Lara Croft: Tomb Raider

Miután Hollywood már az összes képregényről lenyúzta a létező összes bőrt, most a számítógépes játékok között kénytelen megfilmesíthető alapanyag után kutakodni. S míg a Pokémonok csak rajzfilmként kísértik a szellemi táplálék után ácsingózó mozilátogatókat, a Tomb Raider című, huszonegy millió példányban eladott játékból valódi, hús-vér szereplős filmváltozat készült.

A játék főhősnője Lara Croft, a nagyon gazdag és szexis régésznő, aki hihetetlenebbnél hihetetlenebb kalandokba keveredik, miközben rendhagyó régiségek után kutakodik a világ különböző tájain. A virtuális szexistennő ezúttal az Oscar-díjas Angelina Jolie alakjában ölt testet, hogy megakadályozza a Fény Népe elnevezésű szekta tagjait abban, hogy a mitikus mindent látó szem segítségével magukhoz ragadják a világ feletti uralmat. Lara ugrik, fut, lő, valódi akrobatikus tehetségről tesz tanúbizonyságot, miközben megpróbál keresztbe tenni a gonoszoknak. Az idő is meglehetősen sürgeti hősnőnket, hiszen a Naprendszer bolygóinak újabb együttállásához ötezer évet kellene várnia, a küldetés meg persze valamilyen zagyva legenda miatt csak ilyenkor teljesíthető.

Az alapsztori tehát nem sokban különbözik a kalandjáték alaphelyzetétől. A történet most is inkább csak alibi arra, hogy a legmodernebb, leglátványosabb számítógépes trükkökkel varázsoljanak el a huszonegyedik század mozimágusai. Ennek megfelelően a végeredmény nagyon high-tech, nagyon cyber, de sajnos semmi több. Angelina Jolie -úgy látszik- most inkább bankszámlájának gyarapítására koncentrál, mintsem esetleg egy újabb Oscar elnyerésére. A mellékszerepek elnagyoltak, s így a színészeknek sem adatott lehetőségük nívós játékkal megajándékozni a nézők seregét.

A trükkökre szembetűnően nagyobb energiát fordítottak a készítők, mint a forgatókönyvre. S bár a jelenetek többségében visszaköszönnek a Múmia vagy a Mátrix kulcspillanatai, a trükkmesterek valóban mesterien végezték munkájukat.

A Tomb Raider filmverziója tehát éppen olyan, mint a játékprogram, amelyikből kinőtte magát: dübörgő, észvesztő tempójú adrenalin-hullámvasút, na és fantasztikus reklámlehetőség a push-up melltartógyárak számára.