Különleges koncertre hívja a swing szerelmeseit Gájer Bálint

Az énekes egy 16 fős big banddel lép színpadra a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében október 6-án, szerda este, a koncert ráadásul védettségi igazolvány nélkül is látogatható. A rendhagyó koncertről, a pandémia időszakáról, terveiről és az apaság örömeiről is mesélt nekünk.

- Nem mindennapi fellépésre készülsz. Mondhatjuk, hogy ez a koncert egy igazi mérföldkő az életedben?

Teljes mértékben. Habár egy-két dal erejéig már volt szerencsém színpadra állni a Budapest Jazz Orchestrával, ez lesz az első alkalom, hogy egy teljes hosszúságú koncerten is együtt zenélhetünk majd. Ez többek között azért is óriási dolog, mert az embernek nem minden nap adódik lehetősége egy 16 fős big banddel - és egy plusz ütőhangszeressel, Tar Gergellyel - együtt muzsikálni, ráadásul egy ilyen nívós helyszínen, mint a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem. Pláne ebben a bizonytalan helyzetben, amikor nagyon nehéz tervezni, hiszen nem tudhatjuk, mit hoz a holnap. Így aztán különösen boldog vagyok, hogy létrejöhet ez a koncert és rendkívül izgatottan várom a szerda estét.

- Milyen programmal készültök? Mire számíthat az, aki jegyet vált az eseményre?

Szinte csak és kizárólag magyar nyelvű dalok lesznek repertoáron, saját szerzemények és feldolgozások egyaránt. Néhány poposabb jellegű számomat csak erre az alkalomra hangszereltük át, hogy ezen az estén azokat is autentikus big band megszólalással hallgathassa majd meg a közönség. Emellett nagy örömömre szolgál, hogy egy

számomra nagyon kedves vendég is emeli majd az est fényét, Szolnoki Péter személyében.

Évekkel ezelőtt Peti is dolgozott már együtt a Budapest Jazz Orchestrával, ugyanis a Bon Bon „Swing” című lemezét együtt készítették el annak idején, így aztán adta magát a dolog, hogy néhány dalt arról az albumról is előadjunk majd közösen október 6-án este.

 

Forrás: Gájer Bálint

 

- Biztosan fantasztikus érzés újra koncertezni, a pandémia okozta hatalmas kihagyás után. Mivel töltötted az idődet a kényszerpihenő alatt?

A bezártság alatt belekóstoltam a műsorkészítésbe és az ezzel járó egyéb teendőkbe is, ugyanis a YouTube csatornámon elindítottam a Backstage Portré című videó sorozatomat, amelyben közkedvelt és általam szeretett és tisztelt zenészbarátaimmal, kollégáimmal beszélgettünk karrierjükről, pályafutásuk fontos állomásairól, a kezdetektől napjainkig. Illetve a karantén időszak alatt tudtuk meg, hogy feleségem gyermeket vár, július 10-én pedig meg is született szemünk fénye, Kristóf. Bár idén nyáron már szerencsére rengeteg fellépésem volt, így is igyekeztem a lehető legtöbb időt vele és a kedvesemmel tölteni. Emellett pedig elkezdtük rögzíteni a negyedik nagylemezem anyagát is.

- Kérlek, mondj pár dolgot a készülő új albumról. Mikor vehetik végre kezükbe a rajongók?

Stílusát tekintve marad a tőlem megszokott swinges, latinos, popos világ, hiszen ez az, ami igazán én vagyok és amiben igazán otthonosan érzem magam. A különbség talán annyi, hogy

a feldolgozások terén az autentikusabb, klasszikus dalokhoz nyúltunk vissza a kortárs pop slágerek „swingesítése” helyett,

illetve, hogy míg az első két lemezemen vegyesen kaptak helyet magyar és angol nyelvű szerzemények, ezúttal csak az anyanyelvemen énekelek majd. Továbbá egy duett is szerepel majd rajta, amelyben a fantasztikus Szőke Nikoletta lesz a partnerem, illetve négy dalban a Budapest Jazz Orchestra is közreműködik a korongon. Ezeket természetesen élőben is előadjuk majd a Müpa-béli koncerten, az album megjelenését pedig valamikor 2022 tavasz végére tervezem. Három dalt ugyan már ismerhetnek róla mindazok, akik követik a munkásságomat, de úgy gondoltam, akkor érdemes majd piacra dobni, amikor biztosan lesz rá lehetőségem, hogy népszerűsítsem és élőben is bemutassam a nagyközönség számára.

- Már csak három hónap van hátra az évből. Mik a terveid az esztendő hátralevő részére az október 6-i koncertet követően?

Szerencsére idén nyáron már rengeteg helyre sikerült eljutnom a fellépéseimnek köszönhetően és hál’ Istennek a karácsonyi és a szilveszteri időszakra is már most nagyon sok megkeresés érkezik. Elsősorban ezeknek igyekszem majd eleget tenni, de ősszel elindul a klubszezon is, illetve a készülő negyedik nagylemezem munkálatait is szeretném folytatni és be is fejezni még ebben az évben. És persze mondanom sem kell, hogy

jelenleg az apai örömök megélése az egyik elsődleges „feladatom”,

aminél jobb dolgom természetesen nem is lehetne az egész világon.