Hová menjünk pénteken?

Válogatás a PORT.hu pénteki programkínálatából.

ÉLETJEL 21. ARC közérzeti kiállítás

Bikás park, szeptember 17., 12:00-tól

Az ARC leginkább az évente megrendezésre kerülő ARC közérzeti pályázat és kiállításról ismert. 2000 óta a kreativitás szabadságáról szól. Korlátlanul pályázhat bárki, és a kiállítások is nyitottak, éjjel-nappal ingyenesen megtekinthetők.

eSzínház Fesztivál

Online, szeptember 17., 08:00-tól

Magyarország első online színházi szemléje, az ESZINHÁZ FESZTIVÁL, szeptember 17-26-ig!
19 prózai, 6 gyermek- és ifjúsági előadás, 5 élő kerekasztal-beszélgetés, 3 bérlet, szakmai zsűri, közönségszavazás.

Eleven Ősz Fesztivál a Bartók Béla Boulevard-on 2021

Bartók Béla út, szeptember 17., 10:00-tól

Izgalmas kulturális programok, művészeti foglalkozások, zene, színház és gasztronómiai ínyencségek a Bartókon! Galéria- és műteremlátogatással, egyedi kortárs alkotásokkal és köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel, továbbá a Bartók Béla Boulevard rejtélyeibe vezető sétákkal, túrákkal vár mindenkit az Eleven Ősz programsorozata.

Hangforrás Zenei és Hangszertörténeti Fesztivál

Petőfi Irodalmi Múzeum, szeptember 17., 10:00-tól

A napközben látogatható kiállításon rövid és izgalmas előadásokon, hangszerbemutatókon vehetnek részt az érdeklődők. Esténként ingyenes koncertekkel várják a közönséget, ahol neves művészek szólaltatják meg a kiállított hangszereket.

Szüreti Nyitott Pincék | Palkonya 2021

Pincesor - Palkonya, szeptember 17., 14:00-tól

Ha szeptember, ha szüreti időszak, akkor Szüreti Nyitott Pincék Palkonyán! Szeptember (17-)18-án rendezik meg az ősz egyik legnagyobb, legszínesebb forgatagát Palkonya Gasztrofaluban, ahol változatos koncert és programlehetőségek mellett kedvenc helyi pincéitek, valamint a település fantasztikus éttermei és bisztrói várnak Rátok!

Szabihíd-OFF / Our Space

Bacsó Béla utca, szeptember 17., 17:00-tól

A 8. kerületi Bacsó Béla utca megnyitott szakasza ad helyet szeptember 17-19. között a Szabihíd-OFF / Our Space elnevezésű fesztiválnak, amely a korábbi években a külföldiek és a helyiek körében egyaránt népszerű Szabihíd projekt hiányát igyekszik feledtetni velünk. A név és a helyszín igen, de a cél nem változott: kulturális és közösségi programokon keresztül újra felfedezni a várost és élhető közterületeket biztosítani Budapest polgárainak és a fővárosba látogatóknak. Egy találkozási pont egymással és a kultúrával.

Bordács Andrea: Múzsák lázadása

Írók Boltja, szeptember 17., 17:00

Válogatott írások nőművészekről és női művészekről. A könyvet Topor Tünde művészettörténész mutatja be. Moderátor: Martos Gábor művészeti író, műkereskedelmi szakértő. A szervezők arra kérik az eseményre látogatókat, hogy amíg a program tart, viseljenek maszkot.

Utcajogász: 10+1 Dupla Szülinap

Gólya, szeptember 17., 18:00

A tavaly elmaradt 10. Utcajogász születésnap dupla pótlása!
Sajnos a vírushelyzet nem engedte, hogy ezt a kerek eseményt az Utcajogász támogatóival közösen ünnepelhesse meg, ezért idén dupla akkora lelkesedéssel és dupla adag programmal várnak mindenkit. Nézz be a Gólyába, ha érdekelnek a magyar bérlakáspolitika legújabb trendjei, illetve akkor is, ha csak bulizni szeretnél egy szép őszi napon.

Török Ádám & Barátai: A Mini legjobb dalai + Bartók On Rock

Pólus Mozi, szeptember 17., 19:00

A két órás élőkoncerten a hazai blues és progresszív rock úttörője, Török Ádám és zenekara a meghívott vendég művészekkel közösen idézik meg a színpadon a több mint 50 éve alakult, legendás MINI együttes legnépszerűbb dalait, mint a Gőzhajó, a Kereszteslovag, a Vissza a városba, vagy a Kell a barátság. A koncertet különleges archív filmrészletek színesítik az egykori Mini koncertekről. A Mini-slágerek mellett különlegesen áthangszerelt Bartók-művek is felcsendülnek a nagy sikerű „Bartók On Rock” crossover lemezről.

