"Hogy ezek a mai zenekarok milyen árakért dolgoznak, az nem normális"

A Pa-dö-dő két énekesével, Falusi Mariannal és Lang Györgyivel 2020-ban beszélgetett Novák Péter a Port.hu 25. születésnapja alkalmából. Elmesélté, hogy milyen volt a 90-es években zenélni, milyen változásokon ment át a könnyűzenei élet.

Az emberek boldogok voltak.

Így emlékezett vissza Falusi Mariann és Lang Györgyi a 90-es évekre. Emlékeik szerint ez egy nagyon vidám korszak volt. Mag úgy is, hogy igazából 30 éven át nem volt szilveszterük, mert mindig fellépésük volt az év utolsó napján.



A közönség úgy gondolta, hogy ez valami. Ez képvisel valamit, egy családi összetartást. Mi együtt jártunk nyaralni, 20-an, 30-an, 40-en. Egy egész jó összetartást sugároztunk.

Ahogy arról maguk is meséltek: pontosan tudták, hogy így fogják leélni az életüket. Pontosan ezért vették magukat körül olyan emberekkel, akiket szeretnek, akikkel szívesen töltenek bármennyi időt. Az egész Pa-dö-dő formációnak ez volt a lényege, nem feltétlenül a szakmai profizmus.


A táncosokat úgy válogattuk, hogy emberileg beleillettek ebbe az összetartásba, közben meg csámpásak, bénák, nem tudnak táncolni. Az, hogy milyen volt velük beszélgetni az fontosabb volt, hogy hogyan táncolnak.


Hogy mennyire megváltozott a világ a 90-es évekhez képest, az mi sem bizonyítja jobban, hogy a fellépésszervezés is sokkal szigorúbb lett. Illetve a zenekarok hozáállása is egészen más volt.

"Több száz koncertet csináltunk évente, és alig volt szerződésünk. Gentleman agreemanttel meg lehetett oldani mindent. És az úgy is volt. Most? Ha elmegyek valahova és beszélgetek valakivel 5 percet, arról egy 40 oldalas szerződés kell" - így fogalmaztak, majd kitértek a mai zenekarok gázsijaira is. Igaz, konkrét összegek nélkül, de megemlítették, hogy 


Elképesztő, hogy hova szaladt el ez a dolog értékelésben, alul- és túlértékelésben egyaránt, hogy ezek a mai zenekarok milyen árakért dolgoznak, ez nem normális.

A mai zenefogyasztás is szóba került. Felmerült a kérdés, hogy vajon csinál-e ma valaki nagylemezt? Mindössze ez azért érdekes, mert meglátásuk szerint: "shortcutban nézzük egész nap ezeket a vackokat, és mindenki csak a fő híreket olvassa el [...] mindenki csak pörgeti ezeket, aztán felfog belőle, amit felfog, épít belőle, amennyit épít, rombol, amennyit rombol. Hol van már az, hogy valaki végig hallgat egy lemezt, aminek a számait valaki direkt rakta úgy sorrendbe, mert ezzel is közölni akart valamit, szóval kinek van erre türelme, szíve, hogy ezt befogadja?"

A megfejtés a következő Falusi Mariann és Lang Györgyi szerint:

A tempó változott meg és ennek ment utána a popzene.