Keddi ez+az

Ezen a kedden a színház viszi a pálmát, már ami a darabszámot illet. Azért becsempésztünk pár nemszínházat is azoknak, akiknek nem az a kedvenc műfaja.

Rumcájsz

Budapest Bábszínház, február 8., 10:00

Képzeljétek, egyszer egy nagy zsák búzát vittem őrölni a fölső molnárhoz, aki azt se szó, se beszéd, elvette tőlem. Ott álltam hát egy szem búza nélkül. Na, ekkor érkezett a híres erdei rabló, Rumcájsz. Megtudta, mit tett velem a molnár, előkapta a csodaverklijét, amit még a vízimanótól kapott, és elkezdte sebesen tekerni. Hirtelen minden visszafelé ment. Az ottani sok zsákból kiszóródott a Iiszt, maggá változott, a mag visszakerült a földbe.


Az ember tragédiája

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház - Színházterem, február 8., 16:00

Madách Imre nagylélegzetű drámai költeménye a gimnazisták kötelező olvasmánya. A Kolibri Színház előadása nem csak őket, de a kicsivel fiatalabbakat és az idősebbeket is megszólítja. Az alkotók a szöveg hiteles tolmácsolása mellett arra törekszenek, hogy az újszerű színpadi megoldások, a digitális látványvilág és az interaktivitás révén minden korosztály maradandó élménnyel gazdagodjon, megtalálja a mű számára legfontosabb üzenetét.


VÁRkert Mozi - A művészet templomai – Tintoretto: Egy lázadó Velencében

Várkert Bazár, február 8., 18:00

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat most látható része az olasz reneszánsz utolsó nagy művésze előtt tiszteleg, születésének ötszázadik évfordulója alkalmából. Tintoretto életén és vásznain keresztül a nézők megismerhetik a korabeli várost, majd egyre jobban feltárul, milyen hatással volt a pusztító pestisjárvány Velence mindennapjaira és művészetére.


Bűn és bűnhődés

Kolibri Pince, február 8., 18:00

Egy ifjúsági- osztálytermi monodráma kétszer negyvenöt percben foglalkozik az elgondolás alapjául szolgáló Bűn és bűnhődés című Dosztojevszkíj regénnyel és annak gondolatiságával. A komplex színházi nevelési program célja, hogy körüljárja a bűn fogalmát, mialatt főként az alábbi kérdésekre keresi a választ: Mi a bűn? Miért kell egy "rossz" cselekedet után bűnhődnünk? Miért zárnak el embereket? Mi gátol bennünket abban, hogy bűncselekményt kövessünk el?


GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub – Szőcs Petra-est

Magvető Café, február 8., 18:00

Ötödik alkalommal a kortárs magyar irodalom és film kiemelkedő tehetsége, Szőcs Petra lesz a filmklub vendége, aki a Déryné, hol van? című Maár Gyula filmet hozza magával.


Mesteremberek

Katona József Színház, február 8., 19:00

A népszerű skandináv drámaíró, a dán Line Knutzon egyszerre végtelenül szórakoztató és rettenetes helyzetekkel teli darabja az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kortárs vígjátéka.


Egy különleges nap

6szín, február 8., 19:00

Róma, 1938. május 8. különleges nap a fasiszta Olaszország népének, hiszen ezen a napon látogat a Führer Mussolinihez. A nemzeti ünnepnap miatt mindenki a parádéra siet, csak Antonietta, a nagycsaládos háziasszony marad otthon. Egy véletlen folytán megismerkedik a szintén a házban lakó titokzatos férfival, Gabriele-vel, akiről nyugtalanító pletykák keringenek.


Burok

MU Színház, február 8., 19:00

A születésünkre nem emlékszünk, a haldoklásunkat már nem tudjuk majd elmesélni. A szülés hasonlóan elementáris határhelyzet – túl a valós téren és időn, kivételes tapasztalás. A Tünet Együttes új produkciójában a szülés élményét kíséreli meg felidézni, szétszálazni és megmutatni testtel, szóval és képpel.


