Haldokló lányok - Mozi és a halál

Nincs szívfacsaróbb annál, mint megtudni hogy egy szép és fiatal lány életét halálos betegség töri ketté, és ezt sajnos sok rendező is tudja. Tegyük hozzá, hogy nem kell valakinek szépnek, fiatalnak vagy lánynak lennie, hogy ez valóban szomorú legyen, de a legnagyobb hatás így érhető el. Lássuk, kik és hogyan vettek eddig rá minket egy kis sírásra a sötétben a különben remek Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni kapcsán.

Csillagainkban a hiba (2014)

A lány betegsége: pajzsmirigyrák
Az egyik legfrissebb darab ebben a témában nem tököl, kapásból két, a betegség által halálra ítélt, és már eddig is a poklot megjárt fiatal szerelmét meséli el, akik a súlyos rákbetegek önsegítő csoportjában ismerik meg egymást. A lány elválaszthatatlan társa egy hordozható kis oxigénpalack, a srácnak pedig már amputálni kellett a lábát, mégis teljes életet akarnak érni, ugyanúgy, ahogy a többi kamasz. Szerelmük azonban egészen új, különös utakra sodorja őket, például Amszterdamba. Az eredeti regényt szerző Josh Greene mentségére legyen mondva, ő valóban dolgozott rákos fiatalokkal, Hazel (Shailene Woodley az A beavatott szériából) alakját pedig egy olyan lányról mintázta, akivel jó barátok voltak, és olyan dumák is bekerültek a filmbe, mint a „hármunknak van 4 szeme, 5 lába, két és fél tüdeje"

Love Story (1970)

A lány betegsége: leukémia
Ha haldokló lányokról van szó, akkor a prototípus és zéró páciens egyszerre a Love Story, ami ma már szinte nézhetetlen, de annak idején egy épkézláb tinilány sem nőhetett fel a megnézése nélkül. Oliver Barrett gazdag családból származó egyetemista, aki elegáns pulcsikat és menő ballonkabátot hord. Szeretné a saját útját járni, és bebizonyítani, hogy nincs szüksége apja segítségére az életben, és talán ezért is szeret bele a szegény családból való Jennybe (Ali MacGraw). A két fiatal, dacolva a köztük lévő társadalmi különbséggel és a szülők ellenkezésével, összeköti az életét. Amikor Jenny beteg lesz, még semmi rosszra nem gondolnak, ám kiderül, csupán hónapjai vannak hátra. Halála után Oliver borzasztó verseket ír az élményről,  bár lehet, hogy a versek még jók, csak Ryan O'Neal nem elég jó színész ahhoz, hogy higgyünk neki.

Édes november (2001)

A lány betegsége: Hodgkin-kór
Aki halálos beteg, az bátran hiheti, hogy bármit megtehet – ezzel a felkiáltással él a szép szőke Sara, aki minden hónapban más férfi fejét csavarja el, majd tovább él. Nem gonosz ő, csak képtelen felelősséget vállalni és lekötni magát, és persze van neki egy betegsége is. Sara véletlenül csöppen Nelson, a magának való, munkamániás üzletember életébe, aki hajlandó megváltozni érte, miután megtudja róla az igazat – kérdés, hogy a lány hajlandó-e megváltozni arra a kis időre, ami hátravan neki. Charlize Theron és Keanu Reeves kettőse a témában szokásosnál erősebb párosítás, bár a film néha túlságosan eredeti próbál lenni, és ezt Theron karakterének rovására teszi. Az Édes november előkelő helyet foglal el a Valaha készült legélvezhetőbb pocsék filmek hivatalos listáján, és ez sokat elárul róla.

Séta a múltba (2002)

A lány betegsége: leukémia
Landon egy helyi menő csávó, és mint ilyen, szereti a mások rovására elsütött rossz vicceket, ám amikor az egyik ilyen vicc rosszul sül el, büntetésként társadalmi munkára ítélik. A szombati iskolában kell másokat korrepetálnia, illetve részt kell vennie az iskolai színdarabban, és így kerül kapcsolatba az iskola „csodabogarával", Jamie-vel, aki a helyi baptista lelkész egyetlen lánya. A lány olyan, mint egy szent és érte még ez a rosszfiú is hajlandó megváltozni - Mandy Moore, aki énekel is a filmzenén, a szürke kisegér jelmez ellenére is nagyon szép, Shane West pedig tényleg élvezi az aranyszívű rosszfiú szerepét, és ők ketten együtt olyan átéléssel játszanak és olyan rossz színészek, hogy az új dimenziót ad a film érzelmi súlyának. Persze lehet, hogy tévedünk, a film Port.hu adatlapján 524 hozzászólás van – és szinte mind pozitív -, ami nem egy átlagos szám.

Az élet nélkülem (2003)

A lány betegsége: tumor
A rossz hír, mely szerint valaki gyógyíthatatlan betegségben szenved, mindenkire másként hat. A 23 éves Ann anyja házának kertjében, egy lakókocsiban él két kislányával és gondtalan, munkakerülő férjével, és soha nem volt alkalma igazán élni. Amikor megtudja, hogy tumora van, úgy dönt, nem szól senkinek, viszont készít egy listát az utolsó tíz dologról, amelyet még meg kell tennie: gyakrabban mondani a lányoknak, mennyire szereti őket, kazettákon előre rögzíteni a szülinapi üzeneteket nekik 18 éves korukig, meglátogatni az apját a börtönben, és lefeküdni egy másik férfival. Sok néző akadt ki az utolsó ponton, de a főszereplő Sarah Polley van olyan csodálatos színésznő, hogy azt is elhitesse, hogy mindez nem önzés, hanem egy kétségbeesett segélykiáltás, az illető férfi pedig a már ekkor nagy jövő elé néző Mark Ruffalo, így aztán némi művészieskedése ellenére ez az egyik leghitelesebb darab a listán.

Most jó (2012)

A lány betegsége: leukémia
Tessa tizenhat éves, és szenvedélyesen szereti az életet, amiből csak néhány hónapja van hátra, ugyanis leukémiás. Akárcsak az Élet nélkülem hősnője, ő is összeállítja a saját bakancslistáját, csupa olyan dolgot, amelyről minden hasonló korú lány álmodozik, beleértve egy kis bolti lopást és a szüzessége elvesztését is. Ezzel nem igazán könnyíti meg amúgy is széthullóban lévő a családja helyzetét, akik jól-rosszul igyekeznek megemészteni a helyzetet. Az itt rövid hajjal szereplő, ünnepelt gyereksztárból jóval kevésbé sikeres tiniszínésszé váló Dakota Fanning valóban sokat tesz azért, hogy emlékezetes legyen, de nem könnyíti meg a dolgát, hogy partnerként a teljesen semmilyen, bár jóképű Jeremy Irvine-t kapta, aki ezért a szerepért mondta vissza Az Éhezők viadalában Peeta szerepét, ami, így visszatekintve elég nagy csacsiság volt.