Kifacsart hősök

Egy átlagos szuperhős képes repülni, hálót kilőni vagy irtózatos ereje van, de akadnak olyanok is, akik valami kevésbé szokványos képességgel hívják fel magukra a figyelmet, mint a Marvel legújabb képregényfeldoldozása, a Hangya hőse, aki képes összezsugorodni és a rovarokkal kommunikálni. A furcsa képesség ugyanakkor nem feltétlen tesz furcsává egy szuperhősös filmet – A fantasztikus négyes hősei például furcsák, a film mégsem az -, de összeraktunk egy kis listát a valóban szokatlan szuperművekből.

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) 2014

Riggan Thomson valamikor egy Birdman nevű szuperhőst játszott, majd szerepe és ő maga is feledésbe merült, és most egy Broadway darab színpadra állításával és eljátszásával szeretne visszatérni a szakmába. Csakhogy a színész és egykori karaktere soha nem váltak el, ő még mindig szuperhősnek hiszi magát, és valóban ott száll felette szuperalteregója, akit csak ő lát, hogy mindenfélét sugdosson a fülébe. Alejandro González Inárritu rendező egyik zseniális húzása, hogy a címszerepre Michael Keatont kérte fel, Batman egykori életrekeltőjét, aki tudja, milyen az, ha valaki legendás képregényhős volt, majd lemondtak róla, de a Birdman nagyon sok dolog miatt zseniális, kezdve a főhős lelkivilágának megjelenítésétől a főszereplőket követő csodás kameramunkán át a fantasztikus zenéig. 

A Port.hu értékelése: 7

A sebezhetetlen (2000)



Egy vonatszerencsétlenség egyetlen túlélője egy tök átlagos pasas, egy biztonsági őr, aki egy karcolás nélkül megúszta a tragédiát. Nem sokkal később titokzatos ismeretlen férkőzik bizalmába: Elijah Price képregény-gyűjtő szerint nem véletlenül történnek vele a dolgok, hanem szuperképességei vannak. A csontsorvadásban szenved és törékeny csontjai miatt viszont Mr. Üveg névre hallgató Elijah szerint kettejük sorsában sok a hasonlóság, természetfeletti képességeik kiegészítik egymást. M. Night Shyamalan talán legjobb filmje a feje tetejére állítja a szuperhős zsánert, és azt a kérdést teszi fel, milyen mégis halandónak maradni minden hihetetlen változás ellenére. 

A Port.hu értékelése: 8

Spermafióka (1997)


A South Park kitalálói, Matt Stone és Trey Parker felelnek ezért az elképesztően idétlen és sok szempontból roppant eredeti komédiáért, amelyben egy kedves, naív mormon srác, Joe Young a nagyvárosban megtéved, és, hogy közelgő esküvőjét finanszírozni tudja, kipróbálja magát a pornóbizniszben, de amikor mégis kiszállna, a rosszfiúk elrabolják a menyasszonyát. Ekkor lesz hősünkből Orgazmo, a gyönyörosztó igazságtevő, istenfélő szuperhős. A főszereplőt maga Trey Parker alakítja, akiről rég tudjuk, hogy szeret mindenfélének beöltözni – például nőnek az Oscar-átadóra -, és bár csapnivaló színész, a történet annyira elszállt és röhejes, hogy ez most megbocsátható, bár gondolom a mormonokat nem tette mindez boldoggá. 

A Port.hu értékelése: 5.7

Scott Pilgrim a világ ellen (2010)


Bryan Lee O'Malley képregénye a popkultúra szinte minden elemét magában foglalta a videójátékoktól a zenén át a mangáig, és persze a szuperhősökig, feldolgozása pedig a legjobb kezekbe került Edgar Wright személyében. Hőse Scott Pilgrimre, a 22 éves basszusgitárosra, aki beleszeret egy Ramona nevű lányba, de ahhoz, hogy szerelmük kiteljesedjen, Scottnak párbajban le kell győznie a lány korábbi kapcsolatait, akik között van hírhedt deszkás, vega rocksztár, sőt, félelmetes egypetéjű ikrek is. A mindig gyíkarcokat játszó Michael Cena a legvalószínűtlen szuperhős, és a rendező van olyan szemtelen, hogy olyan „igazi” hősöket állít vele szembe a pazarul megkomonált párharcok során, mint Chris Evans (Amerika kapitány) vagy Brandon Routh (Superman).

A Port.hu értékelése: 6.7

Mystery Men – Különleges hősök (1999)

Egy film, amely előre megjósolta az eljövendő szuperfilm őrület minden kliséjét és vadhajtását, és a jövőbelátáson túl még roppant szórakoztató is. A csavar a címbéli különleges hősök a legnagyobb pancserek a világon, ám otthonuk, a kitalált Champion City csak rájuk számíthat, miután a város igazi szuperhőse volt olyan ostoba, hogy a népszerűség hajhászása közben kivonta magát a forgalomból és szabad utat adott a legnagypbb gonosztevőnek, Casanova Frankensteinnek. Van azonban egy titkos társaságról, akik nappal dolgoznak, éjjel viszont járják a várost izgalmakra vadászva. Szedett-vedett hős: a lapátos ember, a kanálhajlítgató, a tekegolyó-dobálás virtuóz hölgye és a többiek. Igazi lúzerek, és nem csoda, hogy vezetőjük az ilyen szerepekben lubickoló Ben Stiller.

A Port.hu értékelése: 5.5