Fülei Balázs (zongora)

Zeneakadémia (Solti György Kamaraterem), február 8., 19:00

Beethoven három utolsó zongoraszonátája a berlini Schlesinger kiadó felkérésére készült 1820 és 1822 között. Az E-dúr (op. 109) ajánlása Maximiliane Brentanonak, egy fiatal arisztokrata hölgynek szól, jellegzetes példája annak, amit a kortársak „női” szonátának neveztek. Az op. 110-es Asz-dúr műnek nincs ajánlása, de teli van személyes utalásokkal. A titok nyitja a halhatatlan kedves, vagyis a mai kutatások szerint Brunszvik Jozefin, aki 1821. március 31-én hunyt el.


A sehova kapuja

UP Újpesti Rendezvénytér, február 8., 19:00

"A sehova kapuját akkor léped át, amikor úgy érzed, hogy nem kell tovább tapogatóznod a fal mentén , minden kérdésedre választ kapsz és boldog lehetsz a földön. A sehova azonban, csak egy buta és kegyetlen szürke köd. Elhomályosítja a szemedet és eltompítja az agyadat."


CigányKeddV - Romengo

Turbina Kulturális Központ, február 8., 19:00

Havonta érkezik a Turbinába a CigányKeddV koncertsorozat, ahol a legőszintébb, legboldogabb roma zenekarok muzsikáira mulathattok! A lüktető hangulatot, önfeledt bazseválást megcélozva minden hónapban más-más zenészeket hívunk meg, de a jókedv állandó marad: gitár, tambura, pálinka, harmonika, amíg csak bírják a táncos lábaink.


Seb

Vallai kert, február 8., 19:00

Odüsszeusz megsértette Philoktétészt.
Philoktétész gyűlöli Odüsszeuszt.
Odüsszeusz semmibe veszi Philoktétészt.
Odüsszeusznak szüksége lett Philoktétészre.
A jóslat szerint Philoktétésszel együtt vehetik csak be Tróját.


Szerelmek városa

Vigszínház, február 8., 19:00

Párizs nyüzsgő utcái, művészek, artisták, színészek és arisztokraták magával ragadó kavalkádja. A történet középpontjában Garance, a gyönyörű színésznő áll, és négy férfi, akik mind szeretik: egy pantomimművész, egy színész, egy bűnöző és egy arisztokrata.


Egyasszony

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Jurányi Ház, március 8., 19:00

Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól azt a diagnózist kapta, hogy kislánya a születés során vált súlyosan mentálisan sérültté. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A megrázó őszinteségű blogból könyv született, a könyvből pedig színházi előadás.

 

Wayne Marshall (orgona)

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), február 8., 19:30

Az orgonaművészek évszázadok óta csodált erénye, hogy ismerik a rögtönzés művészetének titkait. Milyen jó volna, ha nemcsak az Orgona-párbajokon, de egy „átlagos” orgonakoncerten is hallhatnánk improvizációt! - sóhajt fel a zenekedvelő. A brit vendégművész teljesíti ezt az óhajt, koncertjét improvizációk keretébe foglalva.


A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara, vez.: José Cura

Zeneakadémia, február 8., 19:30

Ottorino Respighi hegedűversenye, a Concerto gregoriano 1922-ben született és három évvel később, a zeneszerző vezényletével Budapesten is elhangzott. A Pesti Hírlap kritikusa akkor megállapította, hogy Respighi virtuóz zenei kolorista, grandiózus hatásokban remeklő hangszerelő, aki még egyszerűségében is rafinált, karmesterként pedig finom és elegáns, könnyed és előkelő.


MAO - Legendás albumok | Oliver Nelson: The Blue and the Abstract Truth

BMC - Opus Jazz Club, február 8., 20:00

A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A MAO muzsikusai tanulmányozzák és internalizálják az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva.