Kék mélység

Felejthetetlen látvány-élmény a BBC új természetfilmje, amely a világ tengereinek élővilágát mutatja be. A film anyagának nagy része minden idők legnépszerűbb természetfilmje, a Kék bolygó (Blue planet) c. sorozathoz készült. Húsz operatőr-csoport 7000 órányi anyagot forgatott le, több mint 5 éven keresztül, a világ 200 helyszínén, a Sarkvidékektől a meleg déli tengerekig, a homokos fövenytől a mély tengerek örök sötétségben levő rétegeiig.
"A Kék mélység egy soha nem látott világba visz, amely Földünkön még érintetlen maradt. Annak ellenére, hogy bolygónk több mint kétharmadát víz teszi ki, többet tudunk a Holdról, mint arról, hogy mit rejt az óceánok mélye" - mondja a film rendezője Alastair Fothergill.

Az alkotók nem zúdítanak ránk mindenféle tudnivalót a látottakról, a természetfilmekből ismert módon, inkább külön a film számára komponált zenével kalauzolnak lenyűgöző tájakra - a film zenéjét George Fenton (Gandhi, Kiálts szabadságért) az ötször Oscar-díjra jelölt zeneszerző szerezte -, olyan látványvilágot tárva elénk, amely szüntelenül provokálja a kérdést, hogy vajon igaz-e mindaz, amit látunk. A film készítői mellőztek minden olyan trükköt, amely népszerű mozikban használatos, azt vallva, hogy maga az élet sokkal erősebb, mint a fikció. A hangzás, a képi minőség, a vágás, mind-mind tökéletes minőségben, azt szolgálja, hogy soha nem látott élménnyé legyen a film. A természet olyan jelenségeinek lehetünk tanúi, amelyek az ember számára talán mindeddig rejtve maradtak - albatroszok és delfinek bravúros össztáncának, az életért folytatott kegyetlen küzdelmeknek, az örök éjszaka sötétségében levő, misztikus tenger mélyét önnön fényükkel bevilágító kis lényeknek, a szinte már giccsbe hajló forma-, és színkavalkádnak, a korallzátonyok születésének. Mindezt monumentális, megunhatatlan, gyönyörű képsorokban.

Az új természetfilmes látásmódot hozó filmek sorában, amelyek kultfilmekké lettek - Baraka, Mikrokozmosz, Vándormadarak - a Kék mélység méltó, elegáns, és hiteles dokumentuma az óceánok világának. Bátran nézzék meg azonban a klasszikus természetfilmeket kedvelők is, minden korosztályból, garantáltan nem fognak csalódni!