Time Travellers - 20 Years of Žagar

Margitszigeti Szabadtéri Színház, szeptember 17., 19:00

A Margitszigeti Szabadtéri színpadon tehát 20 évet átívelő időutazást élhet át a közönség, a jubileumi koncerten olyan vendégművészekkel mint az Underground Divas azaz Sena, Péterfy Bori, Németh Juci, Kutzora Edina, Hodosi Enikő.

Mit ér, ha? – zenés női varieté a mulandóságról

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Ház - Kamaraterem, szeptember 17., 19:00

Az előadás formailag a varieté műfaját idézi meg, amelyben egymáshoz kapcsolódnak etűdök és zenés, táncos dalbetétek egyaránt. Az előadásban szereplő öt különböző női karakter életútja keresztezi egymást különféle helyzetekben. A darab hangvétele intim és személyes, és noha az öregedés és az elmúlás nem könnyed témák, az előadás mégis vagy talán épp ezért sok humorral átitatott.

Amy világa

Belvárosi Színház, szeptember 17., 19:00

David Hare gyönyörű darabja az anya-lánya kapcsolatok összetettségéről, az önfeláldozó szeretetről, a felnőtté válás és a művészlét nehézségeiről, és az elmúlás fájdalmáról szól, miközben beleshetünk a kulisszák mögé is, látjuk a színházi és filmes művészek kiszolgáltatott világát, ahol a mindennapos csalódás és fájdalom elől a legtöbben ügyes kis élethazugságokba menekülnek.

A két pápa

Rózsavölgyi Szalon, szeptember 17., 19:30

Anthony McCarten előbb regénnyé, majd színdarabbá írta (film később lett belőle) a „furcsa pápapár” történetét, akik kölcsönösen hatással vannak egymás életére. Benedek – pápasága előtt Joseph Ratzinger bíboros – a dogmák védelmezője, érsek korában Isten rottweilerének is nevezték. Bergoglio bíboros karizmatikus, életvidám argentin, szerény. A konzervatív Benedek Mozartot játszik, a progresszív Bergoglio ABBA-ra táncol. Előbbi semmilyen sportért nem rajong, utóbbi nagy focirajongó.

Von Bartók bis Bartók - Bartóktól Bartókig

Müpa - Fesztivál Színház, szeptember 17., 19:30

Német és magyar előadók és zeneszerzők Bartókkal a háttérben - valahogy így lehetne néhány szóban megragadni a koncert lényegét. Az Európai Hidak fesztivál Berlin-Budapest tematikájára rímelve kortárs trombita-ensemble művek szerepelnek az est első felében két fiatal trombitafenoménnel, Pálfalvi Tamással és a német Simon Höfelével, míg a második részben a Modern Art Orchestra nagyszerű big band átdolgozásában lesz hallható Bartók zongoraciklusa, a Tizenöt magyar parasztdal Fekete-Kovács Kornél és az egymagában is a német-magyar hidat megtestesítő Tony Lakatos szólójával.

A jegyzőkönyv

Átrium, szeptember 17., 19:30

„A demokrácia zűrös dolog.” A kisvárosi önkormányzat közgyűlésén vagyunk.
Kik parkolnak közel a bejárathoz? Mi lesz az Örökségfesztivál sorsa? És miért nem készült még el a múlt heti jegyzőkönyv? És a szökőkúttal mi van? Meg az indiánokkal...?

Flanders on the Move | Ben Slujis Quartet

Opus Jazz Club, szeptember 17., 20:00

Belgium egyik leginkább lírai és poétikus hangú szaxofonosa – így hivatkoznak Ben Sluijs-ra hazájában, és ehhez a jellemzéshez kétség sem férhet. Sluijs hatalmas tapasztalattal rendelkezik kvartettek vezetőjeként, és évek óta a belga jazzszíntér élvonalában foglal helyet.

Gájer Bálint és a Budapest Jazz Orchestra, Vendég: Szolnoki Péter

ELŐZETES - Müpa, október 6., szerda., 20:00

Gájer Bálint újabb rendhagyó koncert megvalósítását tervezi október 6-án a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében: egy nagy közös együtt zenélésre kérte fel Magyarország egyik első számú big bandjét, a Budapest Jazz Orchestrát. Vendégként Szolnoki Pétert láthatjuk-hallhatjuk.