Jönnek a robotok!

Milyen lehet a gép és ember közötti szex? Milyen lehet meghekkelni egy robotot, vagy fenékbe lőni légpuskával? A Humans első évadából kiderül!

Azt hinné az ember, hogy a robotok már lerágott csontok, illetve lerágott fémvázak. Hiszen az 1920-as évektől kezdve szakadatlanul írnak róluk a sci-fi szerzők, képernyőre küldték őket csetleni-botlani a rendezők. Már az 50-es, 60-as években napvilágot láttak olyan sci-fi klasszikusok, mint a Kiberiáda, vagy az Én, a robot. Ehhez képest viszont a valóságban még mindig távol vagyunk attól, hogy szobainas-szerű robotok vegyenek minket körül. Mi újat lehet akkor még elmondani erről a témáról 2015-ben? Hát épp ez az, hiszen igaz, hogy a robotok létével kapcsolatos filozófiai, etikai kérdéseket már jópárszor körbejárták, de közben óriásit változott a technikai környezet. Az informatika hatalmasat lódult előre a 60-as évek óta, és lerágott csont ide vagy oda, a „robotkérdés” újra érdekes tud lenni.


A 2015-ös Humans című sorozatot a héten kezdte vetíteni az AMC, és ma (szombaton) meg is lehet tekinteni az első részt. Az ízig-vérig brit sorozat több ügyes húzással is elkápráztatja mind a sci-fi, mind a sorozat imádókat. Először is a robotok működésének megformálásában már vastagon benne vannak a számítógépekkel kapcsolatos napi tapasztalataink, hiszen azokon hallgatunk zenét, nézünk filmet, dolgozunk, levelezünk és telefonálunk. Így hát egyfelől rendkívül ismerős, hihető a sorozat robotjainak viselkedése, másrészt viccesek is azok a jelentek, amikor egy emberhez megszólalásig hasonlító lény fagy le, vagy küld hibaüzenetet.


Oké, van egy rakás robotunk, és van egy világunk, amiben bizonyos munkaköröket robotok töltenek be. És akkor most mi van? Ennyi? Nos, pont ez a sorozat másik nagy dobása, hogy ezt az alaphelyzetet sikerül színesre, szagosra gömbölyíteni, hús-vér karaktereket helyezni bele, és egy lebilincselő történettel tölteni meg. A különböző emberi szereplők személyisége izgalmasan változik a sorozat előrehaladtával. Látjuk, hogy milyen szituációkat idézne elő a robotok térhódítása a hétköznapokban. Hogy milyen lehet meghekkelni, vagy átprogramozni egy robotot. Vagy fenékbe lőni légpuskával. Hogy milyen lehet a gép és ember közötti szex. Hogy hogyan tekintenénk őket előbb-utóbb családtagnak, vagy épp ellenkezőleg, hogyan ütné fel a fejét a „robotgyűlölet”. Ez persze mind semmi, hiszen egy robotos filmből nem maradhat ki a mesterséges intelligencia, a robotok én-tudata, meg a robotok lázadása című problémakörök felvetése, és ezekkel ez a film sem fukarkodik. De ennél többet nem mondhatunk, mert spoilerveszélyes vizekre eveznénk. Inkább kapcsoljunk ma este az AMC-re.

A PORT.hu ajánlja:

Humans - AMC: szombat, október 31., 23:00