John Carpenter másodfokon is pert nyert Luc Besson ellen

A horrorkirály azért perelte be Bessont, mert a francia mozimágus a Lockoutban lemásolta a Menekülés New Yorkból sztoriját.

A párizsi fellebviteli bíróság pár napja másodszorra elítélte Luc Bessont plagizálásért, igazat adva John Carpenternek, aki szerint a 2012-es Lockout: A titok nyitja sztorija nem más, mint az 1981-es Menekülés New Yorkból másolata - írja a Variety. Besson cége, a EuropaCorp most kénytelen 450 ezer eurót (nagyjából 140 millió forintot) fizetni Carpenternek.

snakep.jpg

Az idős rendező, és a menekülés társforgatókönyvírója, Nick Castle még 2014-ben indítottak pert a Lockout alkotói (Luc Besson forgatókönyvíró-producer, valamint James Mather és Stephen St. Leger forgatókönyvíró-rendezők) ellen. Az első fokú ítéletet 2015 májusában Carpenternek adott igazat, és arra kötelezte Luc Besson cégét, hogy fizessen Carpenternek 22 800 dollárt (nagyjából 6,48 millió forintot), Nick Castle-nek 11 400 dollárt (3,24 millió forintot), a Menekülés New Yorkban jogait birtokló Studiocanalnak pedig 57 000 dollárt (11,2 millió forintot). Besson azonban fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen.

Na de miről is szólt a két film?

  • Menekülés New Yorkból: A disztópikus jövőben az amerikai elnök gépe pont Manhattenben, a bandák uralta, fallal körbezárt börtönszigete zuhan le. Egyetlen ember képes csak kihozni őt élve a bandák uralta barbár világból: az exkommandós elítélt Snake Plissken (Kurt Russell), akinek a mentőakcióért cserébe a szabadságot kínálják fel.
  • Lockout: A távoli jövőben az amerikai elnök lánya egy az űrbörtönbe látogat, de ott túszul ejtik a rabok. Egyetlen ember képes csak kihozni őt élve a bandák uralta barbár világból: egy ártatlanul elítélt, volt CIA ügynök (Guy Pearce), akinek a mentőakcióért cserébe a szabadságot kínálják fel.

Ennyi erővel amúgy George Lucas is beperelhette volna J.J. Abramst a 2009-es Star Trek Csillagok háborúja-hasonlóságai miatt (Az ébredő Erőről nem is beszélve). Hiszen ugye miről is szólt mindkét film? Egy csillagok közé vágyódó, fiatal farmerfiú összetalálkozik egy öreg katonával, aki ismerte a valódi apját, elindulnak az űrbe egy kocsmai verekedés után, ahol végül a főhős szétrobbant egy bolygópusztító harci gépezetet, kitüntetik egy ceremónián, de a melléjük keveredő, dögös nővel végül nem ő, hanem az a haverja jön össze, akivel az elején még utálták egymást.