Hitler lefejezése, Nicki Minaj feneke: Madame Tussaud viaszbabáinak balhéi

Maria Tussaud a francia forradalom kivégzettjeiről készített először viaszmásolatokat. A híres Madame Tussauds múzeumokban az elmúlt évtizedekben lefejezték már Hitlert, csapkodták Nicki Minaj fenekét és Harry hercegéket is elszeparálták II. Erzsébettől.

260 évvel ezelőtt, 1761. december 7-én (más források szerint december 1-én) született Strasbourgban Maria Tussaud, a híres francia-svájci művész és viaszbaba-készítő, akit ma már az egész világ ismer a viaszszobrai, valamint az általa alapított, híres-neves Madame Tussauds panoptikum miatt. Utóbbival ráadásul már nemcsak London, hanem egyebek között Las Vegas, New York, Sydney, Peking, Berlin, Bécs és számos más világváros büszkélkedhet, de 2022 elején elvileg Budapesten, a belvárosi Dorottya utcában is nyílik majd egy Madame Tussauds múzeum!

Madame Tussaud 1842-ben kiállított, saját maga által készített viaszmása egy 1851-ben készült felvételen (forrás: Hulton Archive/Getty Images)

 

Madame Tussaud eredetileg Anna Maria Grosholtz néven született 1761-ben. Apját, a katona Joseph Grosholtzot megölték a hétéves háborúban, két hónappal lánya születése előtt. Az anyja, Anne-Marie Walder Strasbourgból Bernbe vitte újszülött kislányát, ahol egy Philippe Curtius nevű orvosnál kapott házvezetőnői állást (innen ered a lánya svájci állampolgársága). Dr. Curtius ügyes kezű viaszszobrász is volt, utóbbit tehetségét anatómiai ábrázolások terén hasznosította, de portrékat is készített. A doktor 1765-ben Párizsba költözött, ahol XV. Lajos francia király és annak szeretőjének, Madame du Barry-nak is elkészítette a viaszmását. 1767-ben Marie és az anyja szintén Párizsba költözött. Itt rendezték meg 1770-ben a doktor első viaszbaba-kiállítását, ami óriási tömegeket vonzott.

Hamar kiderült, hogy Marie is nagy tehetség a viaszszobrászatban, így Dr. Curtius tanítani kezdte. 17 évesen, 1778-ban készült el az első figurájával, Rousseau viaszmásával (bár egyes források szerint „a nagy riválist”, Voltaire-t ábrázoló szobra volt az első). A francia forradalom alatt őt is letartóztatták királypártiság vádjával, a kivégzéstől a színész-drámaíró-forradalmár Jean-Marie Collot d’Herbois mentette meg. A kegyelemért cserébe a guillotine-nal kivégzettek (többek között XVI. Lajos, Marie Antoinette, Marat és Robespierre) halotti maszkjait kellett elkészítenie.

Zajlik a munka Madame Tussauds panoptikumában (forrás: Console/Topical Press Agency/Getty Images)

 

Marie Grosholtz 1795-ben kötött házasságot François Tussauddal, innentől kezdve használta a Marie Tussaud nevet. Két gyermekük született, Joseph és François. A család 1802-ben a viaszfiguráival együtt Londonba költözött Paul Philidor meghívására, aki a londoni Lyceumban mutatta be a szobrokat. Ez még azonban nem volt túl jövedelmező vállalkozás, mert Philidor a bevétel felét megtartotta magának.

Madame Tussaud a napóleoni háborúk után már nem tudott visszatérni Franciaországba, ezért az egyre gyarapodó gyűjteményével Nagy-Britanniában utazgatott. 1835-ben a londoni Baker Streeten megnyitotta első állandó kiállítását (ám 1883-ra kinőtték ezt a helyet, és a tárlat a mai helyére, a Marylebone Roadra költözött át). A múzeumban még ma is látható Tussaud saját magáról mintázott viaszmása, amit 1842-ben készített el.

 John Theodore Tussaud a híres brit krikettjátékosról, Jack Hobbsról készít viaszszobrot a londoni Madame Tussauds múzeumban (forrás: Topical Press Agency/Hulton Archive/Getty Images)

 

Marie Tussaud 1850. április 16-án, álmában hunyt el londoni lakásában. Halála után a fia, François Tussaud lett a viaszbaba-kiállítás művészeti vezetője, akit a fia, Joseph Tussaud követett a múzeum élén. Helyét később az ő fia, az 1943-ban elhunyt szobrász, John Theodore Tussaud vette át, aki könyvet is írt a híres dédnagyanyjáról (maga a családi vállalkozás viszont már 1889 óta különböző üzletemberek tulajdonában van).

A Tussaud família viaszmúzeuma mára London egyik fő turisztikai látványosságává nőtte ki magát. Néhány olyan szobor is látható még, amelyeket maga Marie Tussaud készített. Az elmúlt évek során a viaszmúzeum egy egész franchise birodalommá nőtte ki magát, a jelenlegi tulajdonosa 2007-től a Merlin Entertainments, amely a Blackstone Group tulajdonában van. Nyílt már Madame Tussauds viaszmúzeum Amszterdamban, Isztambulban, Pekingben, Bangkokban, Berlinben, Sydney-ben, Hongkongban, Las Vegasban, San Franciscóban, Sanghajban, Washingtonban, New Yorkban, Hollywoodban, Szingapúrban, Tokióban, Bécsben és Prágában is. Alábbi összeállításunkban olyan történeteket szedtünk össze, amikor a múzeumlánc londoni vagy valamelyik más világvárosi képviselője a vezető hírekbe is bekerült egy-egy szobor kapcsán.

