Hülyeségtől ordítanak

A Jackass-produkciók népszerűsége nő, pedig a mutatványok nagy fájdalmakkal járnak, kifejezetten (élet-)veszélyesek és határozottan gyomorforgatóak. Akinek tetszik, hogyan ürítenek három dimenzióban, miképpen töltenek meg finggal egy luftballont vagy mi módon lehet lógó szerszámmal baseballozni, most, íme, kiélheti az örömét. A többiek viszont messzire kerüljék a mozitermeket.

Fájdalom és nevetés

Maga olyan hülye, hogyha a hülyeség fájna, állandóan ordítana – szól a híres-bölcs közmondás, amit jómagam speciel a Kórház a város szélén című csehszlovák keleti-blokki szappan-alapmű egyik epizódjából sajátítottam el, amikor a cinikus Strosmajer orvos így gondolta leföldbunkózni Hunková nővért. Nos, a hülyeség tényleg fáj. Ennek – olykor szó szerint – ékes bizonyítéka a Jackass-tévésorozat, illetve a – most már – három Jackass-film: Jackass – A vadbarmok támadása (2002), Jackass második rész (2006) és a Jackass 3D (2010). A széria kiötlői, Jeff Tremaine rendező, Spike Jonze producer (igen, a híres rendező) és a Jackass legismertebb arca, Johnny Knoxville főközreműködő (tulajdonképpen színész) valószínűleg anno nem gondolták volna, amikor 2000-ben a Music Television csatorna műsorára tűzte fájdalmas ökörködéseiket és gusztustalanságaikat, hogy a hülyeség hármasoltárrá duzzad. Pedig de, így történt.

Kamaszfaktor

Ebben van valami szerepe az amerikai népléleknek is, ami felnőni képtelen (nem akar), kultiválja a fiatalságot, tinédzser maradna mindörökre – ha lehetne. A világ egyik legnagyobb filmgyárával elsősorban a kamaszainak készít mozikat. A Jackass hasonlóképpen abszolút a nyihogva bakokat ugró, nonstop vihorászó kamaszokat szolgálja ki, mondják, hogy a benne szerepet vállalók – Knoxville, Bam Margera, Brandon Dicamillo, Ryan Dunn, Chris Pontius, Dave England, Steve-O, Ehren McGhehey, Rick Kosick, Jason "Wee Man" Acuña, Sean Cliver, Preston Lacy, olykor Tremaine stb. – nagyra (de nem fel-)nőtt tinédzserek. Mindent bevállalnak – merész és gyomorforgató tettet egyaránt –, mint az életerőtől duzzadó kisemberek, akik feszegetik a korlátaikat – legyen az a korlát óriáscsúzliból, áramból, bikából vagy fekáliából, izzadságból, hányásból. Az a bökkenő, hogy az idő nem múlik el nyomtalanul és 2000 óta eltelt tíz esztendő, ami bizony meglátszik Knoxville-lon és csapatán, különösen előbbin. Nem pusztán a ráncok miatt, hanem amikor harsányan kiröhögi a pórul járt cimborát – a többiekkel kórusban heherészve –, a nevetés erőltetett, nem szívből jön, ezért nem hiteles és nem pusztán azért, mert a delikvensek a nagy kacagás közben már sejtik, hogy ők lesznek a következő áldozatok, hanem mert az egész borzasztóan mesterkélt és csinált. Előre megírt és kitalált.

Fals stuff

Hamis, még ha igazi izzadságot is isznak benne, igazi ürülék lövell a magasba, s valóban hánynak, még az operatőr is. Ez a hamisság oda fajul, hogy minden tizenöt év feletti magyar néző – de még az alatti szintúgy – kifejezetten unalmasnak fogja találni a filmet. Pontosabban nem is nevezi (nevezzük) filmnek a Jackass 3D-t, mert tulajdonképpen követhető szerkezet híján egymásra dobált szkeccsek füzére. Oké, talán "katartikus pontnak" tarthatjuk a mobilvécés kilövést, amikor is a fülke gyomorforgató tartalma beteríti a vállalkozót (nem mellesleg a száját).

Nem móka

A térdimenziót kevésé tudták a fiúk kihasználni, igaz, hogy a Rocky zenéjére elcsattanó lassított jobbkezesek és a robbanó szoba tárgyai – amik bizony egy az egyben Fatboy Slim Gangster tripping klipjét idézik – mutatnak ebből valamit. De valójában a produkció nem több mint videómegosztó-portálokra kihelyezett házi kisfilmek sorozata. A fiúk folyton és nagy hangsúllyal figyelmeztetnek, otthon soha, semmilyen körülmények között ne csináljuk utánuk. Nyugodjanak meg, nem tesszük. S nem azért, mert fájdalmas vagy gusztustalan. Hanem hogy stílszerűek legyünk: mert egyszerűen szar móka.

Kinek ajánljuk?
- Tíz-tizenöt év közöttieknek.
- Akinek a humor csimborasszója a kakis–pisis–pukis vicc.
- Aki jó ideje nem evett előtte.

Kinek nem?
- Általában: filmre járóknak.
- Akik frissen érkeztek egy (gyors-)étteremből a moziba.
- Lányoknak.

3/10