Íme a Jameson Cinefest programja!

Mára hazánk legnagyobb nemzetközi filmfesztiváljává vált a miskolci Jameson CineFest, ahol 2016. szeptember 9 és 18. között 13. alkalommal vonulnak fel azok a filmek, amikre tényleg érdemes figyelni!

Az Oscar-díjas Juliette Binoche lesz a Jameson CineFest díszvendége, életműdíjasa és egyben a nyitógála sztárja. A fesztivál ugyanis a Binoche főszereplésével készült Három szín: Kék vetítésével kezdődik szeptember 9-én, amelyet az éppen húsz éve elhunyt Krzysztof Kieslowski rendezett. Ám nem csak a nagyszerű francia színésznő lesz az egyetlen illusztris vendég és a Kieslowski retrospektív vetítések mellett legfrissebb és – bármennyire is utáljuk a kifejezést – a legtrendibb filmválogatást élvezhetjük, ráadásul szokás szerint ingyen, közönségtalálkozók, bulik és egyéb rendezvények kíséretében.

2016. szeptember 9-18. között megrendezett CinFest a legrangosabb európai filmfesztiválok, elsősorban Cannes és Berlin programjának legérdekesebb és legizgalmasabb darabjait hozza el, elsősorban a fiatal alkotók munkáira koncentrálva. A kedden közzétett hivatalos program alapján a 13. kiadás az eddigi legnívósabbnak ígérkezik, és már a nemzetközi nagyjátékfilmes versenyprogram is megérne úgy két külön cikket, így csak a „legfeltűnőbb” esetekkel foglalkozunk. Külön öröm, hogy több olyan film is bekerült a versenybe, amelynek első előzeteséről már mi is írtunk. Ilyen a Matt Ross rendezte. Captain Fantastic Viggo Mortensen főszereplésével, aki egy, a gyerekeit a világtól elvonultan nevelő, különleges eszméket valló férfit alakít, akinek felesége temetésére mégis vissza kell térnie az emberek közé.

Szintén beharangoztuk korábban Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man) című éjfekete vígjátékot, ahol a hajótörött Paul Dano a partra sodródott Daniel Radcliffe hulláját használja mindenféle praktikus dologra – teljesen őrült a film! Különleges darab az új-zélandi Vademberek Hajszája (Hunt For The Wilderpeople), amit a Hollywoodban már sztárként ünnepelt Taika Waititi készített – ő az új Thor film rendezője is! -, és a fesztivál után hamarosan a mozikba kerül német vígjáték, a Toni Erdmann sem átlagos darab. Kristen Stewart két munkával is bekerült a versenybe, az egyik a Nicholas Houlttal készült Azonosak (Equals), a másik a Kelly Reichardt rendezte Egyes Nők (Certain Women), ahol Michelle Williams és Laura Dern a partnere.

Itt vetítik először a francia-kanadai csodagyerek, Xavier Dolan új munkáját, az Ez csak a világ végét, amiben feltűnik Nathalie Baye, Vincent Cassel és Marion Cotillard is. Nemrég írtunk az Akit senki sem ismer (Complete Unknown) című drámáról, amiben Rachel Weisz csavarja el (újra) Michael Shannon fejét, de már felfigyeltünk az A homok alatt (Land Of Mine) című dán háborús filmre is. Izgalmasan hangzik a Neon Bika című brazil rodeós film, akárcsak az A semmiből (From Nowhere), egy amerikai tinidráma, a brit sci-fi, a Bennszülött (Native) és a thai Motel Mist is, ami egy különleges szexhotelbe viszi el a nézőt. Érkeztek munkák Bangladesből. Szlovéniából, Romániából és még Brazíliából, de van magyar esélyes is a versenyben, Hajdu Szabolcs új rendezése, az Ernelláék Farkaséknál

A Kitekintő névre keresztelt válogatás is izgalmas. Itt vetítik a Thx 1138 – George Lucas rendezői változatát, az Elvis & Nixon politikai drámát, a magyar főszereplőkkel is készült Fiú a vonatont, a Törés (Snap) című thai szerelmesfilmet, illetve a Közeli találkozások Zsigmond Vilmossal portréfilmet a nemrég elhunyt világhírű operatőrről. A bosnyák Danis Tanovic Halál Szarajevóban című munkája számos fesztiválról hozott el díjakat, és itt lesz látható Paul Verhoven új műve, az Elle is, de itt is vetítenek magyar filmet, Tasnádi István Memóját Lengyel Tamással, Molnár Áronnal és Haumann Péterrel..

A fesztivál egyik legizgalmasabb szekciója a Midnight Screenings, ahol éjfélkor olyan nagy klasszikusokat vetítenek, mint a Ragadozó Arnold Schwarzeneggerrel, Rémálom az Elm utcában, a Halloween – A rémület éjszakája, Az élőhalottak éjszakája, de lesz egy vadonatúj ijesztegető is, a dél-koreai Vonat Busanba – Zombi Expressz (Train To Busan), ami hihetetlenül izgalmas és óriási siker volt hazájában. Logikusan egy vonatnyi utasnak kell megküzdenie az egyre szaporodó élőhalottakkal, miközben az sem biztos, hogy a célállomáson élők várják őket. A filmbeli zombik a gyors fajtából vannak, nem a lassú csoszogósak! Lesz még egy zenés dokumentumfilmes válogatás, illetve hamarosan nyilvános lesz a CineFest rövidfilmes programja is.

Honlap: www.cinefest.hu