Karácsonyi mesebomba és jelenség

Hetek óta róla zeng a média és az interneten is számos oldalon tájékozódhatunk Harry Potterről és a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskoláról. A film segítségével közel két és fél órán keresztül utazhatunk egy olyan világban, ahol akaraterővel és fantáziával szinte bármi megvalósulhat.

Harry nagybácsijával és nagynénjével, valamint azok mafla gyerekével él együtt egy városkában, anélkül, hogy tudna bármit is származásáról. Eszetlenül ordít a család minden tagja, Harry képes csupán egyedül a normális viselkedésre. No igen, ő nem mugli - azaz varázserővel bír, bár ő ezt eleinte még nem is tudja. Erős társadalomkritikát érezhetünk a sorok között.

Aztán elérkezik az idő, és mintha Csipkerózsika-álomból ébrednénk, végre eljönnek Harryért az övéi. A megmentő egy hatalmasra nőtt kemény motoros figura vajszívvel, loncsos hajjal és lepcses szájjal. Ő Rubeus Hagrid, aki sínre teszi a nem túl elkényeztetett gyereket. Shoppingolnak egyet csodaország egyik kisvárosában. Középkori hangulat, meghitt, múltbeli miliő, titokzatos boltocskák. Seprűszalonok a legújabb típusokkal, varázspálcaüzlet, és a legjobb bank, ahol ellenszenves, ronda, kesehajú koboldok dolgoznak csak és kizárólag.

A következő helyszín már a varázslókat kiképző felsőfokú oktatási intézmény mikrokörnyezete. Tipikusan angolszász vidék, a fű hihetetlenül zöld, a várkastélyok pedig hihetetlenül szépek. A baglyok ellenben rettenetesen alacsonyan szállnak, no igen, mivel itt ők vették át a postagalamb szerepét. Tény, hogy szebbek és rejtélyesebbek, mint szürke városi rokonaik. Belekukkantunk az iskola életébe, a repülésórába, a gyógynövények kotyvasztása órába, és láthatunk egy tényleg jó kis meccset. Talán a "légi rögbi kosárlabdával és a pankrációval vegyítve" kifejezés közelítene legjobban a kviddicsnek nevezett labdajátékhoz. Újdonság volt, hogy itt a csapatok koedukáltak voltak, éljen az egyenjogúság.

Harry és két barátja, Hermione Granger és Ronald "Ron" Weasley titkok és rejtélyek sokaságával találja magát szemben. Félelmetes és gonosz hatalmakat, egy háromfejű kutyulit, az önbecsapásra való hajlamot, önmagukat és még pár "pitiáner" dolgot kell legyőzniük a merész fiataloknak. Szerencsére mindig akad egy-egy segítő karakter is. Igazi izgalmas gigamese kentaurral, unikornissal, manókkal, sárkányivadékokkal és sok árnyékkal.
A szereplőgárdából Daniel Radcliff Harryként, Richard Harris és Maggie Smiths professzorokként, és Alan Rickman, a permanensen pikkelő, alattomos tanár szerepében hagy mély nyomot a nézőben. Mesések.

A belső terek, a díszletek - a mozgolódó lépcsők, az angol gótika boltozatai, a hatalmas csarnokok, a díszes termek, a kviddicspálya, a megasakk -, de a jelmezek, valamint a számítógépes animáció és a trükkök is magukkal ragadók. Mindezt a hókuszpókuszt a John Williams - Csillagok háborúja-filmek, Mesterséges értelem, a Ryan közlegény megmentése, stb. - által szerzett muzsika festi alá kellőképpen hatásosan.