Kölykök a vágyvillamoson

A mexikói "Megáll az idő", mely hazájában a legnépszerűbb film volt az utóbbi években, politikai tabuk helyett szexuális tabukat döntöget. A huszonéves szépasszony, Luisa váratlanul igent mond két tizennyolc éves fiú erotikus felhangoktól cseppet sem mentes meghívására, s elindulnak egy kalandos road movie-ra a mexikói tengerpart felé...


A mexikói Alfonso Cuarón tíz éves hollywoodi kitérője után tért vissza hazájába, s leforgatta az ország eddig legnézettebb filmjét. Az "Anyádat is"-t kezdetben tizennyolc éves korhatárral játszották a mexikói mozik, de miután a közönség valóságos rohamot indított a pénztáraknál, eltörölni kényszerültek azt. A mexikói "Megáll az idő" politikai tabuk helyett szexuális tabukat döntöget. A "Korcs szerelmek" után újra egy bombasztikus mexikói film.

Mit akarhat egymástól férfi és nő? Az örök kérdésre a különböző filmműfajok változó utakon keresik a választ. A két fél közötti tünékeny boldogságot a pornó filmek főként a szexben, a road movie-k a szabadságban, a szerelmi drámák pedig a lélek tájékán vélik megtalálni. Alfonso Cuarón filmje, az "Anyádat is" e három népszerű műfajt egyesíti.

A huszonéves Luisa, miután elege lesz abból, hogy elnézze férje gyerekes félrelépéseit, elhagyja őt, s vele régi életét. Váratlanul igent mond két tizennyolc éves fiú erotikus felhangoktól cseppet sem mentes meghívására, s elindulnak egy kalandos utazásra Mexikóban. A srácok a tizenévesek nyers és következményekkel nem törődő szexuális nagyszájúságával zsongják körül a nőt, de hamarosan kiderül Luisához képest még ők is korlátok közt élnek.

A történet mindhárom említett műfaj mozgatórugóját végigjátssza. A pornó filmek etikája győzedelmeskedik s az út során bekövetkezik a három szexuális aktus a három lehetséges variációban. A road movie természetesen a tengerpartra vezet, az egyesülés pedig a megsemmisülés felé. Hármuk közül Luisa bizonyul a legszabadabbnak s így ő lesz az, aki a szabályokat diktálja. A fiúkat szembesíti vágyaik, s egymással való rivalizálásuk legrejtettebb indítékaival. A történet során mindvégig ott lebeg a kérdés, valójában mit akarhat Luisa? Mitől lesz valaki ilyen könnyed, gátlástalan és kíméletlen? A film vége olyan választ tartogat, mely felülírja annak előzményeit. Luisa számára a moralitástól megszabadult szexuális szabadság ára a halál előtti utolsó visszaszámlálás beindítása. Egy ilyen viszonyítási pont vetületében a film már nem válik csupán a kamaszok azonnali kielégülést kereső felszínes szórakozásává. Megmutatja következményekkel mit sem törődő tetteik újra és újra hazugsághoz vezető látszatszabadságát. Az "Anyádat is" attól válik izgalmas és érdekes mozivá, hogy virtuóz módon játssza végig a három műfaj jól ismert szabályait, de a szokásostól eltérően nem áll meg a határoknál. Könnyed és kíméletlen mestermű, melynek felszíni szárnyalásai saját mélységeinek ismeretétét tükrözik.