Hadászati logisztika

- A rendszerváltás óta minden évben van Kapolcson fesztivál. Honnan ez a nem lankadó küldetéstudat?

- Egyáltalán nincs küldetéstudatom, mindössze megrendezzük ezt a fesztivált évről évre, ami mondhatnám, önmagát alakítja. 15 évvel ezelőtt kezdtük, eleinte a falunak és magunknak szerveztük. Később úgy alakult, hogy csatlakozott még egy falu, aztán még egy... most hat faluban dolgozhatnak majd művészek. Minden évben elölről kezdjük, mindig kérdés, hogy megint meg tudjuk-e csinálni. Pénzünk nincs, intézmény vagy gazdasági vállalkozás nem lettünk, közönség van. Három éve a közönség a fővédnökünk.

- Hogyan kezdődött?

- Egy előadást ötletén gondolkodtunk Csiszár Imrével, és elhatároztuk, hogy megcsináljuk a Karnyónét Berek Katival, Kubik Annával, Nemcsák Károllyal. A helybeliekkel együtt építettük a színpadot. Ha pedig színházi előadás van, miért ne legyen templomban is koncert: többek közt a Mandel Kvartett lépett fel. Nyitottunk egy-két kiállítást is a négy nap alatt az 500 főnyi közönségnek.

- Kikből állt a közönség?

- Rokonok, ismerősök, és néhány pesti művész barát. Érdekes módon, akkor rákapott a média: Stúdió '89, Tv-híradó. Valahogy elterjedt, hogy ez izgalmas: nemcsak a falu számára - ahol addig nem történt "soha semmi" - hanem még az értelmiségnek is.

- Hogyan jött az ötlet?

- '84-ben vettem egy háznak nevezett romot. Öt év alatt megpróbáltam az eredeti állapotába visszaállítani, közben jártam a kocsmába, ismerkedtem, barátkoztam a helyiekkel. '85-ben készítettünk a barátaimmal egy lemezt - egy hangnaplót - Támad a szél, Kapolcs riadó címmel. A lemez egy vízió volt arról, hogy Kapolcs a pusztulás szélén áll. Ez adta az ötletet, hogy valamit talán lehetne tenni, hogy ne szűnjön meg teljesen ez a falu. Így alakítottunk egy egyletet a helyiekkel. Elsősorban azért, mert a közeli patak vize valaha nyolc vízimalmot hajtott de mára lényegében eltűnt - részben bizonyos szabálytalanságok miatt. A falu a reformkorban virágzott, akkor 1200-an lakták, aztán elvesztette a malmait államosításkor - a felére csökkent a lakosság száma, aztán kiapadt a patak. Én pedig - a pesti jöttment - nyüzsögni kezdtem, kénytelen voltam egy civil szervezetet alapítani, hogy komolyan vegyenek. Tiltakoztunk a szabálytalanságok ellen, és gondoltam, ha már csinosítjuk a falut vízügyileg, akkor színházilag miért ne. Gyakorlatilag egy patak elapadása miatt indult az egész.

- Akkor a természet védelme után a kultúráról: mire számíthatunk idén?

- 3500 fellépőt, 800 programban, 45 helyszínen. Sok újdonság lesz - harcolunk a saját rutinunk ellen. A színházi szárny bővül például egy cirkuszi sátorral, ahova leköltözik a Krétakör. Tavaly Pulán a Bárka Színház volt új, akik nagyon jól szerepeltek akkor. Idén - ha minden igaz, kiadnak egy újságot is. Mindig meghívjuk az előző évi közönségdíjas előadást, így idén újra látható lesz a Beregszászi társulat és Hobó közös produkciója, a Vadászat. Ezen kívül lesz egy különleges előadás: Molnár Ferenc Liliomját adják elő Katonás, Krétakörös, Újszínházi művészek koprodukciójában, siket jelbeszéddel. (Idén van a fogyatékkal élők éve.) De lesz idén, például egy Pennsylvaniai színház is, akik három görög darabot adnak elő. Lent lesznek tíz napig - lesz valamiféle műhelymunka is, amit mi nagyon szeretünk, mert sokat jelent, ha kicsit ott élnek köztünk ezek az emberek. Irodalomban terén és újítás várható: az egész Írószövetség lent lesz 10 napig. A historikus és egyházzenei programok is jelentősek lesznek. Szolnok és Dunaújváros után az idei vendégváros Debrecen. Az önkormányzatuk megszavazott 7 millió forintot, hogy a város bemutatkozzon a Művészetek Völgyében. Így megkapjuk a Debreceni Szimfonikusokat - amit egyébként soha nem tudnánk kifizetni.

