Kitömött macska, kitömött egér

Amikor egy pszichothriller végig az első perctől nyilvánvaló tételmondatát igyekszik csavarosan eladni, nem marad más szórakozás, csak az űrbázisszerű kórház látványa és a jópofa beállítások.

Robin Cook vélhetőleg sztetoszkóppal verte volna lilára az elsőfilmes Gilles Marchandot, ha időben olvasta volna a forgatókönyvet. A gonosz sebész abúzálja csinos nőbetegeit, a gyakornok pedig sejti ezt. A film végig akörül pörög, hogy most akkor lelepleződik-e a sötét tekintetű bajkeverő, ám a macska-egér játék kitömött állatokkal nem annyira vicces, ha nincsenek mellé abszurd robbanások.

Dr. Philipp gonosz. Csúnyán néz. Altatót lop a szekrényből. Beadja megoperált nőbetegeinek. A főhősnő elájul a közelében. A főhősnőt érdekli az orvos, de fél is tőle. Dr. Philippet is érdekli a főhősnő, de mégsem kapja el. Aki a főcímig nem rakja össze a sztorit, az tényleg nagyon készen van. A doktor által Bambinak becézett bociszemű szőke titokzatos összeesései és álomszerű álmai valami misztikus dolgot sejtetnek, pedig nincs mögötte semmi ilyen.

A tipikus fesztiválszivatás esete, a Cannes-i ajánlóban David Lynch és Lars von Trier nevét merik ezzel a fossal egy oldalra venni. Anyagi érdekeltség esetén magam sem vetem meg a hatásvadász jelzőket, de ebben az esetben saját körülpreparált vénámmal fojtottam volna magam kómába, ha például minden idők legjobb kórház- és tévésorozata, a Kingdom merül fel asszociációs párként a Bambi mellett.

A végig unalmas klisékkel dolgozó, totálisan humormentes, egysíkú, csoffadt karakterekkel variáló film egyetlen vállalható momentuma Pierre Milon operatőr gyönyörű képei. A szupersteril kórház cyberplasztikfehér íveiről beflesselhet Kubrick keringőző űrbázisa, amit a díszletesek titkos Pantone-kódokból kevert kékkel bolondítanak meg.

A kórház belterének scifis jellegét erősíti a folyosón automatikusan közlekedő szekrények és edények között inverz Darth Vaderként menetelő pszichopata sebész, de ezt már tényleg kínomban találtam ki. Ha valaki mégis megnézné az Urániában, szórakozhat közben a díszterem egyébként eszméletlenül zavaró tükörfalával.