében próbálgatja magát, finoman utalva gesztusaival Goldie Hawn-ra) a főszereplője ennek a filmnek, mégis mintha végig macsoid szemüveg mögül alakították volna a történetet. Férfi-szempontok, a férfiaknak való megfelelés dominál. Még abban is, ahogyan a végén a hős macsó megbocsátóan visszafogadja a kis fruskát - nagy kegyesen.

Andie-t a szokásos barátnői védősereg veszi körül, ahogyan Ben is számíthat a haverokra. Itt, ebben a körben találtatnak a remek színészek és karakterek. Remek még Ben családja a kissé férfias anyukájával és szagokat eregető nagybácsijával. Lehetne akár értelmes filmet is forgatni ennyi tehetséges emberrel.

És végül a szinkron kérdése: valami végzetesen elromlott. Rég hallottam ennyi csicsergő, émelyítően természetellenes hangot. És rég hallottam ennyire magyartalan, a fiatalok szlengjéhez véletlenül sem hasonlító szöveget. Az amatőrre sikerült szinkron miatt a film még saját magánál is egy árnyalattal gyengébbnek mutatja magát.

Összefoglalva: boldog végű szerelmetes vígjáték - semmittevés helyett.