Jönnek a németek!

Az aktuális és várható filmbemutatók listáját átfutva könnyen feltűnik a potenciális nézőnek, hogy ezen a tavaszon milyen sok német film kerül a mozikba a legkülönbözőbb műfajokból - akad dráma, doku és keserédes vígjáték is.

Én és Kaminski (Ich und Kaminski)

A törekvő és magabiztos fiatal műkritikus, Sebastian Zöllner az idős és vak festőről, Manuel Kaminskiról ír életrajzi regényt. Az egykor ünnepelt Kaminski, Picasso és Matisse barátja, mára elfeledve és visszavonultan él az Alpokban. Zöllner abban reménykedik, hogy a művész hamarosan meghal: ebben az esetben jó pénzért adhatná el könyvét. Ráveszi Kaminskit, hogy keressék meg együtt régi nagy szerelmét. A magányos alpesi házat hátrahagyva együtt utazzák be egész Európát. Az együtt töltött idő során Zöllner minden gátlás nélkül igyekszik faggatni az idős férfit régi titkairól és életének minden apró részletéről, de szembesülnie kell azzal, hogy vak és hanyatló egészségű útitársa testileg-lelkileg egyaránt sokkal keményebb, mint gondolta. A rendszerint szimpatikus fickókat alakító Daniel Brühl itt igazán élvezi a genyó szerepet, Jesper Christensen pedig a bölcs ellentétpárja ebben az izgalmas art road movie-ban.

A lakás (Die Wohnung)

Elhunyt nagyanyja tel-avivi lakásában Arnon Goldfinger dokumentumfilmes rendező sokkoló felfedezést tesz Németországban született nagyszülei múltjáról és barátairól. Miért volt a család jóban egy magas rangú náci tisztviselővel a háború előtt és a háború után is, és mit keresett az illető a harmincas évek végén Palesztinában? A magát is szerepeltető rendező hosszú utazás és több németországi látogatás során fejti fel a néhol egészen pikáns történet szálait, miközben minden eddiginél összetettebb érzésekkel kell szembesülnie családja múltjával, értékeivel és társadalmi helyzetével kapcsolatban. Számos fontos dokumentumfilmes fórumot megjárt, érdekes és fontos alkotás!

Elcserélt világ (Die abhandene Welt)

Margarethe von Trotta (Hannah Arendt, A másik nő) két kontinensen és két nyelven forgatta új filmjét, hiszen Németországból indulunk és Amerikában kötünk ki. Itt él az a hisztis, sztárallűröktől szenvedő operaénekesnő, aki egy fénykép tanúsága szerint megszólalásig hasonlít egy idősödő német férfi a közelmúltban elhunyt feleségére. A német férfi lánya, miután már nem bírja tovább apja elviselhetetlen nyüstölését, elindul New Yorkba, hogy utánajárjon a dolognak és szemtől szembe találkozzon a valóban elviselhetetlennek tűnő hasonmással, akinek viszont egészen megnyerő és rámenős ügynöke van. Az ún. doppelganger filmek különös világában persze bármi lehetséges: szerelem, sötét titkok és a megváltás is...

A legkúlabb nap (Der geilste Tag)

Egy dolog közös a fura és túlzottan is ambiciózus zongorista Andiban és a laza és könnyelmű Bennóban: mindkettőt halálos betegséggel diagnosztizáltak. Mivel úgy látszik, nem sok idejük van hátra, Benno meggyőzi Andit, hogy szökjenek meg a hospice-ből, hogy egy kalandos út során átéljék életük legjobb napját. Ügyesen pénzt szereznek és nekivágnak Afrikának. A hipochonder Andinak az utazás kezdete totális rémálom, míg Benno titokban arra készül, hogy végre az életben szembenézzen múltjával. Számos vidám és szomorú pillanatot élnek meg, ami a nézőt felváltva hol megnevetteti, hol megríkatja, hiszen tudjuk, hogy mi várja roppant szimpatikus hőseinket az út végén. A Bennót alakító Florian David Fitz egyben a - mellesleg csodásan fényképezett - film rendezője is.