Kell egy csapat

  • L. Zs. / PORT.hu

A Mission: Impossible, a Charlie angyalai, valamint a Starsky és Hutch után a nyolcvanas évek népszerű sorozata, A szupercsapat sem kerülhette el sorsát és a mozivásznon landolt. Joe Carnahan rendező kezei közül azonban valami szuper helyett ezúttal középszerű anyag került ki.

A fantasztikus négyes
A különleges egység tagjaiból verbuválódott négyes megrendelésre dolgozik, most éppen Irakban. A főnök, Hannibal Smith ezredes (Liam Neeson) kedveli a jó szivarokat és akkor van elemében, ha különösen agyafúrt tervet kell kifundálnia. A sármos szoknyabolond, Peck hadnagy (Bradley "Másnaposok" Cooper) a kivitelezésben profi, Baracus őrmester (Quinton Jackson) pedig sofőrként teszi magát hasznossá, valamint fizikai erőfölényét használja ki. A kissé őrült Murdock százados (Sharlto "District 9" Copley) sem nélkülözhető, hiszen mestere a repülő szerkezetek vezetésének.

A baglyok nem azok, amiknek látszanak
Elvállalják egy dollárhamisító összeesküvés felszámolását a CIA megbízásából, ám a dolgok rosszul sülnek el. A csapatot olyasmivel vádolják meg, amit nem követtek el, rangvesztés és börtön vár rájuk. A titokzatos CIA-ügynök, Lynch (Patrick Wilson) segítségével megszöknek, de nyomukban van a katonai rendőrség nyomozója, Charissa Sosa (Jessica Biel), aki egyúttal Templeton "Szépfiú" Peck ex-csaja. A csapat a túlélésért küzd, miközben próbálják tisztára mosni a nevüket.

Alapanyagok fűszerek nélkül
Az alkotók belepakoltak minden szükséges elemet a filmbe, a karakterek sorozatból ismert jellegzetességeit sem spórolták ki. A cool Hannibal Smith imádja a szivarokat és az idézeteket, a sármos Peck a nőket, az eszelős Murdock a repülést, a morcos Baracus pedig a járgányát, ellenben gyűlöli a repülést. Van katonaság, küldetés, valamint akciók, lövöldözések és robbantások minden mennyiségben. A film humoros is akar lenni, de sajnos a poénok többnyire laposak, a párbeszédek pedig bénák.
Az illusztris szereplőgárda görcsösen igyekszik kihozni valamit a meglehetősen gyenge alapanyagból, de sajnos csodákra ők sem képesek. Ha ebből ugyanúgy készülnek folytatások mint a Mission: Impossible és a Charlie angyalai esetében, akkor eme kiváló figurák és remek színészek (gondolok itt elsősorban Liam Neesonre, Bradley Cooperre és Sharlto Copley-re) sokkal jobb forgatókönyvet és tehetségesebb rendezőt érdemelnek. Aki azonban csupán vizuális popcornra vágyik, az ezzel a filmmel is megtalálhatja a számítását, hiszen akciókban nem szenved hiányt. Más kérdés, hogy ezek sem lépnek túl a megszokott kereteken és a fordulatok is meglehetősen kiszámíthatóak. Talán egyetlen eredeti mozzanatként a tankkal való zuhanás említhető, de végül ezt is agyoncsapják a bugyuta zárójelenettel. Ez a film önmaga paródiája.

Kinek ajánljuk?
- Akit a sorozat iránti nosztalgia elvakít.
- Aki hangos lövöldözések zajára óhajt kikapcsolódni.
- Aki Bradley Cooper jelentősen kigyúrt felsőtestére kíváncsi. Továbbá aki Jessica Bielre még állig begombolkozva is kíváncsi.

Kinek nem?
- Aki igazán szórakoztató akciófilmre vágyik.
- Aki szofisztikált humorra számít.
- Aki nem szereti, ha egy erőszakos küldetést Gandhi-idézettel legitimálnak.

5,5/10