Igen, akarom?

A jól eltalált filmcím éppolyan lehetetlen, mint mondjuk az a fiktív abszurd szituáció, melyben az egyik fél odafordul a másikhoz, ránéz és közli vele: "Szeretlek?". Nos, az Igen, akarom? hasonlóan lehetetlen alapszituációt bogozgat.

A női nézők számára talán bicskanyitogató a főhős életszemlélete: Luis igazi mai férfi, negyvenes éveinek elején jár, karrierje több mint kielégítően alakul és egy pillanatig sincs azzal problémája, hogy egyedülálló. Sőt, neki kifejezetten jó így, van is elég nő körülötte: öt darab lánytestvér és egy darab édesanya szerető féltése öleli körül hősünket (ami meglehetősen markáns állítás a film részéről, mármint az, hogy miért is nem keres állandó partnert magának egy férfi, aki családon belül jól megtapasztalja a női jelenlét jó-rossz oldalát...)

Szóval Luis-nak semmi más nem kéne, ezzel azonban a család nem igazán ért egyet és addig kapacitálják a főhőst, amíg ő drasztikus lépésre nem szánja el magát. Bérel egy menyasszonyt, aki majd jól otthagyja az oltárnál, így Luis megmenekülhet a házassággal kapcsolatos kínvallatásoktól szimpatikus, ámde kissé túlságosan jelenlévő famíliája részéről.
Kapóra is jön egy jóbarátjának a városba érkező húga, aki pénzért vállalkozik arra, hogy a család előtt eljátssza Luis kedvesét. És persze hogy ebből lesznek majd a bonyodalmak, mert nem francia vígjáték az, amiben valaki akaratán kívül bele nem szeret valakibe, majd rövidebb-hosszabb szenvelgés és némi látványos üldözés után magáévá nem teszi szíve választottját. Így lesz hát most is.

A film amellett, hogy kifejezetten jó szándékú, kedves és szórakoztató munka, leginkább Charlotte Gainsbourg jelenlétével emelkedik ki a vígjáték-kínálatból, aki hitelességével, üdeségével minden partnerét "elintézi" a vásznon, másfél órára. Persze a többi színészi alakítás is nagyon rendben van, nem véletlenül jelöltek közülük hármat is Cézár-díjra 2007-ben. A romantikus szál pedig hitelesen bomlik ki, hiszen az alaphelyzetben valójában egyik karakter sem igazán szimpatikus a számunkra. Íme a példa, hogy még nihilista prostituált-alapsztoriból is kerekíthető bájos, szívderítő francia komédia.