Így készült az Eldorádó

Bereményi Géza legszemélyesebb filmje először mutatott be '56-os forradalom idején készült archív felvételeket.

  • Bereményi Géza karrierjét íróként, illetve Cseh Tamás alkotótársaként, dalszövegíróként kezdte, majd a film felé fordult. Ő írta a Veri az ördög a feleségét történetét, a Megáll az idő forgatókönyvét, 1985-ben pedig rendezőként is bemutatkozott (A tanítványok). Előtte már a forgatókönyvírói karrierje feladását fontolgatta, de a Mafilm nyugdíjazás előtt álló igazgatója, Nemeskürty István felajánlotta, hogy a filmgyár éves költségvetéséből megmaradt, körülbelül egy filmre elegendő összegből készítsen tetszőleges témában forgatókönyvet, és döntse el ő maga, ki legyen a rendező. Az író csak azután bólintott rá az ajánlatra, hogy a rendezői megbízást is megkapta. 
  • A Megáll az időhöz hasonlóan az Eldorádó is erősen önéletrajzi ihletésű, Bereményi saját gyerekkorát és a piacon dolgozó nagyapja történetét vitte filmre, és a kereskedő üzletkötései szerint osztotta pillérekre a történetet. A regény, amelyen a film egyes részei alapulnak, a forgatás idején még nem készült el, sőt csak 2020-ban jelent meg, Magyar Copperfield címmel.

„Aranyam van, ez a lényeg” – Újranéztük az Eldorádót

Pótvizsga rovatunkban Bereményi legszemélyesebb filmjét néztük meg, ami a Kádár-korszak alkonyán mutatta be a viharos '50-es éveket és a legendás Teleki téri piacot.

Utólagos kritikánk
  • A főszereplőhöz hasonlóan hatéves koráig Bereményit is az anyai nagyszülei, Bereményi Sándor és Róza nevelték (ráadásul pont a Teleki tér 9-ben), és a kereskedő nagypapa tényleg adott egy kiló aranyat egy orvosnak az '50-es évek nagy diftériajárványa idején, hogy mentse meg haldokló unokáját.
  • A Bereményi nagyapját alakító Eperjes Károly volt az egyetlen, aki helyett nem jöhetett szóba más, annak ellenére, hogy a színésznek 30 évesen kellett eljátszania a történet idején ötvenes nagyapát, a filmbéli lánya, Eszenyi Enikő pedig csak 7 évvel fiatalabb nála. Amikor megkérdezte a rendezőt, hogy miért éppen őt választotta, Bereményi azt mondta neki, hogy azért, mert kevés olyan színész van, aki nála jobban ismerné ezt az embertípust.
Eperjes vidéki volt, futballista, hasonló emberek között élt, mint akikről én írtam. Az a fajta városi élet, amely a filmben van, akkoriban nem sokban különbözött a vidéki élettől. Józsefvárosban is ugyanolyan kis közösségekben éltek az emberek, mint falun.”

 

 

  • Az Andorai Péter által alakított Bercinek is van előképe. Ő vitte el a kis Bereményi Gézát sétálni, s folyton az olvasmányairól mesélt neki. Sokat jártak a Kerepesi temetőbe, rendszeresen elmentek Görgey sírjához, és mint hazaárulónak a sírját, leköpték.
  • A film gyerekszereplője, Bereményi alteregója, Tóth Barnabás főszerepet játszott Szabó Ildikó Gyerekgyilkosságok című filmjében is. Tóth rendezőként később olyan sikereket jegyez, mint a Susotázs (2018) és az Akik maradtak (2019) – mindkét film bekerült a maga kategóriájában az Oscar-díj szűkített, tízes listájára.
  • A filmben a sofőr szerepében színészként tűnik fel Gothár Péter rendező.
  • A Teleki téren játszódó filmet jórészt eredeti helyszíneken forgatták. Azt az emlékezetes jelenetet, ahol Monori Sándor (Eperjes) kezében unokájával (Tóth Barnabás) és barátjával (Andorai Péter) éppen elhagyja a kórház épületét, ahol megmentették a gyerek életét, a Szent László Kórház bejáratánál vették fel.
  •  Az Eldorádó volt az első olyan magyar játékfilm, ami a széles közönségnek is megmutathatta azokat az archív felvételeket, amelyek az '56-os forradalom idején készültek. Épp ezért vált át fekete-fehérbe a film utolsó harmada, szép, de szomorú keretes szerkezetet adva ezzel a sztorinak, ami 1945-ben kezdődik, a második világháborúban lebombázott Budapest képsoraival.

  • Az Eldorádó 1989-ben elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját, és külföldön is nagy sikert aratott: premierjét a Velencei Filmfesztiválon tartották, Bereményi Gézát pedig rendezőként Európai Filmdíjjal jutalmazták. A legjobb film díja mellett Kardos Sándort a legjobb operatőr, Darvas Ferencet a legjobb zeneszerző, Bereményi Gézát a legjobb forgatókönyv, Eperjes Károlyt pedig a legjobb színész díjára jelölték.
  • Az Európai Filmdíj átadóján, Párizsban először történt egy kis félreértés. A rendező visszaemlékezése szerint:
Bezerményi Géza nevét harangozták be a számomra értelmetlen francia szövegben, és mivel több magyar biztatott a stábból, így felmentem, hogy átvegyem a díjat. Egyszer csak a kivetítőn láttam, hogy ez nem az én filmem, hanem Böszörményi Géza és Gyarmathy Lívia alkotása. Visszaültem az első sorba, és azon izgultam, hogy bármilyen díjat kapjak, hogy enyhítsem a 26 országban élő közvetítésben átélt égető szégyent. A legvégén bejelentette Yves Montand, hogy Géza Bereményi, de akkor már nem mentem fel egyből, kerestek is, amire engedtem. Az már szerencsére az én díjam volt, a legjobb rendezőé.
  • Az Eldorádó 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

Via: Alapfilmek / Filmkultúra 89/1