Harry Potter és a Félvér Kenguru

Bemelegítés, edzés, levezetés. Pete, báb, kifejlett rovar. Bevezetés, tárgyalás, befejezés. Fej, tor, potroh. Valahogy így is mozizhatunk a péntek-szombat-vasárnapi arany háromszögben, ha kedvet kaptok az alábbi filmekhez.

A péntek este mindig egy kicsit homályos, az ember a hét utolsó munkanapján már hullafáradt, esetleg a melóhelyről elindulás és a hazaérkezés között kiesik néhány óra, mert az ufók elraboltak minket, és erőszakkal sört töltöttek belénk. De ha alkoholmentesen térsz is haza, ilyenkor már nem akarsz koncentrálni, gondolkodni, nézni akarsz kifelé a fejedből, és erre pont kiváló mozi a Bosszú mindhalálig című akciófilm. A film számos olyan erénnyel bír, amelyek ilyen jeles alkalmakra teszik méltóvá. Itt van például Van Damme, akivel kapcsolatban a színészi játékot nagyon ritkán szokták emlegetni. Mégis, ezt a filmet érdemes őmiatta is megnézni, hiszen a kiégett, heroinista zsaru szerepében igenis remekül teljesít, a figura nagyon emberi, és igenis passzol ide a színészi játék-szó. Anélkül, hogy a tartalmat elmondanánk, annyit elárulhatunk, hogy akció bőven van a filmben, és Van Damme sem tartja vissza magát a szokásos Nagy Rendrakástól.

A Harry Potter és a Félvér Herceg nem csupán azért köztes film, mert a hétvégi mozizásban szombatra esik, hanem azért is, mert egy izgalmas és rejtélyes felvezetésnek tekinthető a következő részek előtt, és egy lenyűgöző puzzle darabjának a Harry Potter-mitológiában. E részben jó érzékkel sikerült ötvözni a komor hangulatot a humoros jelenetekkel, amely az egyik legnehezebb rendezői feladatok közé tartozik. A Félvér Hercegben újabb titkokra derül fény Voldemortról és más baljós ügyekről, Harry szerelmi afférba keveredik, és csak úgy szikráznak a varázspálcák a párbajokban – mi lehet ennél jobb szombat esti program?

Vasárnap érdemes A kengurura kapcsolnunk, amely felemás film ugyan, de ezzel a felemássággal együtt is emlékezetes és nagyon élvezetes mozi. A mai nézőt egyből magával ragadják a 70-es évekbeli utcaképek, ruhák, berendezési tárgyak, zene, viselkedési normák. Több ez, mint legyintenivaló retró: ez már kőkemény történelem. A színészi játék fantasztikus, mindenképpen figyeljük Gálffy László, Vándor Éva, Koltay Róbert, de a többi, esetleg kevésbé ismert színész arcát, gesztusait, mert ilyesmit magyar filmben manapság már nem nagyon látunk. Ez a mozi arra is remek példa, hogy a Kádár-rendszer olyan visszásságait is filmvászonra lehetett vinni, amelyekről ma azt gondolnánk, hogy tabunak számítottak. Hát nem! 

A film mondanivalója – bármilyen elcsépelt szó is, van neki ilyenje – viszont nehezen készteti gondolkodásra a mai nézőt. Megállapodni, vagy mindig úton lenni? Családot alapítani egy bombanővel, vagy szabadnak maradni? Ezek a kérdésfelvetések a kevésbé kidolgozott részei Zsombolyai János alkotásának, és a mai magyar embert nem is ezek foglalkoztatják. A film viszont így is visszhangozni fog bennünk, hatása alá fogunk kerülni, egyszóval remek lezárása a hétnek.

PORT.hu ajánlja:

Bosszú mindhalálig, péntek, Viasat3, 21:00
Harry Potter és a Félvér Herceg, szombat, Film+, 20:00
A kenguru, vasárnap, M3, 23:50