Hóhatár - A félelem felpörget

Közeleg egy újabb rendkívül változatos mozis évad vége, és ebben a nagy ünnepi hajrában az elszánt filmmogulok mindent elsöprő agysorvasztó mozidömpingje szállja meg a potenciális fogyasztó-nézőre éhes multiplexeket. A rémülettel és döbbenettel teli tekintetek ezúttal kivételesen nem az egyébként népbutításban verhetetlen Hollywood, hanem a jó öreg európai kontinens ambíciótól duzzadó, ám talán kissé szerényebb képességű filmmakereinek irányába fordultak. Az ez évre jutó gagyi-akciót ugyanis a mindenre elszánt szövetségre lépő nyugati hatalmak prezentálják.

A Steven Seagalhoz hasonló akcióhősök nyugdíjba vonulásával tehető egy időre a könnyed akciódús szórakoztatás új trend-vonalának felbukkanása, mely az extrém sportok könyörtelen, ám kétségtelenül izgatóan pörgős világába kalauzolja az erre vevő popkornrágcsáló-dobáló mozinézőt. A kasszáknál kiválóan muzsikáló Yamakasi, az xXx vagy Halálos iramban című akció-opuszok által kitaposott ösvényt az európai kollégák a téli sportok népszerűsítésének címén vették birtokra, birokra kelve a téma által hordozott közhely-buktatókkal.

A szerencsétlenül választott klisészerű témakör okozta hibát a sematikus és rendkívül banális sztori sem enyhíti, az akciófilmek és a téli sport szerelmeseinek legnagyobb bánatára. Extrém küldetéseket is gond nélkül bevállaló reklámfilm-forgatócsoport vadiúj digitális kamera reklámozásának címén az Alpokba indul leforgatni egy hajmeresztő gleccsersí-mutatványt, melynek végrehajtásában három profi síző siet a sokat próbált kis csapat segítségére. A békés idillt azonban megzavarja egy épp arrafelé bujkáló szerb háborús bűnös, aki váratlan felbukkanásával alaposan megzavarja a rutin feladatnak induló forgatást. Ennyi, se több, se kevesebb. Vérrel és verejtékkel összeizzadt sztori egy rendezőtől, aki vérprofi síelő révén sífilmet akart készíteni. A hibát ott követte el, hogy ezt a törekvését nem home movie-ban adta elő. Azért persze messze jobb élmény, mint a múlt századból a hasonló témájú Kegyetlen hegycsúcs Donald Sutherlanddel a volt Duna - ma Odeon - moziban. Német szikronnal.