Kezedben a jövő

  • TóCsa / PORT.hu

Sam Garbarski alkotására a Berlinale filmfesztiválon figyelt fel a nagyérdemű, ahol versenyben volt a neves Arany Medve díjért is. Bár a gyermekéért hatalmas áldozatokat vállaló szülő témájában semmi új nincs, az alkotóknak mégis sikerült újszerű nézőpontból megközelíteni a problémát.

Szex

Garbarski filmje témájához képest rendkívül visszafogott alkotás. Hősnője úgy próbál meg pénzt szerezni haldokló unokája műtétjére, hogy a piroslámpás negyed egyik kupijában kezével elégíti ki a rászoruló férfiakat. Mivel már javában az ötvenes éveit tapossa, így mindezt egy falban lévő lyukon keresztül teszi. Bár a téma könnyen szolgálhatott volna ostoba tréfák alapjául , Garbarski mindvégig diszkréten áll hozzá, és szinte már konzervatívan a kamera sosem mutat többet egy kéz ritmikus mozgásánál, ráadásul a szóbeli vulgaritás is elmarad, illetve csupán akkor használják, amikor a történet indokolja (a barátnők felvilágosítása jelenet során ez rendkívül indokolt).

Karakterek

Az Irina Palm vérbeli színészfilm. A rendező szerencséjére a botrányos életű rockénekesnőből igazi színésznővé átalakult Marianne Faithfull fantasztikus átéléssel hozza az érzelmeit elfojtó és látszatnak élő nagymama figuráját, és a karakterfejlődésének minden pillanata hitelesen mutatja be, hogy az igazi érzelmekért cserébe miképpen képes levetkőzni magáról a társadalom korlátait. Ebben méltó társa a kupitulajdonost alakító Miki Manojlovic, aki a film realista cselekményének elemeléséért felelős, hiszen egy olyan jószívű, ugyanakkor kőkemény figurát alakít, akiről egyébként nehezen képzelnénk el, hogy a sok bögyös-popsis lány között pont az ötvenes éveit taposó Irinába szeret bele, de neki még ezt is elhisszük. A film magyar vonatkozásáért felelős Gryllus Dorka játssza azt a lányt, aki betanítja Irinát a farokverő szakma csínjára-bínjára, és bár a főszereplőknél jóval kisebb szereppel bír, azért kellően fajsúlyos, és a film egyik pillanatában még egy magyar mondat is elhagyja a száját.

Summa

Garbarski hálát adhat az égnek a kiváló színészeiért, mivel bár nem elsőfilmes rendező, a szakmát igencsak körülményesen űzi. A film a 103 perces játékidejével egyáltalán nem hosszú, de számos pontján mégis hosszúnak és feleslegesen nyújtottnak tűnik, ráadásul a sztori fordulatai és bonyodalmai is jó előre kiszámíthatóak. A sokáig rögrealista történetet a végére aztán elemeli a földtől, és túlságosan elviszi egy mesterkélt happy end irányába. Ennek ellenére a kiváló alakításoknak és az itt-ott megvillanó humornak (például megtudhatjuk, mit is jelent a péniszkönyök) köszönhetően az Irina Palm mégis élvezetes darab, ami elejétől végéig telve van szívvel-lélekkel.

Kinek ajánljuk?
- Az angol kitchen sink cinema szerelmeseinek.
- Mély empátiával rendelkező embertársainknak.

Kinek nem?
- Akik utálják, ha egy szexről is szóló filmben nem mutatják a szexet.
- Akik könnyen zavarba jönnek a kényes témáktól.