Jurassic park, a megtalált világ

Új bőrt kapott a régi T-rex, tollat a használt velociraptor, de Spielberg nevezetes Jura-kori parkjában mégiscsak a spinoszaurusz a legfrissebb szenzáció. A Jurassic Park III. része kissé leporolta a korábbi őslénysztárokat is az újrahasznosítás előtt, de kivédendő a második részt kísérő elégedetlenkedést, újdonságként a dinók legnagyobb húsevő példányával, a spinóval rukkolt elő. A spinóra azért esett a választás, mert a maga idején vérengzőbb bestia volt tirannoszaurusz rexnél is. A koponyája két és fél méterre nőtt, ami mögött húszméteres testet viselt. A film paleontológus szaktanácsadója szerint ő volt a vérbeli gyilkos, mert a friss húst kedvelte, míg a T-rex feltehetően inkább dögöt evett.

Steven Spielberg 1993-as szenzációs ötlete, az őslények mint kalandhősök beemelése a mozivászonra, a második nekifutásban, az 1997-es Elveszett világban csak gyenge önismétlésre sikeredett. Az öntelt technika pusztán trükkös látványosságra kihegyezett önmutogatása maga alá gyűrt színészt, történetet, kalandot, mindent.

A dinótrilógia harmadik, legújabb része most visszaszerzi az ötlet becsületét. Most is tele van a történet különleges trükkökkel, Spielbergék fantasztikus állatkertjének látványos példányaival, de helyre billent az arány. Nemcsak az ember előtti világ különössége, hanem az emberi történet érdekessége is kellő figyelmet kapott a készítőktől ahhoz, hogy ne hagyja lankadni az érdeklődést, ne engedje a látvánnyal betelni a szemet. Alighanem jót tett dinóéknak, hogy eredeti forgatókönyv készült, más lett a rendező (Joe Johnston) és nem az őslénybájak viszik egyedül a prímet a néző meghódításában.

A műfajhoz illően nem túl bonyolult, de mégiscsak valamelyest árnyalt figurák jelennek meg a gondosan kitalált történetben, és jó színészek hitelesítik a hihetetlen kalandokat. A legnagyobb ötlet a független filmekből a dinók közé csöppent William H. Macy (Fargo) "bevetése", aki igazán derekasan állja a sarat a kalandos kommerszben is. A vérengző spinók fogcsattogtatása közben egy ügyetlen, balfék kisemberben felfedezteti a hőst, aki a családja megmentéséért legyőzi a félelmet, túlnő önmagán, miközben megmarad nevetséges kis balféknek.

A történet ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért. Ravasz trükkel ide csábítja a tudós dinókutatót az a házaspár, aki a szigeten reméli megtalálni egy balul sikerült kaland után ott földet ért kisfiát. Az egykori tudományos központot, az életre keltett dinók bölcsőjét már az enyészet vette birtokba meg a vérengzésben különleges intelligenciával jeleskedő őslények. A trükkmesterek keze munkáját dicséri, hogy a kezdetek, az első film óta nem csak az állatsereglet intelligenciája csiszolódott, meglepően sokat fejlődött a megjelenésük, nemegyszer megtévesztő az alakításuk: mintha tényleg életre kelt volna a dinóvilág.

A film végén seregnyi bőrszárnyú ősszörny kap szárnyra, s vesz irányt az emberlakta szárazföld felé. Nincs kizárva, hogy nem is a harmadik rész végét láttuk ekkor, hanem már a negyedik folytatás kezdetét.