Imádnivaló, mint Törcsi a South Parkból

Működik-e a háromágú joint? A barátnőm szülei észreveszik, ha beszívva megyek az első közös vacsorára? Ehhez hasonló életbevágó kérdésekre ad választ a 40 éves szűzt jegyző Judd Apatow-féle társaság legújabb vígjátéka.

Képzeljük el, hogy John McClane-t egy napra két szmóker helyettesíti, kábé ilyen vígjáték az Ananász expressz. A címe egy különleges fűfajta neve, ami annyira fantasztikus, hogy legalább akkora vétek elszívni, mint megölni egy egyszarvút. Az ilyesmi ellen meg már a 23 éves Tom Cruise is keményen fellépett gyerekkorunk egyszarvús fantasyjében, a Legendában. A legújabb szívós vígjáték főszereplői mégis bűnbe esnek, és mindent elveszítenek, hogy a végén egymásra találjanak. Az öltönyös Seth Rogen és a pizsamanadrágos James Franco az összes akciófilmklisét kipróbálja, hogy a rájuk küldött gengsztereket lekoptassa. Két-három joint után viszont már semmi sem úgy sül el, ahogy azt a moziban látták.

Saul, a jótétlélek csak azért szegődött dílernek, hogy a nagymamáját eltartsa. Valójában mérnöknek készül, és eddigi mérnöki csúcsfejlesztése csak a háromágú joint, amit szerinte az unokáink is szívni fognak. Ezt a szerepet magára írta a Felkoppintva főszereplője, aztán szerencsére rájött, hogy ez sokkal jobban állna James Francónak, Pókember egykori legjobb barátjának. És milyen igaza volt, Franco szmókere imádnivaló, mint Törcsi a South Parkból, és van olyan laza, mint nagy Lebowski.

Nélküle a film feleennyit érne, pedig a főszereplő nem is ő, hanem az aktakukac kuncsafjta, Dale Denton, akit Seth Rogen játszik. Dale szívással dobja fel egyhangú munkanapjait, amíg egyszer egy gyilkosság szemtanúja nem lesz. Ettől bepánikol, összetör két kocsit, és hagy maga után egy ananász expresszből sodort jointvéget. A rosszfiúknak innen meg már gyerekjáték eljutni Saulhoz és Dave-hez. Menekülés közben fogy a fű, a verekedéseket és géppuskázásokat is így nyomják végig.

Az Ananász expressz abban tér el az átlag amerikai vígjátékoktól, hogy nemcsak a harsány Will Ferrell-féle vetkőzős humorra, vagy a Ben Stillerre jellemző orbitális túlzó poénokra épít. A párbeszédek és a karakterek sokkal életközelibbek, mint azt a vígjátékoktól megszokhattunk. Talán ezért is vállalta el a rendezést David Gordon Green, akinek a keze közül eddig csak független filmdrámák kerültek ki. A 33 éves filmes a kétórás vígjátékban egészen a látványos fináléig ügyesen keveri a buzis poénokat a látványos autósüldözéssel, a romantikus szálat a gengszterkedéssel és az őszinte anyázásokat az elérzékenyülős pillanatokkal. Utána viszont a forgatókönyv cserbenhagyja.

Seth Rogen állítólag hét éve várt arra, hogy a tiniszexről szóló Superbad után a szívós forgatókönyvét is megcsinálja. Kár, hogy a végén elfelejtette elvarrni a szálakat, és tanulság nélkül maradunk. Az Ananász expressz nem tízpontos, de igazi társas film: a vicces párbeszédekből bőven idézgethetünk később. A jó pillanatok miatt többször is nézhető mozi, és az elmúlt évtized nálunk is bemutatott szívós vígjátékait (Fűre tépni szabad, és Fűbenjáró bűn) akár el is felejthetjük.

7/10