Az 1925-ös tűzvészben megsérült figurák

2017-ben igencsak felkapta a közösségi média azt a fotót, ami első látásra akár a Walkig Dead tévésorozat habszivacs zombijait is ábrázolhatná, de valójában az 1925-ben kigyulladt londoni Madame Tussauds múzeumból kimentett viaszfigurák láthatóak rajta.

Tűzoltó menti ki a viaszfigurákat az 1925-ben kigyulladt Madame Tussauds múzeumból (forrás: Hulton Archive/Davis/Getty Images)

 

A lefejezett Hitler-figura

2008-ban óriási szenzációt keltett a világsajtóban, hogy alig néhány perccel a berlini Madame Tussauds múzeum megnyitása után egy látogató leszakította Adolf Hitler viaszmásának fejét. A 41 éves, korábban rendőrként dolgozó berlini férfi az őt lefogni igyekvő másik látogatót is megütötte, ezért azonnal őrizetbe vették. Mint utóbb kiderült,

a lefejezést előző este találta ki, egy italozással egybe kötött baráti fogadás során.

 A Führer viaszbábújának kiállítását egyébként nagy tiltakozási hullám előzte meg. A lefejezés után visszaállított szobor fölé ezért egy magyarázó táblát helyeztek el, amely leleplezi a diktátor és a náci rezsim történelmi bűneit, a látogatóknak pedig megtiltották, hogy Hitler viaszmásával fényképezkedjenek.

Nem ez volt egyébként az egyetlen az egyetlen „merénylet” Adolf Hitler ellen Madame Tussauds viaszmúzeumában. 1933 májusában fiatalok egy csoportja rongálta meg az akkori német kancellár viaszmását a londoni Madame Tussauds múzeumban: leöntötték egy adag vörös festékkel, és egy plakátot akasztottak a nyakába, „Hitler, a tömeggyilkos” felirattal. A fiatalokat rongálás miatt később letartóztatták.

A rendőrség lefoglalt bizonyítékként viszi el Hitler viaszmását a szobrot megrongáló fiatalok tárgyalására 1933-ban (forrás: J. A. Hampton/Topical Press Agency/Getty Images)

 

A Nicki Minaj-figura megbecstelenítése

Alig leplezték le Nicki Minaj énekesnő viaszszobrát Las Vegasban 2015-ben, azonnal bejárta a világsajtót a hír, hogy a múzeumlátogatók elkezdtek obszcén módon viccelődni az Anaconda című videóklip által inspirált alkotással. Még Nicki Minaj kolléganője, a rapper Azealia Banks is szóvá tette a Twitteren, hogy

sokkal szerencsésebb lett volna, ha egy álló szobor készül az énekesnőről, mikrofonnal a kezében,

Így ugyanis az emberek felmásznak a viaszbaba emelvényére, és olyan képeket készítenek, amin jobb esetben csak a hátsóját markolásszák, rosszabb esetben viszont az ágyékukat is odadörgölik Nicki Minaj fenekéhez...

Evelyn Burdecki influencer Nicki Minaj viaszmásának tomporát markolja Berlinben (forrás: Britta Pedersen/picture alliance via Getty Images)

 

Az elrontott Beyoncé-figurák

Már a 2000-es években is óriási felháborodást keltett, hogy az orlandói és a hollywoodi Madame Tussauds múzeumokban kiállított Beyoncé-viaszmások a rajongók szerint mindenkire hasonlítottak, csak épp az énekesnőre nem. Egyesek 2017-ben egyenesen whitewashingot kiáltottak, mivel a szobrok valóban sokkal inkább Lindsay Lohannek, Mariah Carey-nek, vagy épp Britney Spearsnek tűntek a fotókon...

A Madame Tussauds múzeumnak dolgozó szobrászok mentségére legyen mondva, hogy a londoni Regent's Parkban kiállított, 2014-es Beyoncé-viaszszobor azért már sokkal élethűbb lett:

Beyoncé és a rajongói a londoni Regent's Parkban (forrás: John Phillips/UK Press via Getty Images)

 

A brit királyi családtól elszeparált Harry- és Meghan-figurák

Miután a sussexi hercegi pár 2020-ban bejelentette a királyi családtól való függetlenedését, a londoni Madame Tussauds panoptikum közölte, hogy a viaszmásukat is elszeparálják II. Erzsébet, Fülöp herceg, Vilmos herceg és Katalin hercegné figuráitól. Erre azonban a koronavírus járvány miatt csak idén májusban került sor, azóta Harry és Meghan már nem a királyi család, hanem a celebek csarnokában áll.

Harry herceg és Meghan Markle 2018-ban kapott saját viaszfiguráját a londoni Madame Tussauds múzeumban (forrás: Stuart C. Wilson/Getty Images)

 

A PORT.hu zenés műsorának vendégét legtöbben onnan ismerhetik, hogy szinte állandóan síkideg, csak ő nem alakul át tomboló zöld szörnyeteggé, mint Bruce Banner. Turai Barna sokat köszönhet ennek az oldalának, emiatt kaphatnak nagyobb teret komolyabb projektjei is.