- Ezt ki találta ki?

- A taliándörögdi polgármester, három évvel ezelőtt. A mini jazz-fesztiválon is sokan lépnek fel, pl. a Snétberger-Dés formáció. Ezen kívül minden faluban rengeteg gyerekeknek szóló program lesz - ez már egy fesztivál a fesztiválban. Lesz ez gyerekmegőrző, amit Pálffy István talált ki (aki támogatja is a Völgyet), ahol egy gigantikus homokvárat épít fel a gyerekekkel együtt. 70 kiállítást nyitunk - különféle izgalmas helyeken: padlásokon, pincékben stb. Két országos kézműves vásár és találkozó is lesz. Szigorúan zsűriztetjük az árut, hogy véletlenül se tűnjön fel köztük, mondjuk fröccsöntött James Bond. Rengeteg filmvetítés lesz, és Gödrös Frigyes pajta-mozgójában bemutatkoznak a rendezők is. Lesz gregorián kolostorrom túra, amikor egy-egy séta után "kap" a közönség dalokat. A Krétakörösök teljesen beleszerettek a Monostorapáti romba, ott tartják a Leonce és Lénájukat, amit célszerű túrabakanccsal felszerelve megtekinteni. Idén is lesz Művészetek Vére: a tavalyi rekord 1100 egység tiszta vér volt. Ezen kívül megúszható a jegyvásárlás is: egy zsák leszedett parlagfű a napi belépő. A helyi gyerekek segítenek, ha valaki nem tudja megkülönböztetni - mondjuk a kukoricától.

- Tehát sokféle program lesz. Hogyan lehet tájékozódni, nyomon követni majd a fesztivált?

- A Völgyfutár című újság idén is lesz, ezen kívül a Szent László Gimnázium média-szakosai 11 stábbal járnak-kelnek mindenfelé, estére pedig egy 40 perces montírozott anyagot állítanak össze, amit levetítünk. A rendszer úgy működik majd, hogy mindenki szállít mindenkinek anyagot. Az egész olyan lesz, mint egy liliputi állam XXI. Századi médiahálózata - egy dolog híján: a rádióról, ugyanis lekéstünk...

- Színházigazgatóként, a Kapolcsi Fesztivál vezetőjeként kell, hogy rendszeresen érintkezzen politikusokkal. Hogyan viszonyul ezekhez a feladatokhoz, emberekhez?

- Egy fesztivált megszervezni könnyű, de fenntartani 15 éven át - váltókormányzás mellett - nagyon nehéz, mert ha akarom, ha nem, mindenképpen politizálnom kell. Túlságosan átpolitizálódott az egész ország, de nekünk fontos ez a fesztivál, és ebben a közegben kell megoldanunk ezt a közszolgálati rendezvényt, ami pénz nélkül nem megy. Hozzáteszem: a jegybevételt a falvak kapják, lehetőleg infrastrukturális fejlesztésre. Ezért nekem, muszáj a mindenkori kultusztárcával együttműködnöm. Mindig igyekeztem ezekkel a döntéshozókkal jó viszonyt kialakítani - anélkül, hogy a gerincemet meghajlítsam. Így ötvenvalahány évesen rengeteg ilyen jellegű feladattal a hátam mögött megengedem magamnak, hogy emberi módon beszéljek a politikusokkal - nem pedig a pozíciónak járó alázattal. Ez egy kiváltság, és ezért én egy gyanús elem vagyok... Sokan nehezen értik meg, hogy nem lehet állandóan csatározások közepette dolgozni - bár magam is egy konfrontálódó típus vagyok, de egy ilyen ügyet vinni, ami százezreket mozgat meg, és politikamentes akar lenni, csak úgy lehetséges, ha valamilyen tisztességes viszonyban, kapcsolatban vagyok a politikával.

- Idén is fel fog lépni?

- Nem. Sajnos, hagyatkozni kell a tavalyi tapasztalatokra: bár jó koncert volt, amiben én is játszottam, de holtfáradtan zenélni, hazardírozás.