Haumann Péter 80 éves

Születésnapja alkalmából összeszedtük a színész legnépszerűbb szerepeit és szinkronjait: Hókuszpók, Safranek, a Három nővér és így tovább.

Hupikék törpikék

Gyanítható, hogy Haumann Péterről először mindenkinek Hókuszpók ugrik be. Nem véletlenül, hiszen egyszerűen zseniális, amit a hangjával művel. Még ha nincsenek is poénok az adott szövegben, elég pusztán, ahogy mondja, és máris dőlünk a röhögéstől. A Hupikék törpikéknek egyébként is erős szinkronja van, lenyűgöző gárdával, de kétségkívül Haumann Péteré a leghálásabb szerep.   

 

Indul a bakterház

Hókuszpók mellett a másik alapvetés az Indul a bakterház sánta Patása. Szeretik a tik meggyet!, Sanyiii, Sanyikám, Legalább a bőrit lenyúzhatnám, de nincs nálam még a bicskám se... és így tovább. 

 

Három nővér

Ez a negyed órás, 1979-ben készült paródia jó időre ellehetetlenítette Csehov darabját, olyan bravúrosan parodizálja ki az eredetit. Márkus László és Körmendi János néhány nap alatt írták meg a szöveget, majd a nővérek eljátszásához bevonták maguknak harmadikként Haumann Pétert.  A paródia legendás lett és Haumann sikkantása -a régi névnapok felemlegetésekor - , a színháztörténet egy legjobb helyzetpoénja.

 

Macskafogó

Vajon melyik a legtöbbet idézett figura a Macskafogóból? Nehéz kérdés, mert nagyon erős a verseny, de Safranek egészen biztosan dobogós.

 

Táltosember

A 2002-es Jött egy busz című szkeccsfilm öt kisfilmből áll, amelyet a kor legmenőbb fiatal rendezői készítettek: Török Ferenc, Schilling Árpád, Mundruczó Kornél, Bodó Viktor és Pálfi György, a különböző tónusú és műfajú történeteket egy csuklós Ikarus kötött össze, aminek sofőrjét Csuja Imre alakítja. Pálfi Táltosember vs. Ikarus című darabja nem csupán a többi közül, hanem a komplett magyar filmgyártásból kilóg, ugyanis szuperhőstörténet, annak minden kellékével. Az alig húsz perces kisfilm  ügyesen használja fel az amerikai szuperhősképregények jellegzetes vizuális elemeit, és bár erősen túltolja ezeket, ha hosszabb lehetne, valószínűleg nézhetetlen lenne, de már önmagában azt leírni, hogy a szupergonosz gúnyába bújtatott Haumann Péter Daidaloszként (Déda Laci bácsi!!!) holdfolyadékkal megrakott, denevérszárnyú Ikarusokat küld a Napba, hogy azt jéggé fagyasztva bosszút álljon Ikaros halálán... Azért na.

 

Űrgammák

Minden bizonnyal egyik egykori szereplő sem dicsekszik ezzel a botrányos hátterű, megvalósításában gyalázatos ifjúsági sci-fi sorozattal. A gyagyi trükkök, fájdalmasan rossz színészek, kínzásra alkalmas párbeszédek ellenére Űrgammák a maga idején népszerű volt, a sorozat még az űrcsatákat is sikeresen elsunnyogta azzal, hogy a monitorra meredő szereplőket mutatták, akik épp közvetítették az eseményeket. A sorozat főgonoszát, a Kancellárt Szulák Andrea játszotta, az ő vicces tanácsadója volt a felvételre egyszerűen rárajzolt zöld paca, Schultz. Mondanunk sem kell, hogy a figura hangját kölcsönző Haumann Pétert meg sem érdemelte ez az egész borzalom. 

 

A legkisebb ugrifüles

Csukás István és Foky Ottó stop motion bábsorozatában Hauman Péter a címszereplő haverját, Tüskéshátú barátomat szólaltatta meg, nyilván zseniálisan

 

Egészséges erotika

Tímár Péter 1985-ös szatírája a magyar filmek egyik kötelező darabja, amit még az is végigröhög, aki egyébként a plafonra mászna a sajátos szövegektől és a visszafelé felvett, majd fordítva lejátszott jelenetek látványától.

 

Fantomas-sorozat

Haumann Péter hat filmben szinkronizálta Louis de Funest, ebből három a Fantomas-sorozat darabjai. Mit lehet ezekről mondani? Persze, hogy zseniálisak, de hát ez a lista csak erről szólt.